Thursday, May 11, 2017

BP Lombok (Day 5) Kuta Lombok, Bandara Lombok, KLIA

Final dayyyyy
breakfast!!!


kitorng hari trakhir tu xtau nak buatpa ..sbb duit dah xde nak sewa moto..kahkah..
so kitorng deal dengan homestay tu nak shuttle bus untuk pergi ke bandara..
kitorng brgerak pkol 5.30 ke bandara dan flight pkol 7..

sementara tu bosan gila..check out siap2 apa semuaaa... kitorng jalan kaki gi alfamart dan indomart..nak carila apebnda bole dibeli..
kitorng pon beli berbungkus sari roti dan sambal.. dan pijah beli tolak angin..

punyalah pokai..then nampak mesin atm.. 
pijah mcm nak try cucuk boleh x kluar duit..
Alhamdulillah boleh keluar..duit dalam rupiah..jakun jap dua2 org haha...

pastu teruskan shopping..
dan jalan kaki pergi cari supermarket..

dipendekkan cerita.. lepas beberapa jam merayap tu..kitorng lapar.. 
nampak gerai tepi jalan.. aku cam.. makcik tu bertudung dan insyaAllah diyakini makanan dia..
kitorng belila dua bungkus nasi campur.. aku xtau sgt nasi campur versi indonesia cmna..
sbb kat malaysia.. nasi campur dia.. nasi putih then kita pilih lauk..xkisahla bnyk mana lauk kan..
nasi campur indonesia dia dah ada lauk semua dia bungkuskan sama je.. pastu ada megi gak skali dalam tu.

murah gila weh..nyesal x discover since day 1 ahahaha..

lepas beli kitorng patah balik ke homestay dan makan..

sementara nak tnggu shuttle bas..kitorng sembang dgn bapak2 dan ibuk2 di homestay..dan update instagrammmm
aku xtau knapa ramai sgt peminat pijah kat lombok..semua ajak dia kawin ..wakakakka

dipendekkan cerita.. dah smpai pkol 5.30 kitorng pon berangkat ke bandara... selfie dan salam semua... salam yg muhrim je.. 

staff krishna homestay
kitorng naik kreta avanza ke bandara... awal lagi rasanya jam.. tpi sbenarnya dah bole masuk dalam.. kitorng pon check semua bnda dan masuk ke ruang menunggu..
masa ni jumpa balik abg azizul.. brother yg kitorng jumpa atas flight masa day 1.

kitorng lepak skali smpai lah nak naik flight..
dan dan pulak flight delay sbb hujan lebat..aku ngap sariroti perisa keju dulu dan kitorng bergerak malam lepas maghrib camtu.. pkol 8 kot... laparrrrr gila


Alhamdulillah ditemukan dengan manusia2 yg baik hati sepanjang backpack ni... abg azizul bgi semua lebihan duit rupiah suruh kitorng belanja dalam flight.. masyaAllah... 
kitorng pon beli dua set makanan utk makan atas flight...
nasi ayam uncle chin ke apa xsedap.. nak muntoh hahah..fruit juice thorbaik!
.....................................

kitorng touch down KLIA dalm pkol 11 malam gak.. then abg azizul belanja tiket shuttle bus smpai KLsentral then naik pulak grabcar adik dia FOC then dia hantar pulak kitorng masuk UIA FOC!.. MasyaAllah mana nak jumpa manusia pemurah mcm abg sorang ni... semoga rezeki melimpah...then dia terus shoot balik Johor lepas hantr kitorng.. Allahu..

Travel ni pngalaman dia sgtlah besar .. betul ckp orng .. jauh perjalanan luas permandangan.. dpt jumpa different kind of people.... dan bersyukur aku pergi lombok ni... insyaAllah.. semoga ketemu kembali ya...

so summed up budget for this backpacking trip :

[Budget day 1]

Bus KL SENTRAL-KLIA 2 = RM12
Bus DAMRI LOP-SENGIGI = 35000rp
Gojek = 10,000rp
Hotel Selasar 1n = 180,000rp
Dinner Maggie = 3200rp

[TOTAL = 228,200]

[Day 2 total Budget]

Shuttle Bus Selasar Hostel-Bangsal + Boat Gili Trawangan = 85,000rp
Gilifit Hostel = 170,000rp
Snorkeling Paket (termasuk google) = 150,000rp
Simcard = 60,000rp (7gb)
Cidomo beli sim =15,000rp
Cidomo gi bangsal =50,000rp
Dinner ayam bakaq 80,000rp
Banana milkshake 20,000rp

[TOTAL 630,000]


[Budget Day 3]
Shuttle Bus+Boat from Gili to Bangsal = 85,000rp
Sewa Motor = 60,000rp
Lunch = 60,000rp
Guide Tiu Kelep & Sedang Gile = 150,00rp/per person.
Dinner Maggie+Jagung = jgung 7.5k jer.

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 4]
Shuttle bus senggigi-Kuta = 100,000rp
Krisna Homestay = 150,000/night
Sewa Motor = 50,000rp
Masuk pantai & Bukit Merese = 10,000rp
Ayam Taliwang = 45,000rp

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 5]

Shuttle Bus KUTA-LOP = 60,000rp/ per head.

personal stuff ke jajan ke apa nak beli = 100 000



[TOTAL 160 000]



total semua pikir sendiri lah kira sndri.. Byeeeee... 

iklan jap!

boleh contact faqih_transport_lombok +62 852 3841 1756
brother ni kitorng kenal masa kt lombok.. naik shuttle bas motor sewa ke apa deal ngn dia... 
klau malas fikir boleh contact terus utk khidmat transportasi.. 

BP Lombok (Day 4) Pantai Kuta, Bukit Merese

Malasnya aku nak type.. tpi.. tahla dah separuh jalan ni aku cerita psl trip haha..
orite so

hari keempat pon menjelang tiba.. kami bangun tidur tu pergi breakfast.. 
aku harini breakfast instant mee.. dap gakla.. xtau jenama apa dia pakai..
smlm kitorng dah deal dgn pemilik hostel tu yg harini nk checkout.. dia suruh kitorng amik shuttle bus ke pantai kuta.. sbb jauh gak dri sengigi..
nak xnak trpaksa naik shuttle bas.. xde train ke apebnda kay kt lombok ni.. sementara tunggu bas.. receptionist kt hostel ni dia mmg minat betul dgn pijah..siap nyanyi lagu rekaan sendiri " hafizah wanita tercantik dilombok"..wakakka...
the owners of selasar hostel.. lovely!
a bunch of wonderful people


dah nak berangkat tu kitorng salam2 bgi ucapan kt semuaorg then kitorng bergerak ke kuta,lombok pada pukul 10.20 pagi!..
kalini kitorng kena cari krishna homestay. Penginapan kitorng yg trakhir di lombok..

sampai je ke krishna homestay.. kitorng trsampai awal lah pulak.. shuttle bas (van) drop kitorng kt depan homestay tu. pastu xde bilik lgi sbb semuorng belum checkout.. kitorng pon tunggulah kejap.. then miracle happened. ada satu bilik kosong.. dan bilik tu besar!.. bukan bilik yg kitorng book.. dia bgi kat kitorng.. tpi harga sama je.. omgomg rejeki!

tnpa berlengah masuk bilik letak beg..sewa motor.. pecuuutttt ke pantai kuta..
punyala excited ..x sedar pulak tengah hari masatu.. panaih litlit..

sampai je pntai kitorng kena byar parking .. then masuklah pantai... subhanallah.. clear skies..clear water..clear beach.. gila.. mana nak dpt view cam ni wehhhhh...
sepanjang nak masuk pantai tu ada la gerai kecik jual air kelapa..."ibukk air kelapanya bukk". teringin tu mmg.. tpi x brani sbb kang kau kena paw cukup2.. haha.. so kitorng buat derkk jelaa...
selain tu.. sepanjang kt pantai tu ada budak2 kecik akan kejar kau kerumun suruh beli gelang..
aku bukanlah kejam sgt..klau korng nak beli..silakan..
tpi akibatnya akan dirasai selepas itu..haha
diorng akan bwk geng ramai2 kerumun kau.. kalau kau beli satulah.. 
aku pon xnak masalah tu jadi..aku x beli..aku ckp "iya dik sudah ada"..

ada sorng ni ikut je aku tnpa jemu.. aku cam " ngak papa dik..udah ada gelangnya".. then dia cam " beli mbak..satu beli mbak" dengan muka kesian..
kesian tu mmg kesian..tpi aku lagi kesian kan poket aku.. dah la travel kang x balik pulak duit habis ...

penat pujuk aku..budak tu pon tnya "mbak dari mana mbak?"...
"dari malaisia" aku jawab.. "negaranya upin ipin.. kenal ngak?"
sambil tersenyum "oh upin ipin?? saya selalu liat di tv"
"oh ya??? cuba ckp KL sikit ahahha" aku balas..
pastu budak tu malu2.. comel je... tpi sorrylah dik.. mbak mau beli gelang tapi ndak mau dikerumunin sama org lain. (gituh berterabur )

so kitorng proceed enjoying the view...
nasib baik tgh hari xde org nak rebut buaian




yelah..pergi tengah hari rembang pon ada kelebihan dia.. xramai sgt..pastu lighting cun!
oleh sbb xtahan dah..panas teruk..kitorng pergi ke bukit merese..di tanjung aan..

bwk moto..redah jalan berlopak.. ikut semua yg bwk moto.. ikut signage yg hidup segan mati xmau tu.. sampaiiiii ke bukit meresee...

masa nak masuk tu ad entrance fee.. klau kau muka meleis ni dia akan bagi harga2 adik abg lah.. indonesian pnya harga.. klau muka kau panasian ke matsaleh celup ke dia up dua kali ganda.. kahkah..

orite smpai sana kena hike kejap nak smpai atas bukit..tgk view lembu2 makan rumput kt lereng.. subhanallah the view so amazing.. 360 view laut.. hijau dan biru!..






dia mcam nak tunggu sunset..tpi sbb dah lapar sangat kitorng giveup sunset..haha apedaaaa...
btw atas tu berangin kuat gila... syok duduk lama2.. xtipu!..
sambil tu berangan lah nyanyi lagu hindustan ke apa..

lepas beberapa jam atas tu..kitorng decide nak gi makan.. guna maps google apa semua cri kedai makan.. then jumpa... kitorng order ayam teliwang lagi! tpi kali ni ayam bandar.. xsesedap yesser.. mnyesal xmakan bnyk masa kt yesser tu.. masa ni kitorng order sorang satu sbb lapar..
tpi x sesedap yesser * nangis*...
gmbar xde pulak.. sbb record video.. huuu

lepas makan tu kitorng gi cari souvenir jap..pastu balik homestay tidoq!




Thursday, May 4, 2017

BP Lombok (Day 3) Sedang Gile & Tiu Kelep Waterfall

smpai je ke bangsal di tanah lombok..
kitorng dijemput mcam smlm lah dgn cidomo ape semua...
tpi ..yes! we've learned our lesson..
kitorng jalan je dri bangsal pi ke tmpt mnunggu tu smbil tunggu shuttle bus pickup kitorng..

shuttle bas smpai kitorng naik ke selasar hostel tmpt hari pertama kitorng stay..

smpai ke hostel... kemas2... sewa motor... kita gerak ke waterfall!!!!!

sbelum ke waterfall.. yelah xmakan apa lagi.. kami pon berenti kat tepi Yesser cafe nak makan ayam teliwang!... aku ade research pasal tmpt makan best..skali dekat je wehh..


YaAllah!!! nikmat gila.. ayam dia sedap gilaaaaaaa... i repeat sedap gila
dia pakai ayam kampung ... sambal pon masyaAllah!

makan2 share sbb nak jimat... pastu gerak ke waterfall yg trletak di lombok utara..

perjalanan mengmbil masa 2 jam atas moto..
aku lah yg bawak ..berpandukan maps ..nasib baik dah beli simkad..


maps bgi jalan shortcut kot... 
aku pon bwk moto tu lalu ceruk mana tah..siap nampak perkampungan..ada anjing..dgn babi..besar nokharam...

hapijah dah cuak kat blakang tu..aku ?.. biasalah,.. muka aku tgh cuak pon tenang ..

hampir dua jam perjalanan dgn moto kitorng pon smpai dgn bantuan warga tempatan gak...
park moto..then terus pergi bayar guide dan dia bawak kitorng masuk hutan...

trekking ke sedang gila kejap je.. dalam 25 minit...air terjun dia pon biasa jewww..


nak mandi pon xleh sgt sini.. sbb xde kolam... nampak la warga tempatan photoshoot dgn picnic tepi air terjun ni...

next ke tiu kelep.. kitorng hike jugak sikit dalam 30 minit camtu...
MasyaAllahhhhhhhh Subhanallah... air terjun dia terbaik baqhanggg..
ini adelah air terjun pertama yg aku mmg suka!
dia mcm kolam mandi puteri kayangan...
air dia biru...
bahayajugak..so guide kitorng si herry duduk tepi jaga beg kitorng sambil usha kitorng dri jauh..



kau tengok tu beb...tgk tu.. berbaloi dua jam kematu atas moto.!
kali ni kitorng mnyesal jugak x bwk baju spare... xserik betul..
sbb mmg sempah sejuk gila.. air dia jernihhhhh ya amat..
lama gak kitorng berendam dalam air tu.. 

aku curious jugak sepanjang perjalanan aku tnya herry...xde ikan ke
then dia ckp.. ikan ngak bole idup kerana terlalu dingin... 
ooohhh...
dah la ayaq gunung rinjani.. subhanallah.. hebat sungguh ciptaan Allah!..

balik tu kitorng lalu dalam terowong gelap nak keluar dari hutan..xde gambar pulak.. tgklah video kat IG .. aku ada tunjuk..



so.. ni guide kitorng.. muda lagi..umur 21 tahun.. baik budaknya ni.. semoga berjaya la dik eh..

lepas semua sesi ni kitorng teruskan perjalanan balik ke hostel... kalini aku suruh hapijah bwak moto..
nak dijadikan cerita.. xsmpai satu jam bwk moto..kitorng tergolek tepi jalan sbb hapijah pergi break moto kat atas pasir.. nak isi minyak.. terkejut semuaorng... dah la slide depan org..aduh malunya... 
nasib baiklah aku xjumpa dah diorng pas trip ni haahaha..

lepas kejadian tu aku pon offer diri nak bwk.. smpai ke hostel..

sbelum sampai hostel kitorng singgah beli jagung bakar dan singgah tepi jalan.. tgk view laut jappp

pastu balik bilik.. gi beli megi.. mandi - makan megi dgn jagung- sembang - gi beli gelang+tolak angin - tidur!

(bersambung)