Friday, July 29, 2016

Penang graduation trip (Day3)

heyoo...

final post bout penang...
disebabkan kepenatan melampau malam kitorng gi escape park tu.. oh malam tu kitorng gi makan kat kedai makan ..tpi makanan habis..sedih x.. masa tu ade jugak kekasih hati syima join.. he's everywhere..haha

orite, hari ketiga.. bangun tidur kitorng pon terus kemas semua barang... kan sbb nak kena balik dah.. train aku ngn silah bertolak pkol 9.. nak xnak mmg kena gerak awl lah...
bangun kemas2 ...aku ngn silah sempatlah cover lagu dua tiga kerat... sbb dah bawak ukulele.. xguna mmg sia2 je bawak... 

lepas dah setel semua benda.. kitorng pon bertolak keluar dari area situ.. ha lupa nak cerita.. penang ni mmg bnyk gila durian... tepi2 jalan tepi2 bukit ni..bersepah pokok durian..org jual durian... mmg kecur air liur..nak beli tpi hmmm...nak bawak balik naik tren cemana...

so harini kitorng nak gi jalan2 area georgetown... dan syima pon contact mira saadah.. dan kitorng gi rumah dia..ambik dia..gerak ke georgetown.. sbelum tu kitorng pi try nasi 7 benua.. yaAllah sedap.. kenyang gila.. ade 7 ketul nasi atas pinggan...kenyang dan berbaloi.. recommended..kedai ni tgh hari mmg pack.. ramai gila org beratur..nasib baik masa kitorng gi tu awal sikit..xde org bratur pnjang lgi...lepas makan kitorng gi rumah amira saadah..dan gerak jalan2..


 smpai sana.. plan dia nak masuk interactive museum..sbb xpernah masuk..org penang pon xpi lagi ni.. kami pon pi lah..tpi nak cri parking punya payah... 5 kali gak pusing..akhirnya jumpa..nasib baik kreta kecik.. senang parking mnyelit2..
masuk tu kena bayar dalm brapa ringgit aku x ingt.. tpi kitorng pkai student card la.. dpt murah.. sebab masih student kan..belom grad lagi ..lol..

korng tgk jela gmbar2 ni










ha interactive sgt kan museum ni... dengar cerita ada 3 museum macam ni..dengar cerita jela dri org penang..aku pon xtau..haha..bolehla nnti explore..
lepas keluar je dri interactive museum tu nak repeat street art sbnarnya...nk pergi little india...tpi x de rezeki..sebab masa tu hujan pulak..mungkin nnti dtg penang lagi utk kali ketiga?.. 

kitorng pon stop di masjid kapitan keling.. rindunya masjid ni... kenangan banyk betul dgn dak2 studio... msjid ni unik..dtg penang wajib pergi... architecture dia Subhanallah..amazing.. facilities pon osem.. sini lah org2 masjid jamu kitorng makan nasi kandaq masa heritage 2014 dulu.. seronok. 

lepas siap2 solat kitorng terus gerak ke quensbay.. nak makan...dekat queensbay tu masyaAllah berangin berombak..sejuknya..xmau balik rasa.. duk tepi pantai tu.. 



kitorng gi lah makan kat tepi tu ad macam foodcourt..pegi try mee sotong.. 


yep lepas habis semua activity ni kitorng pon hntr mirah balik... dan kebetulan parents dia pon baru smpai rumah..ajak masuk..tpi nak buat cemana tren awal pulak.. terpaksa gerak balik rumah syima.. 
di sg petani... sampai sana kitorng ready solat semua dan makan... lepas makan tu dalam 8 suku dah kena keluar..nak balik KL... syima hantar kitorng ke train station.. hawa pon spatutnya balik malam tu..tpi semuaorg xkasi dia balik dgn tgn sakitnya drive sorang malam2..perempuan pulak... so kitorng pon mintak hawa stay dan balik pagi esok...

mak syima masak yaAllah sedapnyaaa udang tu .. T_T
lepas salam semua parents syima , kitorng pon bertolak ke train station..dan naik train sampai ke KL sentral.. 5 jam jugak.. sampai je KL dah pukul 1 lebih nak dekat pkol dua.. dan parents silah pickup kitorng.. Alhamdulillah selamat balik rumah.. terimakasih utk semuanya :)

The End.. 






Ojengga

Do visit my Instagram to view all the pictures that taken by me ..of course.. 
nak tgk job2 yg aku dpt..dan ke mana aku travel.. ini bukan account personal.. ini account bisnes .. dan portfoliolah 

so that ojengga name was given by nada... dia x bagi utk instagram pon..sbb kadang2 she called me that..itulah terpikir nak letak.. ha nada rasa special x? 

#rozianarahimportfolio
#photobyrozianarahim


Thursday, July 28, 2016

Penang graduation trip ( Day 2)


Assalam

hah ni sambungan penang trip Day 1 punya..
so.. day two, dalam pkol 10 camtu kitorng gerak ke escape park penang..
we had planned this for a looonnng time ...
since 2 years ago.. tpi xpernah mnjadi haha..

Skrg dah smpai penang ..kitorng grab la opportunity tu.. so , nak pergi ke escape park tu..kitorng kena lalu jalan ya tuhan.. MasyaAllah.. berliku2.. nak termuntah aku..dahla duduk belakang..
jalan lebih kurang cameron highland la bnyk simpang patah.. kali ni faizal ikut.. dia drive.. haha

lepas dah habis lalu jalan tu..kitorng stop jap kat area escape park tu nak breakfast..
i ordered roti kosong and barli suam.. nak alas perut... 
lepas breakfast tu terus kitorng gerak ke escape park yg berdekatan je situ..

kitorng dah buat online booking dua hari sbelum tu.. so we got a cheaper price la dripada kena walkin.. i was quite impressed with their facilities ..sebab semua pakai pincode... kitorng masuk semua nak bukak locker dan nak beli makanan pkai pincode...wuuu...
kena top up dalam tu.. sistem dia lebih kurang mcm food court yg topup card tu la.. lgi satu yg menarik..signage dia.. perli habis.. kalau korng nak pergi.. tgk2 la signage dalam escape park tu.. sumpah menarik... lgi satu sini semua speaking ... in english...  mcm bukan kt penang lah..
sbb yg dtg pon dari seluruh negara kan..

biasalah budak2 ide... masing2 tgk design outdoor furniture dia semua..
material pakai apa sambung semua..

nampak tiang2 blakang tu?.. tulah monkey business


lepas dah masuk semua kitorng tgk map dia... banyak jugak benda yg boleh explore dalam escape park ni..x cukup sehari.. then kitorng start dgn monkey business... ada 3 tingkat.. yg tingkat atas skali mmg paling extreme lah... nak cerita pon hmm..xreti nak cerita cemna.. korng kena gi try sendri... tpi kalau ikut pendapat aku..aku enjoylah panjat2 ni.. sebab dari kecik dok main pnjat2 pokok semua.. tahun monyetkan.. k x lawak.. kalau nak merasa jadi monyet boleh try... 

lepas habis monkey business dalam beberapa jam .. kitorng pergi beli air... rehat jap .. solat jap..
then sambung ke flyfall eh? yg terjun dri tower dgn 1 tali je kat belakang..yg ni luruh jantung.. yg merasa nak trjun dri tmpat tnggi tu blehla.. ni acah2 bungee jumping la tpi bukan.. sbb dia x melantun balik..abg tu pulak ...sbelum lompat tu dia suruh mngucap dulu .. dah mintk maaf kawan2 blom?.. dia tnya..



 lepastu kitorng sambung ke flying fox.. flying fox dia trbaik .. sape peminat tegar..sini mmg panjang gila dan lama gila .. dan trbaru.. tinggi gila.. mmg gyat.. naik sorang2 pulak.. x de org tunggu setiap stop.. naik ni xde gambar sbb dia x kasi bwk camera...

oh..masa naik flying fox ni ..utk kali kedua.. route lain.. hawa injured sbb terlanggar net... dgn situ hutan dan xde orgnya..aku dah trfikir cemana nak tolong hawa ni.. sbb masa tu atas pokok.. then aku trnampak brother photographer ni.. then aku pon jeritlah..."excuse me! excuse me! she's injured " smbil tunjuk2 hawa... then dia sempat lagi ambik gmbar kitorng pastu dia pergi cari bantuan.. lepastu dtglah mnyelamat... lepas dtg brother pnyelamat tu..aku pon gerak lu.. sbb dah trtnggal dgn lain2.. so aku follow route tu sengsorng..dgn kena panjat jaring naik atas yh paling tinggi... cuak namati.. tpi selamatlah.. menjeritlah sengsorng atas tu.. 

lepas turun dri flying fox tu... kitorng bergerak terus ke flying kite.. cari jugak hawa..tpi hawa xde..mungkin dah pergi bilik first aid... kitorng pon gi lah main lgi.. nak main kite ni kitorng kena kayuh utk org lain then org tu akan kayuhkan utk kita nak naikkan ke atas ... aku kena kayuh foreigners from canada kot.. berat haha..
naik tu pon luruh jantung.. tapi recommended lah.. syok...

nampak tiang kiri tu yg tinggi tu.. tu lah kitorng terbang naik flying fox..
 boleh nampak satu escape park.. 

lepas main tu kitorng turun kat bawah area beli air tu.. then jumpa hawa tgh main buai sorng2... tangan terkehel... so hawa rehat jap tepi... last skali kitorng gi main gelongsor yg naik atas donat..haha sukati aku bagi nama.. yg tu slide dari atas bukit ke bawah.. mmg kau nak bawak naik donat tu penat namati sbb satu hari dah penat ... masatu nak dekat pkol 6 dah so kitorng mmg decide nak main ni je last... ni hawa x ikut..sbb hawa ckp xnak main dah.. 



kitorng survive escape park..haha.. keluar mmg barai.. x serupa manusia dah...
lepas balik escape park tu..kitorng pon kelaparan masing2 nak makan laksa..sbb planning lepas habis tu nak makan laksa janggus... katanya sedap.. kami geraklah pi laksa janggus.. dan lagi sekali lalu jalan simpang patah tu... yaAllah nak trmuntah.. sampai kedai makan masing2 pening lalat..kecuali driver dan co-driver.. smpai sana lagi skali lah trjumpa pakcik pkai baju melayu hijau smlm..haha kekasih hati syima.. lepas makan tu kitorng gi rumah izzat.. salam2 mak ayah dia.. mestilah aku x salam ayah dia..cousin syima, faizal je salam..sbb dia lelaki.. haha.. 

oleh sbb semua jakun..so kitorng pon bergmbar kat sawah..blakang rumah izzat tu.. tpi diorang dah tuai padi..sbb ada kesan trbako tu... papehal pon masih lawo..
org2 situ mmg terbiasa dah ..tourist mai kampung sbb nak brgambar kat sawah je..haha .. syegan ceq


balik tu ce teka... pengsan sbb semua sakit2 badan.. lol

bersmbung day 3.. beholdd