Monday, June 20, 2011

haiwan2 yg dah pupus?

Salam Alaik..
harini aku nk share sikit tntng haiwan2 yg katenyer dah pupus ...
jom kite tgk~

1. Dodo bird
sgt cute!
burung ni adelah binatang fave aku...yg dah pupus la...teringin kot nk pegang or tengok yg masih hidup...
burung ni terakhir dijumpai mati pde 1581..berasal dari kepulauan mauritus..pupus sbb ancaman manusia kt pulau tu....

2. tasmanian tiger / thylacine
rase nk menangis tgk vid..'the last tasmanian tiger'..huhu~
aku sgt berminat nk tahu lebih psl binatang ni..xtahu kenape...menarik...tasmanian tiger ni dikatekan tlah pupus pade 1936... berasal daripade australia dan new guinea...rupanya mcm anjing atau serigala...

3. mammoth
fames dlm citer ice age...^^
binatang ni sgt berbulu2 dan mcm best jer haha...kalau hidup lagi..msti bnyk yg mati sbb bulu die en.. mammoth ni hidup pade 4.8 juta dan 4500 tahun lalu...mammoth yg paling besar pernah djumpai di China iaitu Shonghua River Mammoth yg mncapai 5 meter...which is 16 kaki...biasanya seberat 6-12  tan...

4.Sabertoothed cat
harimau ni sgt hensem dlm cter ice age..hahahaha~

dianggar pupus 11,000 tahun yg lalu...mempunyai taring yg panjang yg terkeluar drpade mulut dan ekor yg pendek...aloh comel~ 

5.irish elk
agak2 buat kenduri puas x makan?? :D

sjenis rusa kot...tanduk die beso ooo dan rusa ni pon species yg terbesar didunia iaitu 2.1-2.65 meter tinggi dan berat 40 kg ....kalau masih ade skrng ni..msti digilai oleh pmburu2...kompom lah~ 

6.great auk
kalau x pupus boleh tgk kt zoo negara...huhu~

burung ni adelah sejenis penguin...telah dikatekan pupus pade tahun 1844...akhir skali ditemui di canada dan great britain...adelah penguin yg terbesar...

7.caspian tiger/ persian tiger
pak belang!
harimau ni tlah pupus pade tahun 1970..dikatekan harimau ketiga terbesar didunia..sblum pupus la kan...lebih besar dri harimau asia dan afrika...bulu pon lebih tebal...buat baju ngn beg kulit kot..sbb tu pupus...boleh mmbesar hingga 240 kg...

8.Quagga
unik seyh~

binatang ni adelah sejenis kuda ..separuh kuda belang..kacukan la kot...pupus pade tahun 1883..south Africa...kalau x pupus msti boleh nmpak quagga ni kt PD..or taman tasik titiwangsa...tmpt2 yg boleh pelawat2 nek kuda tu..hehehh~

9.Megalodon
pergh~ beso gila~...kalau mcm ni mmg aku fobia nk mndi laut..

makcik ni memegang gigi megalodon...

sejenis ikan...ikan jerung kot...ikan jerung yg terbesar dlm sejarah...mmpunyai gigitan yg sgt kuat...pergh~ fossil nya dijumpai di seluruh dunia...kenalan rapat/sedara  megalodon ni adelah great white shark! xde sape2 tahu kenapa megalodon ni tetiber pupus..huh~ misteri2...

10.steller's sea cow
bleh tgk la mane paling beso..:D

pupus pade tahun 1768...satu family dgn dugong n manatees... binatang ni lagi besar drpade family2 nyer...boleh mmbesar dri 8-9 meter...sberat 24.3 tan..fuh~...xde gigi..cuma ade 2 tulang putih yg flat..kt atas n bawah...sentiasa didalam air..xkeluar ke daratan....

P/S: pergh~ sgt excited tgk binatang2 prasejarah ni....agak2 kalau dunia ni kiamat...binatang2 ni semua keluar balik x?? mne tahu mereka ni skadar mnyorok..x pupus lagi pon...kan...huhu~

No comments: