Friday, December 14, 2012

Peniruan dan pengaruhan dimana2~


Salam Alaik!
Hello people of the earth..
Harini aku ttber nk mnaip psl gejala peniruan dan pengaruhan..
Aku mmg slalu rasa tiba2
tiba2 nak mandi..tiba2 nak pergi kelas..tiba2 nak makan,,,
klau aku x rasa tiba2..blog ni xkn wujud..ohoi~~


Aku syak ramai orng prnah terpengaruh dgn kawan2 sebaya??
Ape? Xpernah??.. sah menipu~
Even aku yg baik suci tulus murni putih bersih berseri ni pernh terpengaruh..
Ini kan pulak korng..LOL~

Okay..aku bukan nk ckp pasal terpngaruh hisap rokok...hisap gnja...ponteng skolah.. makan budu..dan sbagainya~

Aku nk ckp psl gejala peniruan dan pengaruhan personality..gaya percakapan..gaya berjalan...dan bla bla bla
Perkara ini berlaku slalunya dgn orng yg kita selalu lepak.. slalu jumpa..slalu mnatap hari2..
Which is.. erm.. kawan..
atau kawan baik~ ahem~

Korng perasan x ..bila korng berkawan baik dgn seseorng...
Korng akan automatiknya terpengaruh dgn gaya mereka..
Cara berckp... cara berjalan.. cara duduk.. cara makan...

Contoh aku masa tadika zaman 90 an... aku ada sorang kawan cina.. budak ni mmg kuat mnangis..aku xtau kenapa.. dan aku pulak suka dengar cara dia mnagis..dnga mcm sedap dan penuh dgn irama dan lagu..harhar...so aku pon ...”eh nk testing lah” so sejak hari tu bila nangis aku tiru dia~
Dan bila aku mnangis cara baru.. mak aku ckp “eh,tukar lagu pulak” pfftt~
LOL~..
Osem kan aku~
Aku xtau kenapa aku mcm tu.. cara menangis pon nk tiru... *sepak dri sndri*
LANTAK!

Dan contoh lagi..
Dulu masa aku skolah rendah cara aku berjalan agak2 comel..ayu gitu..naik skolah mnengah.. ayu dan kadang2 aku berlagak jalan macam mafia.. masuk alam pkerjaan..aku tukar pulak jadi ayu.. dan bila masuk alam universiti...aku xtau aku jalan mcm apa dah..

See?~ gaya aku semua disebabkan pengaruh kawan2 skeliling...bila aku suka gaya dia ni aku tukar.. suka gaya dia hok ni..aku tukar hok tu..tapi xde lah aku amik sebijik..aku ubah dan design mnjadikannya gaya aku~ :3 and i still got my own style yg x diciplak dri orng..dan aku syak.. ada orng tiru aku jugak~ har2~ #retis

Kalau kau kawan dgn orng minum kopi..kau akan minat kopi..
kalau kau kawan dgn orang bajet hot..slalu buat duckface bila tgkp gambar... kau akan jadi itik~ (eehhh)
Kalau kau kawan dgn kawan yg minat hindustan..korang pon akan minat hindustan dan slalu tukar2 baju..LOL~
Kalau kau kawan dgn orang yg berkapel..kau akan rasa dan desperate nk berkapel..
Kalau kau kawan dgn orng yg suka pakai sneakers kau pon nk jugak pakai sneakers..
Trust me...aku prnah mngalami~ =,,=’

So kesimpulan nya..kawan mmg memainkan peranan yg cukup besar dlm kehidupan seharian..
Xkesah la kawan kau macam mana... kau kata “ehhh....aku x terpengaruh pon..ini mmg style aku doohh~”..
pui~
Jgn menipu diri sndri.. ce kau check balik..kau akan dapati yg kau dah pun meniru dia even sedikit... dan you just don’t realise about it..PEACE!
ni xde kena mngena pon..aku tgh lapar skrng~ kbai~

Thursday, December 13, 2012

Cinta? Suka? Syok? Crush?


SalamAlaik!
Bertepuk sebelah tgn adalah perkara normal bagi jejaka2 dan gads2 diluar sana..
Bnde ni mcm yg korng main crush2 kat luar sane..
“oh hensemnya...nk crush lah~”
“oh cunnya awek ni..nak crush lah”
Even mcm bullshit.. tpi best dan seronok sbnarnya main crush2 ni~ LOL~
=,,=’

Contoh bertepuk sbelah tgn~

Kau ada bestfriend..
Mula2 kau nk approach as a friend je.mls nk cintan cintun bagai~
.tapi tiba2
kau syok gila nak mati kat bestfriend kau..
smpai hari2 xdpt msj dia..kau rasa “oh..kelamnya dunia”
xdpt call dia..kau rasa FA~
xtgk muka dia.kau rasa nak mati~

Kau cuba nak bgi hint pada bestfriend kau..sampai semua orng nampak kau syok gila babeng kat bestfriend kau tu..
Kau panggil dia baby..
Caring xkira masa..
Klau dia sakit..sanggup redah ribut petir..banjir..malapetaka..pergi beli ubat..
Even dia kentut..bau kasturi..wngi...~
kau tnya dia “kalau aku suka kau? Kau suka aku x?”
Dan dia buat2 x faham.. siap jawab..” in your dream!”
Kau frust..
Terjun~

Ok part terjun tu tipu..har~

Yg aku tahu setiap perhubungan lelaki dan prempuan berkawan baik msti salah seorng akan jatuh hati kan?
Kalau bestfriend kau tu buat2 xfaham..dan xnk faham..
Kau bagilah hint berjuta kali pon..dia akan noob mcm tu jugak..
Sbb mmg dia dah ukir nama kau dalam..
Jeng jeng jeng
Koleksi friendzone dia..
Kalau dah friendzone..mmg friendzone lah
Dan semestinya bestfriend kau tu xnk kau jadi lebih dari seorng kawan..

Well ..smestinya kita tau..
Kalau kawan..kita boleh do what friend do..
Kalau ttber kau kapel(=,,=”)
Kau dah x boleh do what friend do..
Kau msti do what kapel people do..yedok~

So kawan kau xnk hilang perasaan kawan itu..
Dia nak berkawan mcm biasa..
Dia xnk hilang sahabat kerana cinta~

Ape yg aku boleh nasihat (buuu!)
Move on beb..get a life~
Daripada kau dok kejar dia..bgi hint smpai dia naik mnyampah meluat hak tuih~
Baik kau pergi tgk bola..(ttber)
xpayah lah nk keluarkan diri kau dari kelompok friendzone dia..
Dan melainkan kalau kau cekal tabah bergaya mutu keunggulan yg kau boleh merubah hati dia..
Why not..~
Cbe la try test~ har~

Saturday, December 8, 2012

the best feeling when

Salam Alaik
ouh tgn aku masih sengal2 bila mnaip bnde ni..

the story is..
smlm aku pergi men beskal dgn ana hapijah..
dah lepas berbasikal..nak pergi hntar basikal tu balik..

aku suruh la ana hapijah naik moto.. aku naik beskal.. sampai mahallah ameenah...
so lepas turun bukit dekat cafe tu..
aku stop kat tepi jalan..agak jauh la dari simpang..
smntara mnunggu ana hapijah sampai dgn moto..

smbil tu aku pusing blakang tgk..
"oh pijah nk smpai dah..xpe tggu skjap"

dlm masa yg sama...
aku tgk kat depan.. depan aku simpang..
dan aku nmpak kreta dari jauh..

"oh kreta ni msti nk masuk..biar die masuk dulu.. nnti aku jalan lah"
mmg betul kreta tu nk masuk..
yg aku x sangka.. laju kemain die masuk simpang...
dan tmpat yg aku duduk brsama beskal tu adelah jln aku..
i mean.. mmg jalan nk ke depan lah..
dan kreta tu terus pusing dgn laju dan masuk ke jalan aku.. 

"aku rasa x smpat elak..mesti die langgar aku ni" aku bermonolog

yes! jangkaan aku mmg tepat...kreta tu dgn syok nya langgar aku..

"aku dah agak~" aku bermonolog lagi mase aku tgh kena langgar tu..

"bila ntah nak stop langgar aku" lagi skali aku bermonolog bila kreta tu langgar

aku terjatuh..dan erm..terjatuh...
selipar tercabut..
masuk bwh kreta..
then i was like..
speechless gilo~

dan aku pon tgk kreta myv hitam tu..tertunggu2 

"sape orng yg langgar aku ni" aku bermonolog skali lagi

dan pemandunya bergegas keluar..
dan pada msa tu pijah pon smpai.. dan..
"eh kenapa?"

#tipu..

aku x dengar ape pijah ckp mse tu.. sbb aku tgk shock..dan speechless.. aku tgh berfikir~

aku pon.. 
"ehh mcm kenal" skali lagi bermonolog..

"eh ...sorry2!! sumpah xnmpak.. ok x.. luka ke?? sakit kat mana??"
she said..

aku bgun smbil tgk basikal..
"ok2.. xsakit pon.. xluka... rasa ok je..eh basikal ni.. orng punya.~ " aku bls~

"mne selipar aku...argh selipar putus.. shit!" 

then wanita itu undur kreta.. dan slipar aku bwh kreta dia..

dan die ckp lagi..
"betul ke x de pape.. sakit kat mne2 x?? sorry..sumpah xnmpak..tgk2..dah ade kat depan"

"xpe2. ok je ni..xpe~" aku bls..

"xpela.. Allah tutup hijab depa..sbb tu xnmpak aku kat sni..bnde nk jadi".. aku bermonolog lagi

"sorry roziana..sorry... xnmpak"
die kate lagi..

aku pon ckp bnde yg sama.. "xpe"

"len kali bwk kreta elok2 eh" kata ana hapijah

pijah kato die ingt nk mngamok je.. snng2 orng nk langgar aku..
LOL~

aku mmg xde prasaan pon mse tu..

lepas tu aku bwk moto...dan pijah smbung bwk beskal nak hantar balik..
then check2 ade bengkok sket... sket je.. kat beskal tu.. dan dah ok dah lepas di..erm~

aku suruh pijah hntar kunci..
dan mase ttu mula sakit2 satu badan..
aku xtau tu effect men beskal atau effect kena langgar dengan kreta..

mse tu aku tringat phone..
aku tgk phone ..dan..
shit~ 
phone aku pecah.. sikit..~

arghh~ kenapa...

so xkesah sgt...sbb ada warranty lagi..nasib baik..

dan biler balik bilik.. satu badan sakit2..kaki aku bengkak.. 
bahu sakit..
dan aku terus pergi klinik dgn hasniat..
nurse kat klinik semua friendly gila mlm tu..

dan aku tahu bebrapa cerita kenapa uia mcm ni..kenapa uia mcm tu..
mls nk cerita kat sni~ LOL~

aku rasa mcm miracle gila..sbb.. teruk jugak die langgar aku..
dan aku xcedera..cuma lebam2..
dan ketiak aku sakit.. itu yg penting..
impact kot..

sbelum naik beskal..aku baca doa kenderaan..
Alhamdulillah..Allah mnjaga aku..
klau aku x berharap pade Allah.. mungkin aku dah mati.. mungkin..~

i'm sure semua orng boleh hidup tnpa aku..bila aku mati.. 
final projek pon xyah fikir dah.. dan masalah keliling~

ini semua peringatan..mati di mana2.. xkisah dalam mahallah ke..luar mahallah ke..

so.. erm~ beringat lah... dan mlm tu aku famous skejap...
semua orng kluar dan tgk..
nasib baik xjadi pape..

dan ketiak pedih sbb sapu ubat pedih ni~ argh~

kbye~

p/s: pergantungan kepada Allah itu penting.. :)

Saturday, November 24, 2012

semuanya dari tanah

Salam Alaik..

semua makhluk pasti akan mnghadapi mati...
yang hidup pasti akan pergi mnghadap penciptanya..
suatu hari nnti..pasti kita pon pergi jugak..
bila2 masa ...dimana jua anda berada..

on wednesday..
21th nov..
pada pkol 8 pagi..
aku dpt panggilan daripada mak..
" jie.. abah ajak balik kg.. tok wan(atuk) dah tenat..siap2..nnti mak ambik"
aku pon mcm... eh yer ke ??
betul ke.. 
ok2...
aku pon terus bangun mandi.. dan kemas2 ape yg patut...

dan aku msj abah.." abah nnti amik dkna"
lepas tu aku melayan twitter..
sambil mnunggu..
dan sketching ape yg patut...
psl sunshade .. bro nak tgk hari jumaat...

aku hnya mampu mndoakan dan tawakal je dgn keadaan tokwan mase tu..
dan mngajak kawan2 yg ade kat TL mse tu..tuk mndoakan skali..

lepas tu rasa mcm nk lepak cafe..
sebab... abah amik mcm lambat lagi..
tgh siap2 nak keluar ke cafe..
aku dpt kol dari abah..

"jie..hang nak balik ke abah pi ambik?? sbb abah baru nk balik rumah ni"
aku pon balas.." abah ambik... nak pi makan sat.. nnti abah sampai abah bgtau"

"abah lambat lagi ni.. tokwan dah meninggal dah.."

mse tu..akuu rasa mcm speechless gila...
"iye?!" aku jerit..

aku speechless ..sumpah aku speechless...

pkol 11 lebih.. aku kehilangan insan yg aku sayang..
pergi mnghadap Allah.. kekasih abadi.. 

mase otw ke cafe gayah...air mata aku mula bergenang.. tapi aku cuba tahan...
ya Allah betapa sebak nya rasa hati..

aku msj ati ..." ati tokwan yana dah meninggl.."
lepas tu ati kol..
aku x mampu nk menahan air mata..
aku terus menangis mase tu... i just need someone to hug.. 

sampai je dekat cafe gayah.. 
nampak muka fizah....aku masuk dan terus peluk fizah...
perasaan mase tu..hnya Allah yg tahu..
aku menangis dalam pelukan fizah..
"fizah..tokwan yana dah meninggal..!"
aku bersuara..
"yeke?? bila tau ni.. sabar yana sabar.."
aku terus menangis..

lepas dah tenngkan diri..
aku duduk....borak2...
tetiba ati sampai..
"yana ok x?"
die tnye..

"aku ok.. aku ok".. aku jawab..
lepas dah pastikan aku ok..kot..
beliau dan hawa terus keluar pergi site balik...

lepas dah borak2...sembang2..tenngkan dri.. dgn fizah,abby dan azril..
aku dpt msj..dari kakyong...
"turun skrng..abah dah sampai kat simpang"

lepas mngucapkan slamat tinggal..
aku pon terus berlalu menuju ke asiah...
naik kreta dan pulang ke kampung ..kedah...

mula2..aku yg drive... oleh sbb nak pecut smpai kampung bfore 6...
meter mmg 130/140 dan lebih~aku bwk..
nmpak AES..slow sket..

pecutt... smpai R&R mne ntah..
tukar driver..
abah bawak..
pcut 130/140 dan lebih...
perjalanan agak rush..sbb mmg nak smpai kampung sbelum kebumikan tokwan..
bwk kreta mmg dah mcm orng gila.. bahaya gila~ nk kejar masa pnya pasal...

bertolak pkol 1.30 dan smpai banting dah pkol 5.45..
tu mmg pecut gila2 pnya..
mse nk smpai dah tu..mak telefon kg dan tnye..
mcm mne keadaan kat kampung..sbb dah nk smpai..

then.. tok ckp... tokwan diorng dah kebumikan..
mase tu..semua terus..
KENAPA!!!~

suara mak terus lain.. aku tahu mak sedih.. menangis..
kesian mak..
abah terus kol semua orng ...tnye pasal tokwan..

lepas dah cnform psl hal tu.. abah terus slow kreta..
mmg xde harapan nk smpai kg.. sedih!
air mata menitik2..terbayang wajah tokwan..

ok..xjadi balik kg mak.. abah terus balik kg abah..
kitorng curi rambutan di rumah sndri...
makan rambutn sampai buncit...smpai maghrib.. 
lepas tu maghrib terus pergi rumah tok lang..
sbb tok lang ajak makan kat rumah die..lagipon..tok abah pergi rumah tok mak.. dan rumah kunci..dokley masuk...sbb tu ktorng curi rambutn~..
=='

lepas lepak2 sampai pkol 10-11 kat rumah tok lang..
aku sempat habiskan semua pinng dlm bekas pinng kat rumah toklang..
sedap pulak pinang kan~

lepas dinner...ktorng pergi balik kg mak...
smpai kg dlm tgh mlm..
masuk je rumah... mak terus peluk tok(nenek).. dan menangis...
aku naik sebak tgk keadaan tu..

erm.. kalau aku..mmg dah meraung kan..
ayah kot...

mlm tu..semua sembang2 psl arwah...
muka2 mak sedara semua dah mata merah...bengkak..
ya Allah..kenapa aku lambat...
:(

aku pandang tmpat tokwan slalu baring... rasa sunyi..rasa ...eh mana tokwan..
air mata mula bergenang..
aku sandar di dinding di tempat tokwan slalu baring..aku usap2 lantai tmpat tokwan slalu duduk..
teringt masa tokwan sakit kat hospital..
aku urut tangan dia... aku lap kepala dia..aku urut kaki dia.. sambil air mata menitik..
walaupon aku cuba menahan..
aku berckp dgnnya walaupon die x dngar...die pandang aku...
tokwan! :'(

last aku jumpa tokwan..masa raya haji..
aku peluk sambil aku cium pipi tokwan....
3 kali...aku ckp kat tokwan.. "tokwan jumpa lagi nnti"..

mlm tu aku sedekah kan surah yasin kat tokwan.. 
semoga tokwan selamat disana...

pagi esok..
aku sorng je yg bangun paling lambat..
sbb aku mngntok gila2 pnya..
dgn tido pakai tudungnya..
proper lah baju aku...sbb bapak sedara semua ada...
yg bukan mahram lah..
terpaksa aku pakai proper..

bagun tido..abah terus ajak pergi kubur tokwan..
aku basuh muka dan gosok gigi..terus pergi kubur..
masa kat kubur..
air mata mula bergenang....
bersama alunan yassin yg dibaca oleh abah..
skali lagi aku menangis...sambil meraba2 tanah kubur..tmpat tokwan disemadikan..
kotor?? dari tanah kita dijadikan..kepada tanah kita dikembalikan..
aku x peduli... 
kalau boleh... mmg aku nk korek tanah tu balik..
aku nk peluk tokwan..aku nk cium tokwan...untuk kali terakhir... 

segala kenangan ..bayangan mula bermain2 di kepala...
teringat genggaman tangan tokwan mse salam dgn aku..
tnya aku setiap kali aku balik kg...
Allah..sebaknya rasa..
tokwan..
dikna minx maaf... sbb jarang balik kg...
sbb x slalu habiskan masa dgn tokwan...sbb xda mase tokwan mnghembuskan nafas terakhir..
xsmpat cium tokwan buat kali terakhir..xsmpat xsmpat...

menangis air mata darah pon ..
tokwan dah selamat kat sana...
aku hanya mampu terus mndoakan tokwan...
semoga tokwan ditempatkan dikalangan mereka yg beriman dan soleh..
see u in jannah tokwan.. inshaaa Allah.. wait for me.. :')

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara: sedekah jariah atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya)

P/s : Al-Fatihah kepada tokwan dan kawan2 yg telah kehilangan orang yg tersayang.... 


Tuesday, October 30, 2012

maka bermulalah pengembaraan kami~

salam Alaik!

beberapa minggu yg sgt penat~ gila2 punya penat...wew~

ok~ untuk projek kali ni..errr
projek no 2 kan~...kitorng telah ditugaskan oleh brother ismail suruh buat~~~
wood carving..
pergh~
semua mmg excited lah buat bnda ni kan..
tapi serious habaq hang.. bnde ni mmg best gila~
skali kau dah carve kayu tu...kau xleh berhenti... aku akan sntiasa nk carve..
hew~

kitorng diberi masa selama 4 mnggu tuk siapkan bde alah ni..
2 minggu untuk design development.. dan 2 mnggu untuk carve..
habaq hang~ 2 minggu sgtlah x cukup masa nk carve..
walaupon aku n the geng hari2 mai studio buat kayu ni~..
masing2 macam nk terjun kaed~~ LOL~



hari2 dlm minggu pertama sangat tak normal.
yelah, sejak bila pula life student kaed ni normal?
malam ibarat mcm siang bagi kami..
dan siang?
masih lagi siang.. tapi siang yg kelam dan x bermaya jika kami dalam minggu projek.

aku rasa mcm mayat hidup~ atau pon zombie..
dan setiap hari aku rasa mcm nk terbang~~
sbb x cukup tidur kan..
sespa yg pernh x cukup tido bbrpa hari pernh rasa perasaan terbang ni~~ :P

dan studio dah jadi mcm rumah ketiga aku..
sbb..bayangkan aku lepak kat studio hari2...selama 2 minggu..
pergh~ aku rasa mcm nk muntah mpak KAED~...paham x~~

2 minggu berlalu dgn kayu~
segala2nya kayu.
tidur kayu,makan kayu, mimpi kayu..kayu kayu kayu..
ini disebabkan oleh tarikh submission yg nk dekat..
masing2 makin kerap ke studio untuk mghabiskan kerja yg berbaki.
makin ramai meng- insane-kan diri kat studio..
makin ramai yg join sesi studio malam bersama kami..
makin ramai pandai men-dog (menganjing) =,,='
studio malam rulez~

lepas tu... lepas semua mcm..
"alamak! mmg x sempat siap!"
then kitorng dpt extend project tu sampai lepas raya haji...
paham x...aku masa cuti mmg mengadap tv dgn laptop jelah~
aku mls gila nk sentuh kayu...
die tersadai bersendirian forever alone kat pnjuru bilik aku~
 
tiba2... hari khamis...kitorng satu family balik kg...
sbb..abah nk balik tiba2...
thn baliklah~~..
rumah mcm dekat giler dgn kedah tu ken~
perjalanan mngmbil masa 10 jam balik kg..sbb jam ~
pergh~... mcm nk gila dlm kreta...
masa tu baru teringt pasal kayu~ pui~

ok...mase balik kg..
tok aku ckp gini..
"meow dah mati kena langgar kreta"
aku pon mcm..."what~~?"

"meow yg mana satu?"
then tok kata.. meow aku...
dah la kena langgar depa mata tok aku..
kesian tok~~.

aku pon mcm sedih jugak..
xdpt dah tgk muka macho meow lepas ni...
:(
aku rindu nk cium2 dia..
aku rindu nk peluk2 dia..
aku rindu suara dia...
meow~ :'(

lepas tu..aku dgn adik bradik aku gi tgk kubur meow..
sedih gila...
kucing yg paling mnja dan paling satu family syg..
dah anggap adik bradik kot...wlaupon hnya kucing..
aku pernah nangis sbb rindu gila kat meow..
tapi dah ajal dia..
nak buat mcm mana..semoga meow bersemadi dgn aman..

dan lepas balik kg..dan beraya di sana...esoknya ktorg bertolak ke KL..
ehem~..sgt sekejap..

dan balik je ke KL...
pgi tu.. dlm pkol 10.. aku dah siap2 nk ke gombak..
sbb nk pergi site visit bersama fiza, abby dan ati..

dan ktorng pergi la site visit..
mula2 pi msjid jamek kg baru..
kat sana...kitorng interview bndahari masjid...
dan catat2 pasal architecture style of the masjid..dan bla3~ ..
tngkap2 gmbar kubah...dinding..minaret dan sebagainya..

dan lepas dah hbis..kitorng gi pulak carcosa seri negara..
which is site aku...
pergh!...habaq hang~ carcosa tu cantik gila!
aku pergi mcm..
waawwwwww~~
mcm rusa masuk kg~
tandas die pon cantik gila~ siap ade meja solek bagai dlm tandas~~ wew!

lepas dah habis carcosa..kami pon pi lepak KLCC..
smbil2 melawat kedai gula2..
dan aku beli gula2 jawbreaker,wonka punya jenama~ 
uhui~...sedap..:)
 dan lepas..habis di KLCC... kitorng pon balik UIA..

dan aku amik moto balik rumah bersama ati...
then mlm tu kitorng berkayu bersama smpai subuh~

-to be continued-

Monday, October 8, 2012

tokwan cepat la sihat :'(

Salam Alaik..

wahai warga blogger..
hrini nk citer sket psl emergency yg ttber berlaku..
yelah dah nma pon 'emergency'
msti lah tiba2 ken~ yedok~

(khamis)
ok.. hari2 ku lalui sperti biasa..
kemudian dpt msj dari abah..
"tokwan mak kritikal tahap 2"
then i was like..serious!?

aku terus tnye ..nk balik kg ke?
then abah ckp "nnti abh bgtau"

mse tu tgh dlm kelas appreciation of arts...
tgh buat research nk presentation yg tiba2..
mcm pop quiz.. tpi ni..pop presentation~ =,,='

ok...back to the topic..
lepas aku masuk kelas nk siap2 present dlm pkol 3 ke 4 lebih..
abh ckp..kena balik kmpung harini..
so aku pon kelam kabut pergi jumpa brother ismail.. sbb nk bgtau esok presentation ak xleh dtg..
ad emergency kena blik kg..
lepas settle2 dgn lect semua..
aku rempit balik rumah...
then dlm pkol 6 ktorng bertolak ke kg..

dlm perjlnn ke kmpung ...
mak x putus2 doakn tokwan...
opkos.. her father kan..
aku pon dah meleleh2 ayaq mata..
spnjang nk ke kmpung..

aku terbayang..
kalau aku dah sedih.. mcm mna la perasaan mak aku kan..
hmm..

perjlnn mmkn masa selama 9 jam ke kedah..
tokwan di masukkn ke hospital sik, kedah..
so smpai je pkol 2 pagi tu..
terus ke ward..
balik jauh kan..
nasib baik nurse semua bgi masuk..

masuk je bilik tokwan...
air mata x brnti mngalir..
ya Allah, tokwan yg dulunya kuat..
gurau2 dgn aku.. senyum2.. slm2...
skrng terlantar atas katil...

anak2 tokwan, which is makcik2 dan pakcik2 aku..semua berkampung kat hospital..
sbb nk jaga tokwan kan..
dan tok..
semua pakat berkmpung...tidur kat tmpt yg mcm gazebo..

Alhamdulillah.. dlm 4 hari tu..
tokwan semakin baik... 
boleh berckp sikit2...dah boleh mkn bnde lembut2...
dah boleh cam orng..
nk bangun je x boleh lgi...

ade skali mak tnye tokwan
" ayah ni dikna, kenai x? cucu ayah ni"
lepas tu tok wan tgk aku..dan mngngguk lemah...
aku mmg sebak mse tu..
Allah... xsnggup aku tgk keadaan tokwan mcm tu..
:(

bila aku jaga tokwan.. aku urut2 tgn tokwan..
itu je yg mmpu aku buat..dan aku doakan tokwan..

mse nk balik tadi..
aku cium ubun2 tokwan...
dan pgg tgn tokwan..

semoga tokwan sihat..
nk cium tokwan selalu.. :(

P/s: semoga Allah mnyembuhkan pnyakit tokwan.. kami sntiasa doakan tokwan... 


Wednesday, October 3, 2012

Aku rasa mcm nak ‘hancur’kan kau

Salam Alaik!
Bhahahah~ tajuk ku sentiasa osem kan..
Mmg ke-laut~

Ok guys~ pade hari yg sungguh berbhagia ini~
Aku nk cerita sket pasal crush2~
Oleh sbb kawan aku cik pijah tite dah buat satu blog post pasal crush..
So aku nk jugak testing en2~..hew

Ok fine..here we go~
Ape maksud crush??
Bak kate pijah “crush tu ranggup”
Msti korng tgh buat muka pelik~ dan ckp cmni
“ranggup? Pehal pulak~”
Biar jelah..bahasa die.. bahha~

Ok.. crush yg sbenarnya bermaksud...
“orng yg suka seseorng dlm diam”.. something like that~
Dulu ade sorng kawan aku pernah tnye..
(act, xde la ‘dulu’ sgt pon)
“yana ade crush kat sesape? ”
Then aku pon jawab..
“crush?? Crush kat sape?? X best je semua~ wahaha”
LOL~ maksud aku ..bukan korng mmg xbest... 
Maksud aku lain... aku rase mcm kawan2 lelaki yg aku kenal x syok dijadikan crush sbb hmpa semua dah mcm ...kawan.. er.. ha~
Klau yg bukan kawan tu...err.. buat mase ni..aku mlas nk ranggup2 lagi... bz la beb~.. dgn studio bagai~ assgnmnt berlambak~ haa~

Lepas tu die tnye lagi
“ ade orng crush kat yana?”
Then i was like...err~
Manusia mana la nk crush kat aku?
Lps tu aku jawab.. sambil ketawa dgn comel...
“ LOL~ xde kot.. klau ade la orng crush kat yana.. orng tu sah senget!”~

bukan aku merendah diri~ cewah~
aku rase mmg xde..
er.. *pikirayatnkgoreng*
klau ade pon.. eh no3~ xde2..

ade la pernah bebudak bros(lelaki) ni ajak aku keluar..
thn aku tolak~ #baik

aku bgi la alasan..mak aku x bagi~
aku rindu rumah..
nak bgi kucing mkn..dn sebagainya~ :P
sbb...hoi!~
i am lady yg bertudung labuh~ ==’
grr~ pikiaq la hoi~

#emottber

ok~ moving on!~
aku xtau la sbb depa crush aku ke hape en..
ke sesaje ajk kngkawan keluar~ wew..
ok bersangka baik lah~ 
depa nk ajak lepak~ =,,='

last skali ..aku nk bgi pesanan

kepada sesiapa yg nk kawin? Silakan...
sesapa yg nk ranggup2? Silakan
sesapa yg nk kurus~~ eh?
Ok~ silakan~

Sebagai seorng kawan yg comel,ayu,sopan dan osem~ #tipu
aku nk bgitau kat hmpa..
rangup2 jugak~
ade batas~
tapi jgn smpai ikhtilat x terjaga..
dan sebagainya~
okeh?~


p/s: sape rangup kat aku angkat tangan mcm ni -->  \ [^^] / dan jerit.. (hoorey)..sambil jejoget..=,,=
p/p/s: wuu~ first time aku buat blog post psl ni..==’.. jom beli buku terfaktab! #promotettber

p/s/s: <-- pusat sumber sekolah~

Friday, September 28, 2012

hallo mesir ~ here i come~~~

SalamAlaik!

oh ..ape?? aku gi mesir??
oh no..tajuk kat ats tu gimik je lebey~..

mcm mana aku buleh dpt tajuk tu??
meh nk citer..

smlm...balik dri kelas..
aku dan KP terus mnuju ke AIKOL..
ambik kreta sewa dari seorng brother..
lepas tutt~ yg osemnya brother tu suruh naik kreta die dan bwk kami pi uthman dan moto aku tinggl kat AIKOL~

osem x??
#ppffttt~

aku pon mcm..eh xkn nk tnggl moto aku~~ tidakk~~~

ok bukan tu nk citer sbenarnya~
crita nya begini~

selepas tuka kreta, dn amik kreta auto..viva..
kami pon berangkat ke mahallah asiah...
mase tu dah pkol 6 lebih..

smpai di asiah..kena tunggu kwn2 mai...
dan amik kreta lagi satu..~
tunggu pnya tunggu jam dah mnunjukkan pkol 7ptg..

so kami pon gerak la pkol 7 tu...ke stesen minyak~..
sbb kreta sewa kan..mne ade minyak~

so sampai ke stesen minyak...
dan isi  mnyak..
kami terus memecut ke KLIA..

msti korng mcm "pfffttttt"
kan?~
haha

ok back to the story~
nk dpndekkn cerita..kami smpai lah ke KLIA..
dan tercari2 sahabat yg bakal meninggal kan kami ..
rupa2nya~ kwn aku x bgtau pon nk dtg KLIA..
then kwn2 yg nk gi mesir ni dah masuk dlm pon..

ktorng pon mcm..
alamak~ sedihnya..kan~
sbb xdpt tgk diorng..

so kami pon berkejaran ke tmpat nk lelambai tu...:P
dan ternmpak kak aniq tgh beratur nk bg tiket flight..
ktorng pnya la ketuk cermin.. smpai berapa minit ntah..
seriously beliau sgt mnjaga mata..smpai x jnguk langsung kat atas..
dan die off phone..

dah penat mngetuk cermin ..
depa kata dah jumpa lagi sorng kwn yg nk ke mesir..liyana namanya~
kami pon lelambai dan kolling2...(calling2)

dan mase tu mula la terasa sebak~
xtau kenapa ayaq mata asik duk keluaq ja~
tringat knangan2 mse kat cfs dulu..
wuu ~ sedih habaq hang~..

kami pon dok berckp disebalik cermin tu..
dan depa bukan dengaq pon~..
last skali dpt jugak dengar suara kakak aniq dan liyana..
lepas ckp bbrapa minit..
diorng dah kena pergi..
so lagi lah kan~ 
sepanjang tu mmg ayaq mata dok meleleh jela~~
kami lelambai smpai depa hilang dri pndangan..
sobs~

p/s: nnti kalau aku pergi blajaq jejauh..msti semua orng nangis ken2?? siap guling2 atas lantai sbb nk ikot? hewhew~ 

p/p/s: msti korng baca post ni sambil tongkat dagu dgn tangan kanan~ 

p/p/p/s: oh gmbaq real xdak..sbb semuanya ada di DSLR KP..nk buat guane~ ko byngkan dlm kepala jela situasinya~

Thursday, September 20, 2012

jauh berjalan sakit kaki~

Salam Alaik!
ok tajuk mmg sgt osem..
aku bukan nk citer pasal sakit kaki ..
aku nk citer pasal ape yg berlaku pade aku harini..
hari yg sgt penuh dgn emosi...

permulaan hariku..
pkol 8 pagi.. aku x bngun...ponteng talk hilal asyraf dgn sprm..
lepas tu...

pergi submit painting ke studio...

ok..pagi tu mmg sadis sgt..sbb aku xdak duit nk makan...
terpaksa ikat perut pepagi~
xmkn ape2...
kemudian pijah belanja roti dan ayaq sharing2...
itu pon mse tgh hari...

pijah kate.. "bace ya razaq tu"
oleh sbb aku kawan yg baik lagi comel..uhui~ 
aku pon ikut..:)..kekadang kite terlupa yedok..
nasib baik ade orng yg slalu ingtkn...

tersgt sadis..sbb kepokaian melanda dgn dasyatnya~
tgh hari tu jugak aku menapak ke bank muamalat nk bayaq duit yuran sebanyak~
ehem..xyah la bgitau~ :P

ok lepas bayaq yuran...sambil lap air liur tgk mkanan2~ #tipu..
ttber dpt msj dari abah...dan kebetulan aku dah hantaq msj kat abah nk mntx masuk 10 ringgit dlm bank..

abah kate :" ade duit x nk makan?"
lepas beliau dpt msj aku...beliau terus kol..
dan nk masukkan 5o ringgit dlm akaun...
Alhamdulillah...

lepas tu
kami pon balik mahallah..tukr bateri moto belang pijah...
tgn hitam2 kena minyak ape ntah..well aku xtau sgt pasal moto~
nk bawak reti ler~

ptg tu pulak kitorng pakat nk pi UIA PJ..amik cik poojah pi mkn KFC..
beliau nk belanje katenye..
ya Allah.. rezeki2

ptg tu dlm pkol 3 kami pon pergi la ke pJ dgn moto..

sampai di PJ..kebetulan pulak hujan lebat..
dan aku terus masuk mahallah ofis..salam2 bagai dgn staff2 MO yg lama x jumpak..
huhu~ rindu~~ sobs~

lepas jumpa poojah..
kami siap2 nk ke PJ...
ttber msj masuk ..
"bro nak jumpa semua orng pkol 5 dekat studio..wajib"
tgk jam.. pkol 4 lebih..
"ahh sudah" aku bermonolog dalaman..
"jom3..kita gerak sekrang" kata pijah..

mse tu hujan sgt lebat di PJ..
aku pon mcm..
okeh xpe.. aku terus masuk ke MO..nk salam2 bagai sekali lgi dengn staff2 mO KC..
lepas tu..kak JUn hulur 2 keping duit merah..."nah duit raya"
then i was like~ "yey..serious kak jun? terima kasih!"
Alhamdulillah...

lepas tu..terus naik moto..balik gombak...
rempit punya rempit..
tgk belakang..
"eh, mana pijah?"

beliau tertinggal kat belakang dgn poojah...
aku pon berhenti kat tepi jln..
ttber dpt kol dri pijah...
kebetulan mase tu aku ternmpak sesuatu atas highway sebelah aku..
ade benda bergerak2 ...
aku pon perhati betul2..
"Ya Allah! ada anak kucing tgh jalan!"

stiap kali kreta lalu dgn laju aku mnjerit...
takut kena langgar..
kau byang kan tgh2 highway ade ank kucing tgh mngesot..
ank kucing yg baru lahir beberapa hari..or minggu

aku tgk tgn die mcm kena langgar dgn kreta..
"ini x boleh jadi!"
tnpa berfikir panjang..aku terus tahan kreta yg laju tu suruh berhenti...
aku pon lelari pi amik anak kucing tgh jalan tu...
aku tgk tgn die berdarah... :'(

mase tgh mngeletar pegang anak kucing tu..
ade abg dua orng ..yg tgh buat jalan dtg kat aku...
takut aku ade problem kot..

"kenapa adik?" abg tu tnya..
aku pon tunjuk ank kucing tu..
"ni ank kucing...nasib baik x kena langgar... tngn die kena langgar dah sikit.." 
"awak amik ke?" abg tu tnye lagi
aku angguk~..
"awak nk bawak balik ke ni?"
tnye abg tu lagi sambil amik anak kucing tu kat tgn aku..
"eh xpe la.. abg tolong jaga die elok2.."

seriously aku menggeletar dan nk pengsan tgk anak kucing tu nyaris dilanggar oleh kreta yg teramat laju..
:(

lepas berterima kasih dekat abg tu..
aku pon pergi cari pijah...dekat PJ balik..
oleh sbb minyak nk habis..aku pi isi minyak..
ttber dpt kol...depa dah nk masuk ke gombak..
dan depa kata moto mati tgh jalan mse kejadian ank kucing tu...

aku pon..mcm... xpelah.. 
*sbenarnya geram jugak~ :P

so aku rempit sngsorng ke gombak sambil mngejar masa nk ke studio..
dlm keadaan hujan lebat...
sampai je gombak aku terus menuju ke KAED...
park moto.. dan terus berlari ke studio tingkat 3..

kemudian pijah kol lagi..
"yana, kat mne? cpat ..bro dah nk balik.."

aku pon dah pecut lelaju nk ke studio..
"kejap2 nk sampai dah!"
smpai je kat studio..terus amik painting tunjuk kat bro...
lepas tu bro kate "amik borang2"
dan die komen2 sket psl painting aku..
suruh tacap2 sket...

aku pon mcm~ Alhamdulillah! dpt jugak masuk ke competition..
tpi x smstinya akan mnng ken..
dpt bertnding tu kira dah osem la tu..
:)

 masuk ke studio dgn keadaan baju semua basah dek kerana hujan lebat..
tapi xpe..
hujan rahmat~ :)

p/s: sesapa miskin...or pokai...baca lah "ya Allah ya Razaq" selalu.. insyaAllah rezeki mai melimpah2~ bergantunglah kepada Allah..sbb Allah yg dok bagi kita rezeki..jgn bergntung sgt dgn manusia.. okeh..:).. selamat mncuba~ 

ok nilah painting ~ mase ni belum siap lagi... ade lgi penambahan~ 

Sunday, September 16, 2012

ohoi KONTAN~

Salam Alaik~
dua hari lepas aku ke kontan sbb teman pijah balik rumah..
mmg la lepas masuk gombak aku pokai..
oleh sebab duit minyak beliau sapot... aku on jah~~

berbekalkan doa dan pesanan,nasihat dri semua manusia~~
dan doa memulakan perjalanan..kami memulakan perjalan ke kontan pd pkol 10 pagi...
sepnjang sesi mrempit berlaku..
mmg osem...
4 jam kat atas moto..
mcm2 gaya duduk dah kami buat...
lenguh punya pasal..

so...rempit punya rempit..
smpai lah ke kontan dlm pkol 2 ptng...
dan smpai lah ke rumah pijah~
oyeh...

cadangnya nk balik ptng tu jugak...
oleh sbb nenek pijah ade,..
dan beliau suruh kami stay smpai esok..makanya..esoknya lah kami bertolak balik KL..

pde mlm itu...pkol 2 pagi..
kami ditugaskan untuk mnjemput kakak kepada cik pijah di terminal bas...
so keluar lah naik kreta pkol 2 pagi itu...

aku amat terkejut dan terkezut..
masa keluar dri kawasan prumahan tu...
nmpak bnyk gila2!! moto...
hang bayang kan tgh tgk crita KL gengster...
mcm tu lah dlm dunia sebenar kami lalui mlm tu..
scary gila~
dikelilingi oleh moto2 mat2 rempit yg ramai tu..
dan kami dua orng gdis di dalam kreta...

Alhamdulillah ...Allah selamatkan kami berdua...
x dikacau pon oleh mat rempits yg ramai tu...

mungkin depa sambut hari malaysia...
aku xtau lah..
sbb depa sgt ramai...mcm tgh nk celebrate sesuatu..
siap race bagai...
astaghfirullah~ 
*geleng kepala

ok done dgn rempits..
esok nya kami bertolak pkol 9 lebih ...
alang2 tu terus ke UIA kuantan..
subhanallah...sungguh indah berseri UIA kuantan~ hurhur...

kuliyyah depa sgt jauh berbanding gombak...
pergh!...
mmg kurus rakyat UIA kuantan..heheh~~

mse pi sana smpat jumpa pipah je...
yg lain semua bz2..
yelah semua orng haibat2~~
sobs~

ok...lepas melawat kami terus merempit balik ke KL..
the end~

oh ya..sebelum terlupa...aku dah dpt first projek...
kena buat fine art atas kanvas yg ber saiz A1...
osem~~~
mmg fun lah kan~~

so kalau lawa...aku teray la tayang painting aku tu~...
kalau berminat nk beli..PM lah saye..kay~~
ohoi~

the end~~  
testing oil paint! ohoi~

oh kontan~

KOM eh?~

dgn pipah~~~~ 

dgn pijah!

belang3~

ok! rindu pipoh~~~ sobs~


p/s: mcm gaya tgh menulis karangan BM... msti aku dpt C... ~~~~

Friday, September 7, 2012

tawe di gombak~ ohoi

Salam Alaik..
harini lebih kurang 5 hari aku di gombak ..
so skrng Alhamdulillah dah official pon jadi student gombak..

tawe...erm mcm biase...agak bosan..tapi berguna jugak brief2 yg die bagi..

mcm biase hari selasa 4th sept..dtg reg bilik...n so on~ bla bla bla
aku dapat mahallah asiah...
yg terletak di tgh2 diantara semua mahallah..
so boleh thn la pentnya menapak dari kuliah ke mahallah..
kaki aku belum hilang lagi rase sakit sbb cramp~ 
pergh~

sepanjang 5 hari ni aku dah puas dengar mcm2 briefing..
jelajah satu campus belum lagi..
baru separuh kot..

dan gombak ni mmg tersgt penuh dgn binatang..mesra alam betei~
dgn lebahnya...dgn biawak...dgn ulat bulu..
hur2..
dlm sungai air teh susu tu..
aku dah nmpak 2 ekor...

studio AAd pon sgt osem.. bro dn madam sgt osem!
aku x sabar nk masuk kelas senin ni..
bro kata projek first sgt fun..
so aku nk tgk ler lagu mana fun die..
kitorgkn masuk workshop~ yeyey.. main kayu..kaca dan sebagainya~
dan maka dgn ini aku nk usaha tuk dpt kan IDE(industrial design)
doakan! 
:)

jom tgk gambar~~

CAC main hall
instax




aku rase mcm orng gemok~

serious weh..sejak cuti aku rase makin gemoook~
aku kena bersenam..serious!..

ok nk promote la sket~ 
kwn aku sorng ni nk niaga~
juai gmbaq..
pakai instax..
gambar kluar terus...
so sesape yg nk bergambo buleh..
tpi 5 rnggit skeping..

so jom ramai2 cari cik ana hapijah ni~...
or komen kat bwh ni ha~

p/s: lepas bai'ah tadi rase mcm nk grad awal pulak..sbb dean2 n rector2 semua pakai baju2 grad..pergh osem beb!

gedik nak mati! *pengsan~

Monday, September 3, 2012

selamat dtg ke IIUM gombak~

Salam Alaik!!

esok aku akan melangkah ke IIUM gombak reg 
ttber rase sedih pulak biler masuk main campus..
kwan2 ramai ke kuantan~
sobs2~

papepon.. life must go on~
aku target nk up kan pointer yg xbrape nk up kat cenfos dulu..
nak berbisness~
nak fasih bahasa cina..
dah alang2 kat sana boleh amik kelas die ken..
sbb dah lama sgt aku tinggl bahasa ni..sejak sekolah rendah.. sekolah menengah ade jugak pakai sket2~

klau pasal nak kekalkan ke-famous-an aku mase kat cenfos dlu.. 
baik xyah kot.. *bajet*
mls dah nk involve society~ #LOL
mungkin buleh fames dgn i-art kot..
tu pon kalau i-art tu active lagi~ #hew

klau ade mase lapang..buleh kot nk jadi komiti mane2...

lagi2..aku target nk kurus~ wahaha
wlaupon ramai kate aku dah kurus..
kakak aku ttp kate aku gemok~ #apakah

kalau x smpat nk bersenam kat sport complex
aku bersenam dekat tangga KAED je lah~

lagipon bersenam bukan sebab kurus..sbb nk sihat~ yedok

kalau jadi berbisness.. dan kaya~
aku nk beli camera 
tablet untuk melukis tu
kasut
jam
lomo~

berkurun aku tunggu lomo ni..xpe ade rezeki dpt la tu~ #hmph

dan aku target nk pandai guna after effect~
buleh la aku edit movie dgn effect yg lebih power dan da bomb~

ok tu je...
lepas ni mungkin dah jarang update blog.. *xde internet*
atau mungkin akan selalu.. *reg wifi*

ade 2 kemungkinan..

papepon...selamat belajar kawan2...semoga berjaya di kampus masing2 dlm ape jua bidang yg diceburi..
bersedialah fizikal dan mental jadi junior balik~ #ohoi

xnmpk sgt ken kegemokan kat situ~ whehehe

P/s: aku mls nak tawe..kbai~

Merdeka?

SalamAlaik..
Alhamdulillah kita dah 55 tahun merdeka..
tapi apakah benar2 kite dah merdeka ni??
kadang2 aku sedikit kompius..

bukan ape.. ramai je rakyat mesia ni x merdeka2 lagi..
maksud aku bukan belum merdeka dari perang2 bagai...
yes.. mungkin merdeka ni depa ingt merdeka dari perang je..

merdeka dari jahilliah..
rakyat malaysia belum lagi merdeka..
buang anak..maksiat...homo... rempit..dadah..rokok..dan sebagainya..
kita belum lagi merdeka..

apekah mlm merdeka pergi dataran semata2 nk merempit ..??
malam merdeka sewa bilik hotel nk berzina?
malam merdeka pergi club dan sebagainya?

selagi jiwa kita belum bebas dari jahilliah..
kita masih belum merdeka...

bnyk lagi bnde yg aku x puas hati ..
selama kita merdeka 55 tahun ni??

kenapa judi dihalalkan??
kenapa club dihalal kan??
kenapa orng x menutup aurat tu bnde biasa??
kenapa3??

tepuk dada tanya iman..
adekah kita benar2 dah merdeka??

sekian~

lokasi: bagan lalang

Sunday, August 26, 2012

raya kalau bukan kedah kat mana lagi?

Salam Alaik!

Eid Mubarak!!
sudah seminggu blog ini tidak diusik kerana keberangkatan ku ke kampung halaman yg tercinta~

masa balik kampung..mcm2 kerja aku buat..
ade yg awesome ..ade yg x awesome sgt..
yg paling AWESOME! adelah makanang2 yg dimasak dan di jamah oleh kami..

aku buleh buat rancangan bizarre food with KRAR..ohoi~
kalau pernah makan tu korng sila angkat tgn ramai2~ oyeh..

senarai makanan yg x dapat di KL..
1: landak
2: pelanduk
3: otak dan lidah lembu
4: itik
5: arnab
6: kijang

tu je lah..
dan rasanya sgt awesome~~

sbb nk mncuba kan..
so rasa geli ke hape..semua letak tepi~

mase ni la buleh merasa pon mknan2 yg x pernah mkn..
tok wan rajin pi hutan ..
hewhew
kbai~

masa kat kampung..
aktiviti harian aku adelah bermain dgn kucing
mengait buah mangga..
mncari meow2 yg x balik..
sidai baju
tolong masak
dan memanjat pokok rambai, jambu..dan sebagainya..

paling best skali..
kalau dah bosan2 tu..aku panjat pokok rambai..sambil mkn atas pokok.. smbil baling2 kulit buah rambai atas kepala kakak aku~ osem! ><
duduk la 2-3 jam atas pokok tu..
serious x bosan..
*sila cuba

kalau mkn mangga pulak...
mmg x sah kalau x kait buah mangga tu hari2..
nasib baik xde pokok buah2 kat rumah aku ni..

bila tiba hari raya..
aku bnyk mnghabiskan masa mengira kuih raya dlm rumah..#ehem
tahun ni x pi raya mana pon.. rumah sedara2 x pi pon..
tahun2 lepas slalu pi la merempit dgn mak abah raya rumah sedara2..
tahun ni x sempat..

jadi duit raya yg aku sempat pow..sikit jela..
x lebih 50.. #alahai~
azam tahun depan : pow duit rya lebih sket~

bila aku sampai ke KL yg tercinta #ohoi~
selepas seminggu berya di kampung..

KL dah bnyk berubah..
baru seminggu duk kat kg..
ade yg dh baru??
terbaik~

KL mmg maju..kbai~

okeh~ yg ni misteri sket..
masa kat kampung...ramai yg kol kate pintu rumah terbukak..lampu bilik air terbukak dan bagai~
kat kampung semua dah x sedap hati..
takot brng2 dlm rumah semua kena angkut..
bila balik smlm...
tgk2..
Alhamdulillah..rumah dlm keadaan baik,sihat ..sejahtera..
xde tanda2 pecah masuk..
laptop pon selamat bersepah dlm bilik =,,='

mungkin ade yg tolong jaga rumah~ #ehem

mungkin gmbar xde kena mengena~ hahaha~~~~


p/s: jgn biarkan hidup anda dselubungi misteri di hari raya~~~

Monday, August 13, 2012

kau mungkin faham.. atau tak? #ehh

Salam Alaik

sedar x sedar ..ramadhan dah nak tinggalkan kita..
dan syawal bakal menjelma..
nak balik kampung..
nak pi tu.. nak pi ni~

x lama lagi aku nk ke gombak...sambung belajaq..
sekejap je masa berlalu~
dlm mase yg skejap tu lah aku ade bnyk buat salah..

aku bnyk terasa hati..dan bnyk buat orng terasa..
yedok?
------------------------------------------------------------------
“Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati”

"kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?
Then i asked my dad what’s that mean.

Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.

Anak: Uiikk,, Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?

Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.

Anak: *blur

Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.

Anak: Ooooooo... Ook...

Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.

Anak: *termakan cili "

So, the conclusion is... Jangan mudah terasa hati...
Maknanya kita tak redha dengan Allah...
Nanti Allah pun tak redha dengan kita... Na’uzubillah.

P/s: "Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu... Seharusnya kamu rasa malu. Ucaplah astaghfirullah al-azim kerana orang memuji kamu disebabkan Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu."

*kupipes*
--------------------------------------------------------------
buat sahabat2 sekalian..
andai aku ada buat salah...terkasar bahasa..terpuji..terbodek...tergedik
ter terasa hati..ter buat kamu terasa hati.. ter puih.. ter tuih.. #ehem
ter x ikut pi bukak posa.. ter x ikut kau ajak keluar.. ter x bagi pinjam guitar
ter xjwb call.. ter x bls msj.. ter x twit kau balik.. ter x like status.. ter x balas chat kau..
ter x pi terapi.. ter x pi program.. ter x pi meeting..ter bagi janji2 manis then x dpt tunaikan
ter kurang ajaq..ter annoying.. ter sarcastic.. ter comel (ehhh)
seribu kemaafan dan seribu keampunan aku pohon~

aku x dpt ikut korng pi mana2..bukan sbb aku xmau ikut ..
sbb ade bende yg x dpt dielakkan.. dan ade sbb tertentu yg mungkin kau xkn faham~ yew~

manusia walaupon nmpak perfect/legend x smstinya perfect.. lagi lah aku ni~
tgk pon tau x perfect..yew~ jauh skali legend~ yew~
 (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧

nak minx maaf x smestinya tunggu bunyi msj di pagi raya ye dok~ yew~
walaupon lagi beberapa hari je nk raya.. yew~

*annoyed


P/s: pagi raya mesti msj masuk berjela~ (づ ̄ ³ ̄)づ terasa fames skejap~ #pfftt

p/s lagi satu : sape ade dalil quotes di atas?? dah cari tapi x jumpa...


Wednesday, August 8, 2012

hoi budak tudung labuh!~

Salam Alaik..

manusia..
bila bertudung labuh dianggap sempurna..xde cacat cela..
kan2..
smestinya..
sbb sebelum aku mngenakan tudung labuh ni aku pon pikir gitu jugak..
bila tgk orng tudung labuh ni mcm ni..mcm tuu..
mula lah keluar ayat..

"tudung je labuh..perangai mcm haprak"

ramai jugak org x suka yg bertudung labuh ni..sebab sombong..
katenye..

bila bertudung labuh..
peramah salah..sombong pon salah..
semua perbuatan diperhatikan..

mungkin orng brtudung labuh ni x boleh buat silap langsung..
ada jugak orng mnyampah sbb bajet alim katenye...

*ehem*

kadang2 bila orng yg bertudung labuh buat salah yg sama dgn orng yg tudung biasa/free hair...
yg tudung labuh nilah orng nmpak.. yg lain xdak...kan2...

aku ade terkilan sikit lah..
pernah sekali...ade satu ayat keluar dri mulut orng yg amat aku hormat..
katenyer..

"skrng boleh la nk tutup sana..tutup sini..tudung labuh,stokin la bagai...nnti jadi mcm si peah tu.. dulu skolah agama...skrng tudung hilang"

sbenarnya...bgi aku..aku cuba tutup aurat dengn sempurna... bukan sbb aku bajet alim ke ape..bukan sbb saje2 nk pakai tudung labuh...
dgn bertudung labuh aku boleh cuba untuk mmperbaiki diri..
bukannya pakai tudung labuh sbb aku dah perfect~ 

lgi satu..hidayah itu milik Allah...
Allah boleh bgi dan tarik bila2 masa je..



P/s: hanya yg bertudung labuh shaje paham bgaimana perasaan bertudung labuh...lain lah kalau satu dunia pakai tudung labuh kan.. :)..so..jom try pakai tudung labuh..yg tertutup itu indah ... kan..

Thursday, August 2, 2012

edit2 ohoi!~

Salam Alaik...
oleh sebab aku terlebih rajin..
ini lah gambar2 yg telah aku snap dan ku edit..

bakat yg Allah bgi pade aku lebih kepada alam sekitar..
kalau manusia tu..kureng sket..(pijah kate gini)

aku pon rase gitu jugop..
xpe la..
same2 kita memantapkan skill penangkapan gmbar ini~ hoyeh~ 
XD

La Haula Wala Quwwata Illa Billah
CAMERON HIGHLAND

SMWP 2 CFS IIUM PJ

TAMAN METROPOLITAN, KEPONG, SELANGOR

CAMERON HIGHLAND

CAMERON HIGHLAND

CAMERON HIGHLAND


MEOW2, ATAS KATIL AKU

MEOW2, ATAS KATIL AKU

MEOW2, ATAS KATIL AKU

CAMERON HIGHLAND

CAMERON HIGHLAND


OLEY! (ok ni xde kena mngena~ hewhew)
P/S: indah sungguh ciptaan Allah... Allahhu Akhbar! \ ^^ /

Friday, July 27, 2012

mentang2 kau budak UIA!

Salam Alaik..
aku x tau sama ada korang mmpunyai nasib yg sama mcm aku..
atau x..
bila aku tegur sapa2 je la..
msti ade keluar ayat ni ..
"mentang2 kau budak UIA!, x payah nk berlagak lah"

kadang2 stress ..kadang2 nak mngamuk pon ada..
apa salah aku jadi budak UIA~~ pfftt~
apa ..budak UIA x boleh tegur orng ke??
bila tegr menegur itu dikira berlagak?
bila nak ber amar ma'ruf nahi mungkar je dikatakan berlagak?

" قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : "بلـّغوا عني ولو آية
Sesungguhnya Nabi Sollallahu ‘alaihi wa sallam bersabda : Sampaikan dariku walaupun satu ayat. (HR Bukhari)

jangan lihat siapa yang bercakap..tapi lihat apa yg cuba disampaikan..
bukan niat nak berlagak..
Allahu akhbar..

jgn anggap yg menegur ni semata2 budak UIA..
cbe ambil tegran itu mungkin dari adik/kakak/abg/ibu/bapa/kawan..


p/s: bdak UIA bukannya semua bagus2 ...ade je yg ntah pape~

Wednesday, July 25, 2012

"korek hidung batal puasa lah!"

Salam Alaik...
sapa kata korek hidung batal puasa?? cepat angkat tangan..
ramai yg masih keliru psl bnde ni..betul x?..
bila gatal hidung x brani korek sbb... batal puasa..
dlu semua dok ckp korek hidung batal puasa..
masa kecik2 aku slalu beli kad raya..
depan kad raya tu gmbar orng korek hidung..
lepas tu ade dialog.. "ha! batal puasa"

klau nk tahu...
korek hidung atau telinga tidak mmbatalkan puasa..
sbb untuk mengeluarkan kotoran2 yg terdapat didalamnya..
x boleh nak disamakan dgn mkn atau minum
lagipon kita bukan makan taik hidung / taik telinga tu..

melainkan kalau kau korek dalam2 smpai kena otak..
#ehhh?
melampau la tu..
dah dalam sgt tu.. kompom2 batal puasa~

lps baca ni...jgn la pulak korng korek hidung depan orng ramai..
nak tunjuk yg korek hidung x batal puasa...
silap2 boleh kena penerajang free..
hahah~ 
pengotoq gila~
lgi satu..jgn pulak kau korek hidung mcm x pernah korek~ pfft~


kbye~ 
p/s: lps ni jom korek hidung ramai2~ pfft~


Sunday, July 15, 2012

makanya2 ohoi main campus~

Salam Alaik.. oleh sbb ramai duk post2 depa dapat ape nnti...
makanya dengan ini.. Alhamdulillah..
Alhamdulillah..Alhamdulillah..
aku dah berjaya mndapatkan ini~



BACHELOR OF APPLIED ARTS AND DESIGN (HONOURS) *
IJAZAH SARJANA MUDA SENI GUNAAN DAN SENI REKA (KEPUJIAN)
(bgi x paham english..:P)

terima kasih bgi semua lecturer Cenfos..kerana bnyk mmbantu..
terutama Bro Rifzal, Bro Rizal..dan Bro Sam..
anda semua terbaik...

bangga dapt jadi anak murid bro2 semua selama satu sem~..heheh~..
i'm gonna miss cenfos.. sobs2~ 
doakan yg terbaik buat kami!! :)

p/s: lepas ni kena bersedia nk 'pindah rumah'~ :P if u know what i mean~