Monday, May 30, 2011

CFS IIUM 2011/2012

assalamualaikum..

pergh~
lama gila x tulis entry..
(xde la lame sgt pon kn...==')

maklumlah...sejak2 kerja kt MO(mahallah office) KC ni..mmg busy3 dan busy!
slain drpade kerja MO..aku pon tolong2 jugak MRC yg nak ke Kemboja tu...
mmg la x seberapa..dan myb nmpak aku ni mcm x tolong...
tapi..yg penting...ikhlas...betoi x...niat krana Allah and nk tolong kwn~ so x mngharapkan blasan pon..

okay la...
skrng ni nk cerita skit karenah budak2 baru yg masuk CFS IIUM ni..
aku agak membara jugak la duk lam MO tu..
sbb.. kjap2 ade student dtg report...
pintu x leh bukak la...locker tercabut la..xleh kunci la..tilam hilang la...kunci PATAH!...
pening kepala dah duk MO..

aku rasa tersgtlah pelik...sbb aku mmg kompom dah round habis dah bilik ke bilik slama 2 minggu keja ni...
mmg suma okay..
xde yg rosak..
dah panggil IP bnyk kali dah bfore budak2 ni masuk...

harini!~
huh!!... bnyk problem betul!
aiman tu msti penat sbb asik2 nombo aku je masuk ..haha

okay..shift petng plak...
aku duk di AMF(al-malik faisal hall)...
aku kena tlng edar flyers for kemboja n MRC...
penat...mmg penat...
berdiri ja...
then sruh budak2 ni beratur amik kunci...
ade yg gelabah sgt smpai nk bgi flyers kemboja tu balik kt staff...
hahah~ x mnhan btol~
ade yg nk duduk ZC(zainab college)..bila kak jun basuh die..
die pasrah..pergi keluar..
lps tu dtg balik nk tukar kunci..nk duk ZC jugak...
hmm nak sgt...amik kau....p la duk ZC...dah la budak nilai..mmg jauh la nk mngangkut...bgi kemudahan x nak...terpulang la~

ade yg pakai shawl~~~~`
ade yg makeup bukan main tebal...~~
sblm dtg tnya mcm2 kt FB...
lps dtg...emmh~
xtau nk ckp ape~
=='

ade jugak student yg bagi gambar passport free hair!
agak2 la!~
kau tau ni uia..bgila gmbar bertudung..
xkan xtau,..
University ISLAM Antarabangsa?

visitors plak...
dah tahu ni UIA..
tolong la pakai sopan skit..
ni pakai tudung ....lengan pendek...ketat...
free hair...(skurng2nyer pakai la slendang)
shorts!
aih~

Shift mlm~
berbalik pade MRC balik~
mnjual..mnjual dan mnjual...
thnks adik2 sbb mnghabiskan mknn ktorng..:D

P/S: xpe la kita sama2 doakan ahli kluarga student2 lps ank or adik or kakak or abg or makcik or pakcik mereka masuk uia... diorng ni mndpt hidayah n berubah...insyaAllah...

Wednesday, May 25, 2011

mmg 'senang' nk mndesign!

assalamualaikum~

design...
mndesign mmg best...
mmg aku sgt minat grafik sejak sekolah menengah lagi..
masuk class photoshop...
n still mndalaminya hingga ke hari ini...
design..design n still designing

kalau x dpt UIA..
myb aku masuk MMU ke..multimedia college kt cyberjaya ke..
g indonesia ke...(tapi bukan in multimedia la...medic x silap..haha)
kira okay la dpt uia subjek mndesign gak..AED...
kalau bab design2 ni..msti org kaitkan dgn AED..
tapi AED ni bukan blajar graphic design...
ktorng blajar GRAPHIC COMMUNICATION!
in GC we learn bout how graphic can communicate with us..

tu pon semua MANUAL..
guna board..T-Square...Pen..Marker...n macam2 lagi~

ktorng x blaja photoshop..
illustrator..
firework..
publisher pun xde...
so xpyh la nk letak harapan setinggi gunung everest pade kami...

mmg terguris2 hati...
eh..bukan..
HANCUR BERDERAI..
bila design kita kena reject~

pernah la jugak x tidur smpai bape pagi..then kena reject mentah2...
mmg...aih~
tapi nk wat cmne kan...
redha jelah~
even marah..aku still buat muka yg xde perasaan~

cuba try design tengok~
meh aku nk comment..lawa ke x ko design...baru la boleh nk commnt2 or reject design aku!
kalau rase design ni senng...try la..
kalau bgi aku mmg "senang" nk mndesign...
mmerlukan idea yg bnyk..

mmg aku ade blajar photoshop...n graphic design kt skolah dulu..
but..
i'm not an expert dude~
even expert pon xrase design ni senang...
designer yg pandai kt kedai tu pon design diorng kne reject ngn customer..
ni student AED yg x seberapa ni...
=='
tolong la paham!
and please jgn nk kritik sesuka hati...

P/S: kalau xdpt achi..nk applied art di gombak nnti!! :D


Amanah!

salam
ape itu amanah?
amanah (Arabic: أمانة, "trust")
trust means?
percaya..
kepercayaan yg diberi pade seseorng...
aku paling menyampah dgn org yg pegang amanah tapi x melaksanakan dgn baik..
dan x berusaha pon nak laksanakan amanah tu dgn baik...


da pegang amanah nak lari...
mintak excuse..
yg x munasabah...


situasi..
2 org student... exam dah dekat...
seorng mintak excuse sbb exam nk dekat...x dtg meeting dan lain2..
seorng lagi teruskan melaksanakan amanah yg diberikan.. tapi mampu membahagikan masa tuk study dan tanggungjawab...


mana 1 lagi bagus??


pndpt aku!
student yg kedua lagi bagus...
sebab beliau still melaksanakan tanggungjwb yg diberi tnpa alasan...sbb die tahu..dah pikul tanggung jawab..kita kena laksanakan tanggungjwb tu...
semua tu akan Allah soal kita diakhirat nnti...
tapi niat tu kena betul jugak...
niat kerana Allah..ikhlas...
insyaAllah...Allah akan bantu even nak dekat exam..
x boleh la nk penting kan diri..
cuba fikir psl org lain jugak...
mmg..bukan senang nak memimpin..
at least try!
try ur best to do the best!..please!!!
jgn nk ambil kesempatan!

Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh, surah Al-Ahzab ayat 72...






Friday, May 20, 2011

Neraka Jahanam

peace be upon you!
^^
harini aku terjumpa satu notes di wall fb kawan aku..
so nak share la..
tgk tajuk pon dah tau kan pasal ape..
so..here it is..

Tahukah kamu bahawa neraka jahanam itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat



Ya Allah...
sape yg ckp 
"aku tau aku ni x baik..sbb tu aku nak ckp awal2...see you in hell"
jgn suka sgt la kan masuk neraka tu..
jgn ingat neraka tu "small matter" la kan..
jgn ingt neraka tu snng sgt..

change bfore its too late..
OK GENG~


sangat terkesan dihati..:)

masyaAllah~~

Sgt suka..!!!. :)
syukran atas kata2 yg pendek..tapi amat terkesan di dalam hati.. :)

 

Thursday, May 19, 2011

short sem is overrrr~~~

Salam Alaik~

ok..lps dah cuti short sem ni..aku dah malas nk blogging n facebooking...
seriously...
bila cuti..mcm2 la aku kena...
yg paling best..
aku kena jadi driver mak..kakak..dan adik2 aku..
abah??
xyah la..abah mmg selalu merempit sndirian..hahaks~
masak~
tapi semuanya..resepi yg aku hentam..jadi plak tu..:D

dah aku bosan2 duk umh..2 hari lepas...
my granny~
aka..kak wanie la en..beliau ade ajak suh keja kt mahallah opis..
pkol 1 pagi die anta msj..
subuh esok aku baru blas...then trus stuju..lps tu siap2 p keja..
haha..pergh~
so bermulalah kerjaya aku sbagai part timer mahallah opis MK...:P
x bnyk keja pon..
paling bnyk keja pon kne survey bilik2 for new intake students..
tu ja...
then lepak2..sembang2 dlm M0 tu~
mnggu ni aku terpaksa merempit ke uia sbb my abah x bagi stay sane...
almaklumlah...cuti baru je seminggu dah nak duk uia balik...
=='
then mnggu depan barulah aku duk kt uia teman k.wanie..disebabkan budak2 UNGS dah balik...
dan mnggu depan jugak aku volunteer tuk jadi committee for program Cambodia MRC..for taaruf week...
tapi buat shift mlm jela..sbb siang kena berkurung lam mahallah opis tu~ :P

dah habis psl bnde yg aku buat n akan akn aku buat...
nak cter sikit pasal kucing aku yg diberi nama Meaw Meaw..
dah xde nama len nak bgi...tu paling simple..huahuahua~

taadaaa~~ gedik kan beliau~ =='


Meaw Meaw ni sgt la comel dan gedik serta pelik...
sebab..
beliau suka tidur atas katil ...berkipas dan bagai...
lepas tu beliau ade gaya ala2 hagemaru...
suka sgt jelir lidah...
tgh tidur jelir lidah..
tgh lompat2 lari2...jelir lidah...
konon comel la tu..
aih aku debik jugak kucing ni..hehe~..
1
2
...jgn tertipu dgn kecomelan beliau..mlm2 slalu lompat atas aku..dan gigit kaki aku..
..nak tido pon x boleh..=.='

Saturday, May 14, 2011

benci lama2 syg!

assalamualaikum!!
mak aih!!
agak bengang gak la kan hari ni...
huih~

nk citer skit psl si dot~
dlu ade org suka kat dia...
okay letak nama org ni M la kan..

lps tu si dot ni die kutuk habis-habisan budak M ni..
die ckp..
"hei..aku x suka la M tu...nampak aku je nak tego..tengok2 la..kau tahu x haritu die mntak nombor aku kat L...pe masalah die..:"
lebih kurng gitu la die ckp...


ade lagi
"aku kalau nak couple pon..bukan kt cni..awal lagi kot...xnak la budak yg macam M tu...bla..bla..bla..n bla bla bla..."
=='

skrng!!
budak M tu tulis kt FB die..
"ouh si dot demam yer..xpe2..sorry la psl mssage i smlm..tgh bengang time tu..take care..ily <3"

cakap x serupa bikin..ish3!! bengang!

kutuk habis-habisan..last2 die yg couple..aih~ seligi jugak diorng ni!
"setiap yg kita ckp akan diuji"...
betul la tu...apa yg dia ckp..xnk couple la bagai...
mmg Allah uji die...tgk2 dah tercouple..
aih~
kawan...
kepala batu betol!!!

p/s: =.='

Wednesday, May 11, 2011

hey~ jom solat..^^

assalamualaikum..
okay today i would like to write about...
azab meninggalkan solat...


kalau sesaper yg sbelum ni mcm..
"alah~ mls la nk solat.."
n
"nnti la2" then tertinggl solat..kn..


jom kita tgk azab ape yg akan mnnti anda diakhirat kelak...


Subuh:
Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka jahanam selama 60 tahun.
Zuhur:
Dosanya seperti membunuh seribu orang Islam.
Asar:
Dosanya seperti meruntuhkan Kaabah.
Maghrib:
Dosanya seperti berzina dengan ibu atau bapanya sendiri.
Isyak:
Allah berseru kepada mereka, “Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi reda engkau tinggal di bumi-Ku dan menggunakan nikmat-nikmat-Ku.” Segala gerak-gerinya seperti pakai, makan, tidur adalah berdosa kepada Allah.


so...dah tau kan..jom la sama2 kita menunaikan solat fardhu...
bila kita meninggal..3 bnde akan ikut bersama..
1-family
2-harta
3-amalan


bila family dan harta dah melangkah meninggalkan kita di dlm kubur...hnya ade 1 je yg dpt bantu kita disana...iaitu amalan..
so marilah sama2 memntapkan ibadah dan amalan kita...:)
solat memang merupakan perkara paling mudah tetapi susah nak dilaksanakan kalau tak ada hati yang kuat :) sama2lah kita repair diri kita ni jadi muslim sejati. amin



 

Monday, May 9, 2011

update update update..

assalamualaikum..
huahuahua~
(xde motif)

nak tahu x??
sebenarnya~
dragonball ade 7 biji semuanya~
haha~

ok...aku xtau nak tulis pasal ape ni...
hurm...
aku baru lepas exam bahasa Arab..
insyaAllah exit..
jom ler reramai doakan aku exit n dpt dean list yeah!!!

kamis ni comp plak...hoho~
so nak p study ni~~~ :D

P/S: sbelum tu..nk p layan Dream High dlu!!~~~ :D

Friday, May 6, 2011

saya sayang dia..^^

Assalamualaikum..
harini aku nk cter sikit pasal org yg aku syg...
sbb 8th haribulan ni hari special untuk die..
^^..

I LOVE U...wink2
"bf die la tu"
msti ade org ckp ni kn??
bukan la...
prinsip hidup..."no couple before marriage"..
araso?

"saya sayang dia" ni aku tujukan for my lovely mummy yg bersusah payah mnjaga aku yg x seberape ni daripade kecil besar tapak tangn hinggalah skrng...
semperna hari ibu ni..aku nk buat post pasal mak aku lah kn...
(x bermakna aku x syg abah aku okay..abah I love u too~~ :3)

betapa sakitnya disaat mak melahirkan kita...
tu kalau sesape yg x mnghargai mak die mmg...hish!
nk kene blasah beramai2...

aku nk cter skit time aku g kem anti zina...nak bce psl kem ni tekan sini..
ade satu sesi tu...
actually x masuk lam module pon...
pak cik ramli tu men sebat je mak2 yg ikot kem tu...
suh cerite pngalamn diorng..

so ader sorng makcik ni..die pon cerita...
betapa pedihnya disaat melahirkan seorng ank..
walau pedih dan sakit mcmana skalipun..
lps tgk je ank die..serta merta rase happy..
betapa besarnya rahmat Allah..

kenangla budi mak yg melahirkan dan ayah yg mmbesarkan...
dan die kate lagi...
lps mak cik jadi ibu..baru la makcik dpt rasa betapa besar dan hebatnya pengorbanan seorng ibu...
sygngi lah emak korng..
mak cik ni x tahan sampai mengalir air mata die...
aku yg kt blakang mmg nk menangis gak la kan...
sape yg tak tersentuh langsung hati dia tu..mmg hati batu!! la...

sape yg ckp kn..."mak sye ni...cmni la..cmtu la...n bla bla bla"..
seburuk2 mne pon..mak kita jugak...
kita x boleh derhaka pade mak n ayah..

kt dunia ni..xde istilah "mak derhaka pada anak"
hanye ade "ank drhaka pade mak"
mak xkan ader yg berdosa dgn ank..
hnye ade..ank yg brdosa dgn mak..

kita wajib menuruti perintah mak ngn ayah selagi x bertentangn dgn syarak..
paham!!?

"apsal nk emo2 plak ni?!"

mmg patut la aku emo...were talking bout our mummy u know..please hargai mak kita..

so lastly....I LOVE MY MAK N ABAH!!

okeh skrng nk tag..
pizah chan
ati OKB
kak kirah (tu dia anwaq hadii~~)..

haha...

P/s: cintai lah ibu bapa lebih dari bf..sbb ibu bapa hnya ada 1 je kt dunia ni...cintai.. sayangi n berbaktilah pde mereka sbelum terlambat...jom sama2 jadi anak yg soleh dan solehah~ :D..insyaAllah
jom pi blog ni..tgk la ape yg patot...:D contest2

Thursday, May 5, 2011

biler aku nak beli mnde ni!! =='

assalamualaikum..
okay~ entry kali ni aku nk tulis psl bnde ni plak...
bnde ni dah lame aku tggu nak bli...
berbulan2! (tipu)
haha..no lah...brmnggu je kot...x smpai bulan lagi...
=='

jom tgk bnde ape aku nk bli!!
semat gila...huih~~~
semat!!! mcm jam hiasan pon ade jugak..ke mmg tuk hiasan je??

wooo~ mmg mantop...xyah nak pakai kt tgn..buh kt kuku je..cool~

sgt semat!!!!

ini..mmg~~~~~  cmne nk guna jam cengini?? tulun~~~

style2

sangat semat!! kalau ade koleksi cmni..hari2 aku tuka kaler jam...=='

uih..luxuries... terlampau bnyk belian...takot aku kene rompak..haha~..reject2~

pergh~ boleh la..sape2 yg mnt jam ni..siap boleh tgk peta bagai~...(YER ER??)

wah!! aku suka~~~

tolong explain sesaper~~ =.='

ini style jugak!!
okay..sapa2 yg kenal aku...xkan pernah nmpak aku pakai jam kecik..sumernyer beso2 kedabak...
nk buat cmne en..aku mmg minat jam style gitu...haha~
lps tu ade jugak org suggest kt aku..."kau ni suka pakai jam besar2...baik pakai jam diding je trus!"
mak aih~ haha..pon boleh la~~~`..
style jugak jam ni..sambil tgk jam smbil mkn sushi...bernas x idea aku..wahah~
kalau x dpt jam kt atas tu..yg stylo milo tu..aku lagi minat jam style gini la..
semat gak...-peace-!
siyes!! go ben10!!..haha...semat gak jam ben10 ni...kalau nmpak aku pakai nnti..jgn terkejut...:P
p/s : =.='

Tuesday, May 3, 2011

kenangan MRC 2010-2011

assalamualaikum..
ok..harini aku tlah mnyelongkar gmbaq2 MRC zaman muda2 dlu..:P
(pdhal baru staun..or x smpai staun..haih~~)

okay..nk letak 1 album 1 gambaq la...haha
gambaq yg terbaik..yg paling melucukan dan terhebat...

first album MRC
100D3100
okay gambaq2 dlm album ni tlah disnap oleh camera sape ntah..D3100...haha~
diambil mase kt kesuma~...

haha~

Monday, May 2, 2011

Kem Anti ZIna

 Assalamualaikum~
okay..dah 3 hari aku tak jenguk blog ni..
dah bersawang dah ke??
blom3...

rindu la jugak kt blog ni..huhu..
3 hari x bukak..
:P

okay...untuk entry ni..aku nak cter pasal..
kem yg aku join baru2 ni..
iaitu KEM ANTI ZINA..yg berlokasi di UNISEL..Bestari Jaya...
selama 2 hari 1 malam... :)

fasi2 tekun buat keja..:)

pade entry sbelum ni aku dah bgtau psl kem ni kn..hihi
okay...nak bace tekan sini!

aku bertolak daripade UIA,PJ ni ke BTR dgn bas...
lepas tu..nek lrt dari stesen U sampai masjid jamek...lepas tuh turun masjid jamik..amik star hiliran ampang...spatutnya aku kna ambik train ke mne ntah...amik hiliran ampang ni..aku kna tuka train..dah terlepas satu stesen..haih~~~
hampeh..