Monday, November 14, 2011

xde dara? sukahati aku la wei!...astaghfirullah

Salam Alaik..
tgk tjuk kt atas...

agak kontroversi kan...
okeh tdi aku ad terbukak stu blog psl dara2 thing...

yg x boleh belah ade yg ckp...
"so what if the lady tak ada dara? kalau lelaki really love the lady ape salahnya. bullshit lah tentang dara2 ni…."

istighfar pnjang aku tgk ayat ni...
wlaupun pendek...mmg sgt BONGOK org yg ckp ni...

klau dah bodoh tu...bodoh jugak!
org yg cerdik klau berdebat dgn org jahil mcm korng..mmg org cerdik kalah..

lps tu..komen2 bwh tu pakat dok salah kan laki ..yg laki dok salahkn pompuan...
ok my opinion is...tgk bwh ni korng tau..

Dari Usamah bin Zaid r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda “Tidak ada suatu fitnah (bencana) yang lebih besar bahayanya dan lebih bermaharajalela-selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain daripada fitnah yang berpunca daripada kaum wanita”

(Bukhari, Muslim, Imam Ahmad, at-Tirmidzi, Nasa’i dan Ibnu Majah) 

Huraian
1. Dunia mempunyai daya penarik yang kuat kerana Allah SWT telah menjadikannya berkeadaan demikian untuk menguji manusia siapakah yang dapat menguasai hawa nafsunya dan dapat menjalani kehidupan di dunia menurut jalan yang diredhai Allah.
2. Antara daya penarik dunia ialah wanita kerana lazimnya mereka mendorong lelaki dengan tutur kata yang manis, gerak geri yang menggoda dan pakaian yang memberahikan. Semua ini mencabar keimanan kaum lelaki sehingga mereka menjadi lalai terhadap tugas dan kewajipan mereka.
3. Oleh itu Rasulullah SAW menuntut kita supaya memelihara dan mengawal diri daripada diruntun oleh kemanisan dan keindahan dunia dengan menambahkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah sambil mengingati bahawa segala yang ada di dunia hanyalah sementara sahaja berbanding dengan segala nikmat di akhirat yang kekal abadi.
4. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita yang solehah.
 

fitnah terbesar didunia ni adelah..kaum wanita...
jgn nk tuding jari kt org..spatutnya korng cermin diri dlu..brusaha nk mngelokkan diri..
sbb wanita adelah fitnah terbesar....sy ulang FITNAH TERBESAR

aku bukan nk berat sbelah la...sbb dah terang2 cmtu...aku pon bukannye laki...
ok..msti spe yg bodoh plus bangang yg bace post ni akn kata..

"suka hati aku la wei..bukan kau pon...kau jgn nak jaga tepi kain org..jaga tepi kain sndri...nnti klau jdi kt adik bradik kau..sape yg malu..so jgn nak jage tepi kain org la wei.."

stiap manusia tu berhak menegur dan ditegur...x salah klau aku nk tegur...skurang2nya aku dah berusaha tuk mncegah kmungkaran yg berlaku depan mata aku...stiap manusia adelah pendakwah...

nnti klau kau dah mnnggalkn dunia yg fana ni..mngadap Allah...berani ke kau nk ckp.
."suka hati aku la wei...".."jage tepi kain kau"..?
berani?..
berani ke kau nk ckp dekat Allah mcm tu??

Semoga post aku kali ni dpt mmberi ksedaran pade sesiape yg bace...aku doakan smua lelaki n wanita yg jahil di dunia ni diberi hidayah oleh Allah...sedar lah...xkan di saat sakaratul maut nnti bru nk taubat? pabila maut hampir dekat?? disaat itu taubat pon da x guna...

”jika kau berikan hatimu ataupun cintamu pade manusia.. nescaya dia akan merobek-robekkannya.tapi klau hati yg pecah itu diberikan kepada Allah nescaya dicntum-cantumkannya.."

suatu hari nnti...kita semua akn mnnggalkan dunia ini~


4 comments:

habeeba ghazali said...

memang bangang r org tuh...
skunk nih da ramai yg ckp DARA bkn satu pengukuran dlm berkahwin..

ngok tol

roziana rahim said...

tau xpe..bongok kan... hurr...suka2 nk bgi dara tu kt org...mmg xde maruah org mcm tu...

maisarah. said...

haaa memang. budak tu mcm tak pernah blaja agama kt skola. ngok betul.

roziana rahim said...

betol2..tapi..kadang2 yg blajar agama yg alim pon boleh jadi teruk jugk... bergantung pade diri sseorng jugak... tepuk dada tnya selera?? salah2 ..tepuk dada tnya iman masing2... :D