Thursday, May 25, 2017

Hike CBL,Terengganu (Day 2)



Pagi esok nya kitorng bangun dalam 6.. dan ready tuk subuh semua..
sejuk dia xpayah ckp lah .. mmg sejuk gila.. khemah tepi sungai..
badan sakit gila.. tidur atas lantai.. dengan piggang sakit bahu sakit bawak beg berat..

selesai solat subuh kitorng ready nak siap2 lah kan..
pastu ada akak tu gi mandi.. yaAllah.. aku xsanggup mandi pagi2 buta.. mnggeletar..!
dengan x mandinya..aku gosok gigi jela..dgn basuh muka..
akak sweeper masak sayur dengan nasi dengan sardin..

pastu laki bagi nasi dah masak dengan sardin kat kitorng..
dengan bantuan akak sweeper (kak fadz) dia tolong buat nasi goreng..
sardin+nasi+minyak+telur rebus+ cili api..perghh

klau kat bawah ni mmg cnfrm aku dah muntah mkn cenggini..tpi yelah..like i said in my previous post.. makan dalam hujan ..apa pon sedap..

masatu langit dah mula cerah...aku usha la brother2 ni dok tangkap ikan..
ikan banyak gila weh..
Image may contain: one or more people, people sitting, shoes and outdoor

xlama pastu depa bgi ikan yg dah siang suruh kitorng goreng..
sedappppp! Alhamdulillah

dah habis makan2 ..kitorng get ready kemas semua .. nak berangkat ke air terjun langsir..
start warming up pagi tu.. dan gerak!
macam biasa..aku dan pijah kitorng 5 org trawal..
sbb xnak lambat2 nnti aku penat..

aku rasa second day ni makin berat beg.. semu xnak angkut makanan ..aku malas nk pas kat laki..aku letak jela lam beg.. 



first stop kitorng sebelum sampai ke seraya besar adelah kawasan bwh ni.. ada bnyak pokok periuk kera.. lawa gakla wehhh..




makan kurma dua tiga bijik.. then tnggu semua sampai..kitorng gerak lagi ke seraya besar..
rehat jap.. then gerak lagiiiii
mencanak naik atas..
one step at a time..

masani lah aku kena tnggal dalam hutan sengsorang..haha
gila kau aku dengar bunyi macam2..
unggas lah..
nak stop pon cam..xyahlah aku kena teruskan..walaupon sakit gila belakang..haha

jalan punya jalan.. dalam stengah jam gak aku sorang...
pastu jumpa pijah.. sbb dia depan aku..
so kitorng decide nak jalan sekali..

hike dan hike 
smpai ke sungai bangan..
bak kata org ganu "sungai bangang"





lepak jap.. tunggu semua sampai.. tpi x semua sampai.. half of the team lambat dalam sejam gak la...
kitorng lepak.. nak gerak dah baru semua smpai..

so kitorng gerak lu..

kali ni hike terus ke air terjun langsir
mncanak mcm hape lagi..
selama dua jam gak dari air terjun ni ke langsir..





subhanallah view lawa gila masa otw tu.. kitorng nmpak gunung dan pokok2 lawa!
hike dan hike.. maka smpai lah ke langsir dalam pkol 1 lebih... dan kitorng pacak khemah dan solat jamak zuhur asar..


kitorng pacak khemah..solat lam khemah...haha
so.. second day mmg lepak kt langsir jela..subhanallah the view
mmg cantik gila!
dah smpai sini dia mcm.. berbaloi aku sakit belakang bwk beg berat

lepas solat semua.. apa lagi.. aku ngan pijah ready nak gi mandi.. kitorng pilih port baik pnya kt batu view gunung.. Allahu



mana wehh nak dapat view ni dalam kehidupan seharian wehhhh
bersyukur gila.. subhanallah.. 
kagum aku dengan kebesaran Allah!
so..kitorng mandi dalam sejam gak.. 
syok main air..!

lepas berendam tu..kitong naik..tgk semua dah smpai..dan semua tengah makan..
depa pelik tgk kitorng.. tnya "xnak makan ke?"
omg mestilah nak..walaupon lauk sama.. aku bedal jela.. tukar baju then pi makan..
lepak tepi batu smbil ngap tgk view gunung.. mana nak dpttttt!

masa lepak tu .. kitorng siap sembang dengan abg sorang ni psl photography.. mmg ilmu baru bertambah2 kawan baru pon bertambah..

selesai lepak dan makan..kitorng pon tgk akak ni gi mandi kat jeram lesung.. aku ngn pijah nak gi tpi dah tukar baju..then kitorng decide nak gi usha je..
skali usha .. menarik la pulakk...ayaq jernih ..dalam.. subhanallah.. xmandi rugi..

apa lagi berlari kitorng balik campsite dan tukar baju tdi then patah balik.. terus terjun dalam sungai
i'm glad!




kitorng mandi ...slide air terjun.. semua dalam sejam gak smpai hujan turun renyai..
then kitorng balik ke campsite..
nasib baik ktorang mandi..klau x menyesal x sudah..pagi esok mmg xlah nak mandi..
sejuk mnggeletar

balik camp dan ready nak maghrib dan makan malam !
sbelum tu.. 
aku dan pijah pi lepak tengok sunset.. dan ad akak fadz skali..
aku tnya dia cmna nak turun then dia bawak aku turun..
sbb kt bawah tu ada kolam yg air hijau.. masa mandi awal2 tu aku usha je dari jauh..
nak turun mmg kasut kena grip lah.. sbb kau akan lalu batu..
pijh x brani turun sbb selipar dia x grip..




nmpak pijah kecik kt atas tu
usai tengok sunset.. kitorng balik khemah tukar baju ..relax..
dan malam tu sesi lawan sendawa.. sbb semua dok mngurut..haha
masak megi.. masak nestum..
kitorng lahap..

pastu tidur.. 

bersambung next day!

Wednesday, May 24, 2017

Hike CBL,Terengganu (Day 1)

pagi tu kitorng bangun dan breakfast dulu.. plan dia nak gerak dalam pkol 8..
tpi tetiba bas dri UMP yg skali trip tu lambat lak ..
kitorng gerak lambat sikit dalam pkol 9 camtu..
skrg ni yg join dari rumah ni adalah abah pijah, pijah, aku, kak ning (tuan rumah) dan kak fad (kawan kak ning)..

lepas dah pickup semuorang.. kitorng bergerak ke kaki gunung..
sampai awal gak la.. semua pishang xtau nak buatpa.. 
re-check beg semua..


sbb dah smpai situ..dah terputus hubungan dengan dunia luar..sbb line x sampai.
kitorng pon tnggu bas dri ump sampai..

bas sampai dalam pkol 12 camtu..agih2 bahan makanan.. beg berat namampos
aku tambah 2 tin sardin..satu kilo beras.. air mineral 3 botol.. megi..etc..
aku rasa dah lebih 10k berat beg..
xgerak lagi..masyaAllah berat dia.. tedia

dah siap packing..then briefing..then kitorng warming up..then naik!

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, tree, plant, outdoor and nature
Perhentian rehat pertama ada lah air terjun Chemerong..which is dalam seminit je dari gambar bawah ni...
air terjun dia subhanallah..
gayat cek..
air biru.. batu dia pon lawa.. 

Image may contain: 2 people, tree, outdoor and nature

bawah ni air terjun chemerong.. depa kata ayaq ni la yg kita nampak masa naik keta kat bawah tuu...




berjalan dari bawh agak okay.. smpai la suku ke bukit taubat.. perjalan agak mencanak.. lutut bertemu muka la ..

yaAllah aku bertaubat.... tpi dah xguna.. xkan nak turun balik..
perjalan ke kem balak mngambil masa 4 jam..

Image may contain: one or more people, tree, plant, outdoor and nature

Aku bersyukur sepanjang nak naik ni aku x cramp x apa.. Allahu..
Allah permudahkan semua..
ada sorang kawan tu dia cramp teruk... ALlahu.. ana x mampu nak mmbantu.. ana pon survive sendri 
pesanan..nak hike gunung training dlu..nak elakkan perkara x diingini..insyaAllah..

selesai 4 jam..kitorng smpai ke kem balak dalam pkol 6 dan terus jamak solat zuhur asar..
waktu smpai tu nak hujan.. lepastu sementara tnggu semua datang hujan mencurah2.. 
dan aku mandi hujan ..syoknya!



sampai tu semua lapar.. so malam tu yg pompuan xmasak tpi yg laki masak.. bahagia jap aku..
tpi yelah kan.. siang tengah2 hujan tu aku ngan pijah yg terkial2 pasang khemah.. dgn ustaz.. dgn sapatah lagi ..
nasib baik slalu camping.. x noob pasang khemah..LOLOL..
 yg aku xpahamnya.. mcm xboleh nak tunggu hujan benti je nak pasang khemah tu..

nak dijadikan cerita khemah kitorng xlut air.. aku xpaham designer kemah ni..ke khemah ni mmg untuk indoor?
hmm..
so kitorng came up to solution yg letak double atas atas khemah.. nasib ad dua alas..sbb khemah bukak tiga je.. lagi satu x guna.. pompuan 6 org muat satu khemah..



menu malam tu.... telur rebus.. sardin.. nasi mentah.. dgn ayaq kopi.. pehh.. makan lam hutan benda apa pon jadi sedap..

malam aku bersyukur aku beli torchlight emergency dekat diy yg ada emergency light tu.. omg.. berguna betul..
mandi tengah2 malam gntung lampu tu..nak gtau ada org lam sungai..
sbelum tidur tu sempat lepak jap bawah canvas baring2 dengar bunyi sungai.. wuhh..

malam tu tidoq berbekalkan sleeping bag dan alas kepala dengan baju.. berhimpit2 lam khemah..
sejuk xyah cerita la..ketaq tulang rusuk sis.. eh

bersambung day 2!


Ready nak hike CBL!

Salam..
okay kali ni aku nak cerita pasal aku hike CBL.. aku hike dengan organizer dari UMP.. dan start pada ahad 30/4 smpai selasa 2/5..
okay sebelum tu aku cerita lah dulu cemana aku pi sana dari KL..

so aku dah deal dengan pijah nak gerak dari gombak ke rumah dia kontan hari sabtu..
then pagi sabtu tu aku gerak dari rumah berbekalkan beg 45L naik lrt smpai gombak..
smpai je gombak.. aku tnggu pijah dtg dgn kreta..then kitorg gerak terus ke kuantan..

3-4 jam dari KL ke kuantan.. so sampai2 je..lepak jap..then kitorng gerak terus ke terengganu petang tu dalam pkol 6 naik kreta abah pijah..
plan dia nk bermalam kat rumah kawan abah pijah di ganu..

dalam pkol 9 camtu kitorng smpai ke ganu....dan smpai ke rumah kwn abah pijah tu..
keluarga ni yaAllah sgt friendly..
may Allah bless em..

so malam tu kitorng makan.. layan drama .. bincang utk esok..packing dah xyah risau sbb aku packing dri KL.. dan tidur..

barang2 yg aku pack dalam beg adalah..
- pakaian luar dalam, tudung, anak tudung
- sabun mandi ubat gigi apa semua tu
- lense dan spek mata (aku hike pkai lense sbb spek mata leceh)
- makan ringan
- air mineral + air manis
- torchlight
- towel kecik
- selipar
-kasut getah
- sleeping bag
- ubat


khemah ad org bawkkan.. so xbawaklh..

cemana lah aku boleh join hike ni?
masa aku gi wedding kakak pijah kat rumah dia..abah dia tetiba offer ajak naik CBL.. aku apa lagi.. mmg nak naik.. aku terus on.. senang kan jadi aku.. LOL


ok bersambung!