Friday, March 23, 2012

bilamana benda BERAT diambil MUDAH!

Salam Alaik...

Alhamdulillah..mari sama2 bersyukur kerana masih bernafas hrini..
erm2...
harini aku nak menaip pasal...
aurat!

aku xtau kenapa orng2 ni payah sgt nak tutup aurat...
mugkin mreka x biasa...
ok aku nak cerita skit situasi yg berlaku tadi...

aku dah dtugaskan oleh MRC suh pi jaga pntu KC depan...dgn bbrapa lagi mmber...
tgk dress code ..
ade lah sorng sis ni..
lalu pakai baju pendek...
then ktorng tegur,..sruh dia pi pakai baju labuh...
then dia kata "la! kenapa x cakap tadi...baru nak ckp..tadi xnk cakap.,."
time tu aku dah..wadda fuuuuuuulamak~
nsib baik aku masih bersabar...
dpt mngawal emosi tdi..
klau tak mmg aku sembur dah budak tu..hish!

"kenapa baru nak ckp"??? (ttber nak salahkan kami)
wahai cik adik yg cantik... kena tunggu kami ckp baru nak tutup ??
kena tunggu kami marah baru nak tukar??
cuba la fikir...
aurat!
xkan xtahu?...xkan kami kena bgitahu sntiasa??
belum mumaiyis lagi kah?
xtahu beza lagi baik n buruk??
dah berapa lama lahir kat dunia??

dan ad lgi satu situasi..
bila kami tegur pasal stokin...mreka kata..
"eh..kami bukan dari cini"

aish! ingat cenfos je kah kena tutup aurat??
bila dah kat gombak boleh bukak suka2 hati??
kat luar boleh tunjuk suka2 hati??
bak kata mdm (xingt nama~~)
"they willing to share the view with other people"..
ha untunglah..
tunjuk lah~

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."  An-nur ayat 31
ttber teremo..
erm..
ok... lepas emo2 ni ...aku teringat kata2 ustaz halim..hehehe...
ataupong abang halim..
"bila dakwah kita x diterima kita slalu salahkan mereka kerana menolaknya..sdangkan nabi tidak pernah skali pun salahkan mad'u walau dbaling batu dan najis"..
:)


klau nk compare dgn perjuangan Rasullullah..bnde ni kecik jer..
peringatan utk diri sndri dan shabat2..
jgn kita berputus asa bila berada di jalan dakwah ni..

Wednesday, March 21, 2012

budak AED pemalas?

Salam Alaik..
ok..
oleh sbb lagi sekali aku berGC smpai pgi...
semangat AED tu ttber keluaq...
so nk update la belog ni~

budak AED ni pemalas kah??
suka buat kerja last minute??
xsuka bergaul..asik dok lam kelompok sndri jah??
sosial??
insane??
stylo??
cute??
haha~

statement common yg budak2 kos lain bgi kat bdak2 AED nih~
aku akn berusaha mnjawab soklan2 ni..

first..
budak AED pemalas??

ehem2... statement malas tu..kdang2 x brpe nk betul..
mungkin ad yg tgk bilik kami dan brkata..
"wow, bersepah..mcm tongkang pecah!!"
"baju xbasuh bertimbun"
haha~ okeh..
bkn malas...tpi xde masa..
oleh sbb projek yg bertimbun...
so xboleh la nk kemas bilik slalu..
mungkin 2/3 kali sminggu...kui3~

second...
suka buat kerja last minute??

okeh..hok ni mmg slalu haku dengaq...
"awat buat kerja last minute?? buat la awal2.. dah siap xyah pikir.."
wrong..!.. dah siap xyah pikir katenyer...
kenapakah kejadian ini berlaku??
jika kami buat awal2..
mmg xkn siap awal..
percaya atau tidak??
bila dah siap... msti akan ada rasa ketidak puas hatian..
so design itu akan diubah dan diubah..
so better buat harini..the esok hntaq...xpyah nk pikir dah..

tdi aku pi meeting IDEA..
then bro kata " you guys ni i dah faham dah..klau i bgi task harini msti boleh siap pnyer kerja..klau esok ad program..sbb dah biasa buat gitu dgn design n so on... kira conform siap pnye"
dan lgi satu.."zaman i dlu...dapat task sminggu dah..esok nak submit..hrini bru buat..itu normal dlm life archi"
so..ada paham? lalala~


next!
xsuka bergaul??

forever alone~
ehem ... kami bukan xmau bergaul dgn kos2 lain..
masalahnye...yup alasan yg sama...xde masa...
hari2 bersengkang mata dgn ED n GC...
klau mcm aku...memey la...sbb aku mrc..
mmg bergaul la dgn kos lain..
tu pon biler ad kerja mrc..krja2 AED..aku tolak tepi...
klau x join mrc..aku rasa mmg aku x kenal pon kos2 lain...dgn ramainya~ heheh~~

next!! lagi~
sosial??

erm.. yg ni mmg betul..
kami rapat dgn studiomate..xkisah laki or pmpuan..
sbb dah nme pon satu studio..
hari2 mngadap muka depa jah...
so mungkin bgi kos lain bnde ni agak pelik dan xboleh!
bagi kami...bnde ni normal..
klau yg terover smpai bertepuk tmpar dgn brothers tu..mmg nk kena penmpor la..
bersosial ad batasnya..
tepuk dada tnya iman masing2..:)

next!! grr~
insane??

percaya x setiap orng bdak AED ni insane??
kenyataan..xkisah la sebaik or sealim mana dia..
keinsane nan tu wajib ade...
sbb tu kbnykan kami semua mcm gila2 jgk kdng2..
seorng designer kena ada insane tu..kata bro..
wee~~

next!!
stylo??
cute??
haha..yg ni hmpa describe sndri....
xkn nk puji dri sndri plak kan~...ahhaa...
tpi ramai la kte gitu kt aku..wahaha (perasannn~~)

oh btw..jika kami ad masa lapang..
kami berfb..brtweet..outing...tidoq dgn lamanya..dan bermcm2 lgi la...
tu nmpk mcm free... hehe~

so tu jela..untuk episod kali ni..
kita bertmu lagi di lain waktu..
sekian~ trimas~~

p/s: bnde yg ad kaitan dgn AED pon mcm ni gak aku rase..hihi~

Monday, March 19, 2012

berGC sampai pagi

Salam alaik...

Well...berGC smpai pagi..adalah bnda normal yg slalu aku buat..plus ED la kan~... So xyah nk kecoh sgt la kan...muka biasa...

Lalala...

Ok itu bukan emo...hnyalah lakonan semata2...

Erm2... Oleh sbb aku dah brnti jdi pemblogger tegar...

Kerana bnde2 yg x dpt dielakkn...

So...erm...aku jadi blogger part time leh~...


Oleh sbb BB xdak..

So..aku pong update la pkai phone...

Ok berbalik pada GC...

aku kesedihan pabila aku tgh sorng2 buat GC neh...

Ok...kali ni ktorng dpt task... Kne buat perspektif...

Aku ingt men cincai je en...

So.x heran sgt..

Skali sangkaanku meleset...

Ade step2nyer...

GC r not gonna be easy...


Tringat kata2 ustaz pahrol...

Kalau kita suka kerja tu maka bnde tu dah x jadi kerja...

Lebey kurng gitu ler...

Yes..i like AED...

Mmg impian xnk tidoq mlm hari2( ok tu tipu)..

Sejak f5 la nk berkecimpung dlm bidang archi ni...

Sbnarnya cita2 aku bnyk...lps tu snng2 je tuka cita2..=,,='...

Untunglah ttber dgelar plajar AED cmerlng..


plus legend..plus dewa bagai...ni pengaruh abg2 n kakak2 gombak...haha...

So...kalaulah aku x dpt archi di gombak...kmungkinan besaq aku akn tukaq U...

Ntah la....

Nk demand lebih2... Result pong ntah pape en..

So...xpela...jnji berusaha...yg slebihnya serahkan pd Allah...

Allah tahu yg trbaik buat aku.. :)


Ok tu je...kbai...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 7, 2012

"WHEN A LIZARD CAN, WHY CAN'T WE?"

Salam Alaik




This is a STORY that happened in Japan .

In order to renovate the house, someone in Japan breaks open the wall.

Japanese houses normally have a hollow space between the wooden walls.

When tearing down the walls, he found that there was a lizard stuck there
because a nail from outside hammered into one of its feet.

He sees this, feels pity, and at the same time curious, as when he checked
the nail, it was nailed 10 years ago when the house was first built.

What happened?...............................!!!

The lizard has survived in such position for 10 years !

In a dark wall partition for 10 years without moving, it is impossible and
mind-boggling.

Then he wondered how this lizard survived for 10 years!!! Without moving a
single step - since its foot was nailed !

So he stopped his work and observed the lizard, what it has been doing, and
what and how it has been eating.

Later, not knowing from where it came appears another lizard, with food in
its mouth.

Ah! He was stunned and touched deeply.

For the lizard That was stuck by nail, another lizard has been feeding it
for the past 10 years...

Imagine ! it has been doing that untiringly for 10 long years, without
giving up hope on its partner.

Think. Would you do that for Your PARTNER ?

Think. Would you do it for Your MOTHER who brought you after a big struggle
of nine long months ?
Or for Your FATHER, FRIENDS, BROTHERS and SISTERS ?

Imagine what a small creature can do that a creature blessed with a
brilliant mind can't.

As information and communication technology advances, our access to
information becomes faster and faster. But the Distance between human
beings . . . is it getting closer as well ?

"Please NEVER ABANDON your LOVED ONES
Never Say YOU Are Busy When They Really Need You" ....:)

"You May Have The Entire World At Your Feet.....
But You Might Be The Only World To Them"....:)

A Moment of Negligence might break the very Heart which loves you through all
Odds..

Before you say something just remember -
" IT TAKES A MOMENT TO BREAK.BUT,AN ENTIRE TIME TO MAKE"



"TO SURVIVE USE YOUR BRAINS,BUT TO LIVE ,USE YOUR HEART".

source : productivemuslim


Alhamdulillah ..muda lagi aku..:P

Salam Alaik...
Alhamdulillah...haha~ tajuk post..ok...aku mmg muda lagi~

baru 20 kan?
waa~ officially 2o.. smlm 6/3/2012
brthday yg ke 2o..
oh seem gak la...
siap dpt cream cake ~~ lala (credit to najihah borhan n aini zakaria)
dapat hadiah (credit to naz nazreen)
dpt free kol (credit to maxis..duh)




sperti biasa fb akan jadi medium utama tuk wish brthday...
ade jugak orng nk wish yer brthday aku...
ade jgk orng ingt..
ke sbb fb bagi tau??
LOL~ 

untuk twitter pulak..
krik..krik..krik...
lol!!
medium terpantas abad ini...
ade jugak la sorng 2 wish..tpi fb lagi awesomeee dlm mngewish~~ 

x lupa jugak yg mndoakan diri ini...terima kasih yo~
semakin berumur ni...(mcm tua sgt)
semakin dekat hari untuk aku bertemu dgn Allah...
cukup x ha??.. selama aku hidup 2o tahun ni??
bekalan nak bwk jumpa Allah??
#muhasabah

bila tgk balik..Rasulullah wafat ketika hari lahir baginda...
erm...Alhamdulillah umur masih panjang untuk berjuang di jalan Allah.. ^^
mungkin 1st Ramadhan nnti??(brthday bulan Islam..)
who knows kan??
lalala

ok..enuf....
so.. kepada ssape yg smbut brthday same dgn aku..
sanah helwah, heppy brthday, selamat hari jadi,tanjoubi omedetou , sen re quai le..
(ok tu je aku tau)

ok..till we meet again..
barakallah.. :)

Monday, March 5, 2012

Environmental Design !!!! ARRGGHHH~

Salam Alaik...
oh yes... environment design aka ED...
seriously..aku malu sbenarnya nk tayang dlm blog...LOL
sbb aku x legend mcm orng len..

tpi xpe...
Alhamdulillah..Allah bgi aku idea tuk aku buat ED ni...
dgn bz dgn Society... smpai x cukup tngn aku nk buat smua keja~
dgn pi kelas kadang2 lambat sejam (act slalu..LOL)
x tidur 2-3 hari...
pi meeting dgn keadaan pening2 lalat...
gara-gara x tiduq...
otak blank time MUET!..
=..=

sjer nk bgi korng tahu mcm mne aku pnyer projek kali ni...

ni projek 2...
yg first, drawing atas A2 board..
hok ni..keluarkn model plak~

kitorng kena susun serial plan ni...
ikot la nk jadi hape...
dan ade mnampakkn unsur hijrah disitu...

so ap aku buat??
bulat2...
ok teringat LTw...
aku dlm golongan pemulihara/biru..
fav shape : circle..
LOLLOLOLOL

betoi la kot~
sbb aku tgk circle ni menarik...
plus x ramai orng buat circle..
sbb susah..
mmg susah pong habaq hang~
nk memotongnya..Allah~
xpe2 ambil tu sbgai cabaran!

so, kt bwh ni progress aku mmbuat mnde tu~




nmpak kosong kt tgh...hmm~ aku xtau nk tmbah ap dah~


final model~

presentation board..
so...nilah hasilnya~...
doakan aku dpt result yg terbaik!..

mmg bnyk ujian/dugaan/cabaran/halangan masa nk siapkn projek2 ni..
for the first project~
which is.. drawing tu..
ade LOCUS...
so aku mmg kelam kabut la nk siapkan drawing kena submit..
sbelum pi shopping for locus....mmg aku x tiduq semalaman siapkan...
sbb ad program esoknya..nk pi shopping pagi ...balik dah pkol bpe...
mmg kabut giler... balik shopping dah kena bergerak...so mmg ..erm..byangkan kekabutan aku nk siapkan project...

n for the second ni...
ade MUET n LTW.. 
so mmg aku kabut jugak...sgt!
semalaman x tiduq siapkan siries plane ni...then esok trus speaking test MUET  kt sg. Besi
mana x blank kepala hotak aku~ =..=

sbenarnya...yg SUSAH itu la yg SWEET!..
:)
insyaAllah... penat lelah aku akan berbaloi..
doakan segala urusanku dpermudahkan sahabat2.. :)

Saturday, March 3, 2012

mother of tree house!!!!

Salam Alaik...
oleh sbb aku terjumpa ni..
so jom tgk reramai...
teringat tree house cmpetition yg IDEA buat tu...
utnglah~ Legend mng.. LOL


megusta!

source :- 9gag


Friday, March 2, 2012

LTW view from my side~

Salam Alaik...
wow~
bnyk bnde dah berlaku...dan x di report dlm blog ni...
yelah...
BB dah xdew ken~

bnyak program tlah berlalu...
awesome trip to Melaka, trip x jadi ke broga(LOLOLOL), the great journey of love (UMAFZ pny), Ethical Muslimah (ZC pny)..AWESOME trip to snow world....lala~ n bnyk lagi kot?..

ehem...ok today nak citer psl...LTW..
yeh...program yg baru berlalu...
erm...
program ni berlansung selama 3 hari 2 mlm di Dorani Bayu resort..

kami bertolak pade pkol 9.30 pagi..
n sampai agak2 dlm 12... kot...
sampai2 trus check nama...then pi makan..
suasana menarik jgk...
sbb tepi pantai kan..
subhanallah...

indahnya ciptaan Allah... :)
sampai sane semua mcm orng x pernh tgk laut...
excited laut tu pasang surut..heheh~

lepas tgk2 laut..kami check in masuk bilik...aku dpt bilik o8 bersama rozie dayana,pipah,jiha,aisyah ruslan, diba,nisak...yes kami ber7..


okay...mula cerita~
for the first day..kami mulakan dgn grouping...
yup...ehem okeh aku dpt se-group dgn azfar lgi..mcm tahun lepas..untunglehh~
kbai...

so bermula lah kerja kami dlm group...
yup... Da Bomb.. 
cheer terpaksa kami guna yg 'cuak x cuak..gentar x gentar'..n sterusnya
hahhah~ xpe..ade jugak bnde yg diambil dri LTW last year~ laalala
untuk trademark.. oleh sbb muka aku dah dicop catering..lepas LOcus haritu...haaha
so trademark aku adelah... "catering"..duh~

lps dah settle2 semua...
mlm hujan...alhamdulillah hujan tu x lama...
lps tu ktorng main 'candle war game'
game ni..kali ni lain dri last year...
last year ad defender n attacker..
this year ktorng dipecahkan dalam 3 group..
kami berperang sesama sndri...

yg sedihnya..x smpat nk serang....masa dah habis..
klau masa pnjang lagi mesti best...
yg x tahan ...king li sgt lawak!!!!
berbeza dgn tahun sbelumnya...
sakit perut kitorng gelak~~

kena denda sbb....ntah x ingt...lambat myb..

yeah ..itu lah king li~ terbaik!!
for the socnd day...
pagi dimulakan dgn Qiamullail...alhamdulillah..^^
lps tu kami lepak2 tgk keindahan laut...subhanallah..
tgk laut time pagi2 sgt seronok habaq hang~
dan takut jugak...
ap yg ktorng buat pagi2 kt tepi laut tu??
cuba byangkan anda sesat tgh2 laut...
nk buat ap time tu??
biler tgk laut mse tu...mmg x nmpak line antara langit dan laut...
subhanallah...cantik plus takut at the same time...
xtau nk habaq lagumana...
kena lalui bnde ni sndri..

next~
buat ujian personaliti..
erm...yeah mcm last year...biru jugak aku...
biru ni seorng yg artistic, romantic,pemulihara,mncintai alam, katernyer~~...
=.='
tatau la...

dalam group kami...yg biru ni..ktorg the only group yg mngexpreskan (ayat ap ni?) dalam bntuk lukisan...
oh well...oleh sbb aku budak AED...so depa suh aku lukis...
maka muncullah idea2 ....lif ad aquarium la, rumah lipat, hutan simpan...dan sebgainya...

ap yg aku lukis?
aku lukis la plan n side elevation...(phm x?)
LOLOLOLOL~

program sterusnya adelah "masterchef"....
kami diarahkan tuk memasak!
oh yeh...
bila kata masak je...semua orng asik duk point aku... =.=
grrr!~..
x kesah la... semua dah teringat kenangan LOCUS hritu ...ken~



barisan juri... :)
ade lah satu peristiwa semasa ni...
hahaha~
lepas habis goreng ikan...aku suruh la depa pi buang sat minyak ikan tu..sbb nk goreng telur...
smasa tgh buang minyak tu..
peluh azfar menitik masuk dalam kuali...
psssss~ bunyi nya....hahaha!
bunyi air masuk dlm kuali kan...
lps tu depa gelak2 dn suruh jgn bgtau sbb kenapa depa gelak...
lepas tu syazana bgitau...
nasib bek aku dah basuh kuali tu~~ grr~~...
xsangguppppp~~~

=.='

secret recipe...
agak2 klau aku x basuh kuali tu...sedap x??...hahahaha~~~~
(semua muntah lps baca post ni...) LOLOLOL
oleh sbb perisa tmbahan tlah dibasuh...kami mndapat tmpt kedua..
wohoo~
the first group adelah group whoaa~
kan?
haha~

lps tamat sesi masak2...kami diberi rehat...sampai pkol 5.30...
terbaik... 
tido kt sana sgt best!
air-cond...(klau xde air-cond pon nyenyak jer...budak AED sgt mmerlukan tidoqqq~~ heaven gila)

lps tu..kami diarahkan tuk tulis balik kaitan antara masak2 tu gn life~~
okbai~

next!!!!
BBQ...
wallaaaa~
ni part terbaik...makan free...
nasi die sedap,ayam sedap,jagung sedap,,semua sedap~~~~ 
pihak resort sedia kan~ free of charge! :)



sya suka makan~
lps makan...kitorng ade sesi bersama king li...hahahahahahah!...
part ni mmg terbaik..maka muncullah beberapa perkataan2 baru...
UMafZZ, IIUM, percific, minah...
sesi bersama king li ni...die suruh tiru gaya orng sebelum...
sgt lawak!!!!
rugi x raakkaammm~...
n ...down syndrome mmg terbaik...haaha...

for the last day...sebelum bertolak balik ke IIUM (lidah terkeluar skit)~ LOL...
activity susun2 nombor...
ape yg aku buat...
tolong tgk je...oleh sbb ramai sgt...dan... saye duk kt blakang~~~~~~ kerusi..=.='
x bnyk yg boleh ditolong ...sekian~

game gula2...xingt time bila main...
lps tu pnyampaian hadiah..
mcm biasa la kan..bagi2 hadiah~.. =..=
n ade bagi2 hadiah..n tngkap2 gmbar...
oleh sbb aku xde gmbaq semasa situasi tu berlaku...
aku selit skit gmbar2 tetamu istimewa kami di bilik o8...:)
(wah~ rindunyer nk tgk criminal mind bersama2...jgn lupa hellen keller...quotes die dah x ingt...LOL)



they got blue+grey eyes... ^^

best...mugkin wangi...*troll face



ini lah kisah LTW...from view aku~ sekian~~~
trust me,i'm an 'architect'... (tibo2)

gmbar baru curik... heheh~ (yup..i'm gonna miss each n everyone of them.. :) )