Wednesday, April 20, 2011

sorry..i cn't be ur consulter!

assalamualaikum..

woo~~..
harini aku nak cter skit psl sorng sahabat yg mnx consultation daripade aku...
yg paling x thn..die nak consult bnde yg mmg aku anti gler...

'couple'!?
what the??

and ya..my reaction was like...
urm..
ya...
then??
hmm...
okay...





to anyone out there yg still x phm bahasa melayu...
yg berkapel itu haram..
i will translate it in english..
'couple is haram'..

wait a minute...cn we use haram word in english sentence??
bedal jela~~
haram is an arabic word actually...

xpe la...okay..back to the consultation hour...
budak ni ckp...die dan pasangannya tu slalu bergaduh..dan die ckp mnyesal la...x dihargai la..n macam lagi rungutan..
so i was like...
okay..
hmm..
ya..
then...

kalaulah die tanya aku..."what should i do babe??"
then aku akn jwb.."the best solution is..break up!"
simple...
so just break up with that person...
dah memang terang dan nyata bahawa...couple ni haram...kenapa nak couple jugak??
bila dah mcm tu..baru mnyesal la hape la...
stop la...

pada sesiapa yg x paham..dan kata..."DUDE why couple tu HARAM??..I don't get it???"
okay!
dalam surah Al-Isra' ayat 32 :

"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)."

menghampiri zina tu dah diharamkan..lagilah berzina...
tgk dkt perkataan mnghampiri tu..
pade sapa2 yg xtau mcm mana mnghampiri zina tu.. cth2 nya adelah
-berduaan antara lelaki dan wanita ajnabi
-tgk gmbar lucah
-pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan
-tgk aurat org lain

bila kita dah mnghampiri zina ni...
syaitan akan hasut lagi dan lagi dan lagi..sbb die dah berjaya bwk korng mnghampiri zina...
so lagi 1 step die nak berjaya mmbuatkan korng berzina..

.......

so
wahai sahabat2 kat luar sana...jgn la couple2 ni..stop la...
cuba jauhkan diri daripada bnde2 mcm ni...jgn la ikut telunjuk nafsu....jgn la sesekali patuh arahan syaitan laknatullah..helah dan tipu daya mereka...igtla..syaitan ni pernah menipu dan mmperdaya moyang kita suatu ketika dahulu..dan mereka akan meneruskan tipu daya mereka shingga mnjelang akhir hayat kita..


Surah Al-A'raf ayat 20 :
"Setelah itu maka Syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua supaya (dapatlah) dia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil dia berkata: Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada (menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana Dia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang-orang yang kekal (selama-lamanya di dalam Syurga)."



so ni equation yg mmg simple..bagi sape2 yg x phm huraian yg panjang lebar kt atas nun..

couple = menghampiri zina
menghampiri zina = haram 
maka, couple = haram (very simple equationsmiley-wink )

 tapi...pernah juga aku trdenga soklan2 yg dikemukakan pade penceramah..bila ceramah psl couple ni...
" kalau kitorng ni x couple..tapi rapat.. cume ktorng x declare je...."

adoi3!!!...ketahuilah bahawa...samo jah macam tu pon..lebih kurang couple gak tu..=.='

semoga pade sesape yg tebaca entry ni..berubahlah...jaga la apa yg patut kt dunia ni....tolong la pikir2kan...
jgn fikir nak berseronok je...org couple..kite pon nk couple..=.=' keseronokan dunia ni x kekal...kita akan mngadap Allah juga suatu hari nnti...so..stop la before terlambat...okay..:D..

No comments: