Wednesday, May 25, 2011

Amanah!

salam
ape itu amanah?
amanah (Arabic: أمانة, "trust")
trust means?
percaya..
kepercayaan yg diberi pade seseorng...
aku paling menyampah dgn org yg pegang amanah tapi x melaksanakan dgn baik..
dan x berusaha pon nak laksanakan amanah tu dgn baik...


da pegang amanah nak lari...
mintak excuse..
yg x munasabah...


situasi..
2 org student... exam dah dekat...
seorng mintak excuse sbb exam nk dekat...x dtg meeting dan lain2..
seorng lagi teruskan melaksanakan amanah yg diberikan.. tapi mampu membahagikan masa tuk study dan tanggungjawab...


mana 1 lagi bagus??


pndpt aku!
student yg kedua lagi bagus...
sebab beliau still melaksanakan tanggungjwb yg diberi tnpa alasan...sbb die tahu..dah pikul tanggung jawab..kita kena laksanakan tanggungjwb tu...
semua tu akan Allah soal kita diakhirat nnti...
tapi niat tu kena betul jugak...
niat kerana Allah..ikhlas...
insyaAllah...Allah akan bantu even nak dekat exam..
x boleh la nk penting kan diri..
cuba fikir psl org lain jugak...
mmg..bukan senang nak memimpin..
at least try!
try ur best to do the best!..please!!!
jgn nk ambil kesempatan!

Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh, surah Al-Ahzab ayat 72...






No comments: