Monday, April 30, 2012

BERSIH 3.0..do you care?

Salam Alaik~..
kisah yg share skit psal BERSIH 3.0..
kepada yg masih lagi x faham..
cerita dibawah adalah copy pasta dri seorng hamba Allah di fb..
semoga dpt mmberi kesedaran... :)
.....................................................................................................


Setengah orang KUTUK saya sebab sertai BERSIH 3.0
Cuba kongsi pengalaman apa yang sebenarnya berlaku di sana pun, saya dipersendakan. Kononnya baru kena tear-gas, dah kecoh. Orang lain kena tembak live-bullet & bom phosphorus di Palestin, tak kecoh macam Bersih (walhal diaorang ni setakat sedut asap rokok je, tak pernah rasa tear-gas CS yang dinaikkan isipadunya)

Malahan, ada yang kutuk duduk rumah lagi baik, Bersih 3.0 adalah satu perbuatan yang sia-sia, menyusahkan diri sendiri saja & segala tuntutan kononnya wujud penipuan & manipulasi dalam pilihanraya TIDAK AKAN DILAYAN pun...

JAWAPAN SAYA ADALAH SEPERTI DI BAWAH....

Berlaku kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.

Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain yang kehairanan melihat perlakuan burung kecil, lalu bertanya kepada burung kecil itu: “Wahai pipit, apa yang engkau mahu lakukan?” tanya makhluk Allah yang lain.

“Aku mahu membantu Nabi Ibrahim. Aku mahu padamkan api yang membakar Nabi Ibrahim,” jawab burung pipit.

“Macam mana kamu mahu padamkan api itu. Kamu tidak mampu membawa air yang banyak. Paruh yang kamu ada itu kecil, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu. Sia-sia saja usaha kamu itu,” kata burung lain pula.

Lalu dijawab oleh burung berkenaan: “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.”


SAYA YAKIN USAHA KAMI MUNGKIN TAK SEBESAR MANA, SEKADAR BERHIMPUN DENGAN AMAN, BANGKIT BERSAMA RAKYAT DEMI MASA DEPAN TANAHAIR ... TAPI IA SUDAH CUKUP MENGGERUNKAN KERAJAAN HINGGA SANGGUP MENGARAHKAN POLIS UNTUK BERTINDAK KASAR KE ATAS KAMI...

SEKURANG-KURANGNYA JIKA DITANYA ALLAH SWT, KAMI SUDAH PUN MENENTANG KEMUNGKARAN TERSEBUT & MEMBANTAH RAKYAT TIDAK RELA DITIPU WALAU SEDIKIT PUN....

Apa pun boleh...




klau kat media massa..ktenyer ni baru 2 orng yg dtg~ LOL




p/s: BERSIH 3.0 ni xde kaitan dgn isu agama, xde kaitan dengan politik.. just duduk bantah yg memohon supaya PRU kali ni bersih,adil dan lain2.. tu saja.. tolong bersihkan hati,minda,jiwa,raga bgi yg still x paham tu..sekian~
"Jangan kamu merasa hina (hilang semangat) memburu musuh kerana jika kamu merasa sakit mereka juga merasa sakit seperti kamu merasainya sedangkan kamu pula berharap kepada Allah apa yang mereka tidak harapkan."(Annisa':104)

Thursday, April 26, 2012

taylor swift - speak now chord



Salam Alaik~

yeah..lagu ni sgt cute..

walaupon lagu lama...tpi cute..

music dier la..

syok goreng2 pakai guitar~ ^^











nah..sape2 yg terasa nk menggoreng dgn aku..sila kan~ :)


Standard Tuning No Capo
Intro: G G
G D 
I am not the kind of girl 
 Am 
Who should be rudely barging in
 C 
On a white veil occasion
 G D
 But you are not the kind of boy 
 Am C -stop
 Who should be marrying the wrong girl

 G D
 I sneak in and see your friends
 Am 
 And her snotty little family
 C 
All dressed in pastel 
 G D 
And she is yelling at a bridesmaid 
Am
 Somewhere back inside a room 
 C
 Wearing a gown shaped like a pastry 

 Am C G
 Thi--is i---is surely not
 D 
What you thought it would be 
Am C G
 I---I lose myself in a daydream
 n.C.
 Where I stand and say

 G D
 Don't say "Yes" run away now
 Am
 I'll meet you when your out
 C G 
Of the church at the back door
 D
 Don't wait or say a single vow 
 Am 
You need to hear me out
 C -stop 
 And they said "Speak Now" 

 G D Am C

 G D
 Fond gestures are exchanged 
 Am 
 And the organ starts to play a song
 C 
That sounds like a death march
 G D
 And I am hiding in the curtains
 Am 
It seems that I was uninvited 
 C 
By your lovely bride-to-be

 Am C 
 She---e floats down the aisle
 G D 
 Like a pageant queen
 Am C
 But I--I kno--ow
 G
 You wish it was me
 D -stop 
You wish it was me- Don't you? 

 G D
 Don't say "Yes" run away now 
Am 
 I'll meet you when your out 
 C G
 Of the church at the back door
 D
 Don't wait or say a single vow
 Am 
You need to hear me out
 C G
 And they said "Speak Now"
 D 
 Don't say "Yes" run away now 
Am
 I'll meet you when your out
 C G 
 Of the church at the back door
 D
 Don't wait or say a single vow 
 Am
 Your time is running out
 C G
 And they said "Speak Now"
D Am C G 
Ohooho laaaahhoh
 D Am C 
 Oooh(Say you see me now)ooohooh 

 Am * -Once C *
 I hear the preacher say speak now 
 G * D * D 
Or forever hold your pe---ace
 Am
 There's a silence, there's my last chance
 C 
 I stand up with shaky hands 
 G D 
-once All eyes on me 
Am C
 Horrified looks from everyone in the room
 G D 
-once But I'm only lookin' at you

 G D
 I am not the kind of girl
 Am
 Who should be rudely barging in
 C 
On a white veil occasion
 G D
 But you are not the kind of boy 
 Am C 
Who should be marrying the wrong girl

 G D
 Oops! Don't say "Yes" run away now 
Am 
 I'll meet you when your out 
 C G
 Of the church at the back door 
D
 Don't wait or say a single vow 
 Am 
You need to hear me out 
C G 
They said "Speak Now" 
And you say "Lets run away now"
 Am
 I'll meet you when I'm out
 C G
 Of my tux at the back door 
D
 Baby I didn't say my vows
 Am
 So glad you were around
 C G
 When they said "Speak now" 

tammat~~~~
:)

Tuesday, April 24, 2012

AGD IDEA society~ awesome!

Salam Alaik~
dengan kesempatan yg ada...
dan waktu yg sangt2 free ini...(xdak idea nk buat ED)
aku ingin menaip pasal...

AGD IDEA society yg baru je beberapa minggu berlalu...
well nk tulis blog xde mase slalu...

kali ni..aku ditugaskan skali lagi tuk mnjadi MC for AGD...
dlu pernah jadi skali time AGM... dgn hakim ngainan~
lawak2...

dan ade tugasan baru yg bro bagi kat aku...
decoration...
so kali ni aku jadi interior designer...dan tugas aku adelah tuk mngubah amf kepada hotel...
kui3~
agak2 aku berjaya x??
design tu bro yg buat pkai autocad...then aku cuma laksanakan je...
adela tmbah skit2 dan ubah skit2...

AGD ni skali dlm IDEAFest...so die dah start mse exhibition IDEA tu...
last penutup IDEA Fest adelah AGD...

lgi 1 kerja...aku jadi photographer for exhibition and mahabbah day~

mcm biasa..klau buat kerja..x tegang dan xde part marah2 amik hati..mkn hati..mmg xsah kan..
so mase nk preparation tu..mmg sgt tegang..dengan kain x cukup...dengan bnyk kepala... dengan MC text x check dan x prepare... Allah~..
dgn roomate aku pon tergaduh skejap... sbb berebut kain~
mmg terbaik lah~

dan yg bestnye..mse ni la mula nk rapat dengan junior2 AED..:)
sgt best...!
rpat dgn bro~...
(aku dpt mainan yg lampu2 tu..bro rifzal blnjer~ :D)

lupa pulak nk bgtau sape pasangan MC aku for AGD nih...
zaidan ~~ budak fames... LOL
untunglah dah fames...satu cenfos kenal~
:P
artist I-Art (islamic-art) production..^^

photographer kiter~

bro rifzal~~ (advisor IDEA society)

para2 komiti brothers~

issa dan guitarnya...(lawa gmbaq ni)

para2 komiti sisters

AMF~ cun x? :D

post moterm brsama bro~

nyum3~

guitar berasap..tudia!~

MC of the day ~ :)... 
kenangan terindah..walaupun ade time pening2 kepala ..stress... 
tulah yg best..
:)

p/s: aku dah tau nak amik ap kat gombak~~~ conservation!! here i come~~~~

Wednesday, April 18, 2012

V for Vendetta


Salam Alaik…
Yg pertama2 skali aku nk ckp ~~
Movie ni sgt AWESOME~~
Klau dlu aku tgk orng pkai DP V ni..pelik…
cooliao~

Apsal pkai DP tu…ape yg smart sgt..
Lps tu psl kerja2 hack yg pakai nama anonymous ni…
Aku tau psl hack jelah~
Lps tgk movie ni~ serious… sgt best weh..

Movie ni mengisahkan tntg seorng lelaki…anonymous ni yg mnggelar drinya V..
Dsblik nama tu ade lah kisah yg horror..mysterious…dan awesome!
Si V ni… dia nk mnjatuhkan kerajaan tu..sbb die tahu diorng jahat…
Bnyk bnde gov buat…dan rkyat xtau..
Then die ade letupkan 1 bgunan pde 5th Nov… lps tu die masuk TV… die ajak ramai2 bersama2 die letupkan parlimen pd 5th Nov next year…


Lepas tgk cerita ni..ape aku dpt??
Serious cerita ni mmbuka mata2 orng… hmm… cmne tu??... nk tau?? Tgk ler sndri…
J

p/s: ayat fav ~ "people should not be afraid of their government, government should be afraid of their people" :3

Friday, April 13, 2012

travelog mujahadah

" cantik jugak klau aku pakai tudung labuh... mcm best je.. nk try lah"
ayat ni yg bermain di kepala aku bilamana aku testing tudung labuh roommate aku

...............................................................................

i bet...msti ramai yg tertnya2 ...
"eh, dah pakai tudung labuh skrng..?"
" wah, ustazah.."
" eh rozie ke tu?? wah tukar tudung lah~"

dan mcm2 lgi...

titik permulaan aku mula menukar cara pmakaian tudung..
iaitu masa 3rd sem, first year di cenfos...

masa first year and first sem.. aku mngubah cara pmakaian...
aku xtau mcm mana boleh berubah...
yg aku tau...
aku suka tgk orng pakai handsock...pakai inner...tudung2 labuh..berstokin...
cara pmakaian ni mnjadi indah dimata aku...
terdetik keinginan tuk bertudung labuh kat hati aku..
then aku pon kate kt dri sndri..
"xkan aku nk trus pakai tdung labuh.. slow2 dlu kot...tutup mne perlu dlu "

aku pon start mngenakan inner tudung, berhandsock, dan berstokin...

sedikit demi sedikit aku mula mmperbaiki cara penutupan aurat aku...
dan timbul rase syukur kat hati aku...sbb dikelilingi dgn shabat2 yg bnyk mmbantu..

ad 1 peristiwa.. masa 3rd sem first year...
" yana, ana ade hadiah tuk yana.."
kata kwn aku.

aku rase..syok giler kan...dpt hadiah...bukan senang minah tu nk bgi hadiah..haha

"nah.. ana beli ni tuk yana.."

saat aku tgk hadiah tu.. ade sehelai tudung bwarna coklat bidang 55..
aku trus... wah... betul ke ni??

" yana kan dah start pkai tudung mcm ni kan.. so ana belikan.."

maka..bermulalah detik aku mngenakan tudung yg sedikit labuh dari tudung bawal biasa tu..
dan mula lah aku mngumpul tudung2 yg bidang 55 ke 60..
tpi x bnyk yg terkumpul...
so..tu cabaran jgak tuh...bnyk tudung bawal yg pendek tu je aku ade...

.........................................................
1st sem, second year.

"nak pinjam tudung fiza... nk trun bwh.."
aku kate..

"pnjam lah"
kate fiza...

aku trus amik tudung labuh / tudung bulat fiza yg berwarna hitam..
aku pakai ...lepas tuh trun bawah...

best jugak pakai tudung ni...

perasaan bila aku start memakai tudung pinjam tu...
aku rasa selamat..
serious..itu yg aku rasa... :)

tpi bila fikir balik...
erm...aku ni x perfect pon...nk pakai tudung labuh..
aku x expert bidang agama...
aku ade bnyk kekurangan berbnding orng lain..

nnti ap tnggapan orng kat aku?
"masuk uia tudung labuh"
"ustazah2"
"eleh tudung je labuh,..tpi prangai??"

urgh~~ bnda2 cm gini bermain2 kat kepala aku...
aku rasa belum cukup kuat..belum cukup bersedia....
stop dlu keinginan nk bertudung yg betul2 labuh.../ tudung bulat la kan~

aku bnyk kali jgk suarakan dekat kwn aku..
yg aku nk bertudung labuh/ bertudung bulat tpi aku rase mcm x kuat...

lps tu..kbetulan ade sorng kwn lgi aku...die baru bertudng bulat...
then aku pon terfikir..
"kalau dia boleh...kenapa aku x boleh???"
"kenapa aku perlu takot dgn tnggapan orng??"
"yg nk berubah aku... bukan orng"

lgipon..mmg kwan2 aku ramai yg tnye...
"bila nk bertudung labuh???"

then aku pon nekad... short sem..aku nk pakai tudung labuh/ bulat...
 masa cuti nk ke short sem tu..
aku pon pergi la ke kamdar/ nagoya dgn mak...(xingt mne 1)
beli kain...
aku ckp dgn mak...
"mak dikna nk pakai tudung labuh/bulat...sbb tu nk beli kain"

mak aku x ckp apa2... hanya mnyokong ape aku buat...

:)

maka sem yg dinntikan tlah tiba...
dan aku dan rumate skalian start mnjahit tudung labuh...
lps tuh...start la aku bertudung labuh/ bulat... hihi..
Alhamdulillah..:)

tgk...
Alhamdulillah skali lgi...Allah beri aku hidayah...
sgt mudah...mmg aku bersyukur...
bersyukur aku dimasukkan di UIA...
klau aku masuk U lain..erm..xtau la kan...

ha... baru aku tringt...
sbenarnya...aku tertarik dgn tudung labuh ni..sejak skolah lgi..
ade sorng kakak tu jadi fasi...masa khemah ibadah...f5...
sbb kakak tu..aku suka tudung labuh... :)

ok tu jela kot ..

erm.. sbenarnya ade lgi story sbelum aku bertudung ke bertudung.....
 tu next time plak yer.. ^^

semoga travelog ini dpt mmberi mnfaat kpada yg mmbaca... :)
jazakallah!!

Friday, April 6, 2012

site visit ke masjid negara dan sekitarnya~

Salam Alaik...
hoyeh...smlm kami tlah bersite visit ke masjid negara...
ade sketch task yg perlu dlaksanakan..
so...aku n studiomates dpt building sbelah tvalhijrah nyer...

kepanasan melanda waktu sketch tu..
serious muka rasa terbakaq...
tpi kena truskan...
dah aku pilih 1 point perspective tu..ken~

ok...perjlanan kluar UIA pd pkol 8 lebih...aku gerak dgn rummate syimah...sbb rummate aku pi awai gilak..
time otw tu...kami terpaksa la jln kaki skit ke masjid negara tu..
dri pasar seni...
ade la lalu KTM..
pergh~ aku x prnh tgk KTM..excited gler..
:P

smpai ke masjid tu pkol 10 jgk la...
orng pling akhir smpai..=..='
xpe...lps smpai je..trus la start dgn sketching...
sketch pnye sketch..tamatlah 1 point perspective aku yg panas tuh..
then beralih ke bhagian bwh nk cri 2 point perspective pnye view..
ktorng pun lepak tepi jln smbil sketching..

time aku turun tu..ad la orng tgh buat rakaman..dripada tv Al-hijrah
so aku pon pi jelah kt stu..
sbb depa tgh shot studiomate aku en...
bila aku smpai...abg tu tny..aku n syima...
nk intrview..
aku pon..boleh la..
die tnye psl.. "jika Rasulullah ad, ap aku akn ckp"..
aku blur gila time tu...so jwb pon ala kadar je...
wa..ruginye...

mse duk tepi jln tu jgk....daun pokok brguguran..
mcm dlm citer korea..
sgt aman damai.. serious!
subhanallah!!..

dan
ade 1 pristiwa..
ad kreta brnti dpn kami..mase tepi jln tu...
then ade la akk ni...die ckp dgn para brothers..
"gmbar i xnk lukis?"
=..='..
kami yg sisters ni...rse cm~ ei prmpuan ni...
kaki nk??
memalukan wanita~ grr!

lps tuh...kami pun truskn sketching...smpai zohor...
lps submit..bersolatlah kami di masjid negara..
terasa mood grand tu..bila masuk dlm..
mmg bnyk kali pi...tpi biler da blaja principle psl mood ni...bru feel..habaq hang~ heheh

ha~ bnde ni lah.. 1 point perspective yg aku lukih~ 

bro tgh bgi tunjuk ajar.. kt aku n syima~

bro sketching~

bagai cacing kepanasan...!! time ni.. =..=

tulah..akk yg interview aku~ 

team kami~

two point perspective yg complicated thp gaban~ =..=

minaret yg berbntuk payung tertutup..

p/s: sorry ..quality gmbaq agak buruk siap ade merah2 tu...... camera phone je en~ lupa nk bukak cover 'devil'.. heheh~
btw..sape nk tgk aku masuk tv... tnggu jumaat,sbtu,ahad, rncangan "assalamualaikum" ..tvalhijrah... :)

Monday, April 2, 2012

traditional and cultural week.. awesome~

Salam Alaik..
Alhamdulillah...minggu yg mnmbah ke-bz-an aku sudah pong berakhir...
minggu ap??? TnC...
tpi minggu ni mmg sgt bnyk kenangan manis...
ukkhuwah antara MRC nmpaknya smakin rapat..

ok..Tnc bermula pada 29th - 31th Mac..
eh..sbnarnya awal.. xingt tarikh..
awal tu bukak booth la kan~
so~ pde 29th tu ade concert di AMF hall..
sape yg dtg??
UNIC,DUA' dan Saujana..
tu geng2 penyanyi la...
yg lain ad dri skolah ASIS..n CFS sndri..
yg paling best..zapin..
mmg sematla depa menari...

oh lupa plak nk bgtau...
kali ni..skali lagi aku mnjadi ahli catering...
mmg muka catering kan~
dulu driver... =..='

yg bestnyer catering ni...bila vvip habis makan..
kami pong hape lgi... ngap la kan~~
ap yg boleh aku kata..best la cncert ni...
sbb kami boleh serve artist...depan2 ken~...
catering je dpt keistimewaan tuh~
wahaha~
sesi tnda tgn...full name tag aku~ :D

time ni tgh marah sebenarnya... brdebat psl meja x silap...dlam senyum~

team catering!! erm ad jugak sesat~

aku dah habiskan nih! oh yeh~

untunglah sport~

next~~

31th...
harini...sukaneka rakyat~
mmg terbaik..tahniah unit sport kerana boleh dikatakan berjaya mnjayakan hari trsebut...
aku dpt task baru hri tu...
sbb kna jaga sport..
aku jaga kaki tmpurung, galah pnjang n baling selipar..

mmg kecoh la sport day ni..
dan yg mngkecohkan adelah group herbalife..
mmg xboleh belah...
hiper tahap ape ntah...
tpi klau depa xdak..mmg x meriah...
group ni mnng semua game...
balun habis~
semua orng pecah perut dgn telatah depa...mngalah kn budak2 lah~

sport2 jugak... catering tidak dlupakan~~
so..mknn haritu mmg terbaik...
vip pny pong...pergh~

tudia actor kiter..heheh~

herbalife..."baru traditional.." katenyer~

ttber aku rase mcm comel dlm gmbar ni..haha~

nijjie jadi najiha... heheh~ 

tug of war~~ terbaik..

ank mdm hape ntah~ 

gmbar curi TB.. haha~

futsal kain pelekat..:D

kanak2 sgt susah nk kwl sbnarnya..heheh

herbalife yg terlebih hyper...:)

DJ kiter~

sndwich bawang~..sedihnye...aku x suka bwang~~

diambil alih oleh herbalife~ =..='

ank mdm asmazura...~ :D


tpi ad 1 pristiwa ni..
aku tgh bz nk mngemas time dah habis game..
then masuk kt lobi ukc...
lps tu tgk ad sorng wanita dan lelaki tgh cedok mknn tuh masuk pinggan depa...
aku pun..xbuat pape la sbb mdm ad kt ctu...mungkin mdm bagi depa ambik...
lps tu mdm tnya aku " rozie tu sapa? orng sponsor ke?"
lps tuh aku dgn muka pelik nya mnjawab.."eh..xtau mdm..tak kenal.."
depa tgk je kami berbual time tu..
e eh... mmg suka2 hati nk amik mknn orng..
rase nk marah je... =..='

ckp psl marah...mmg time program aku rase nk marah je~
mcm2 msalah... dgn kerja last minute...
then msalah mcm2 lagi lah~
serabut otak jugak la...

ok...lps sport tuh..kemas2 sket...balik..
mungkin ad yg tido spuas2nye lps hbis tnc..
aku ade hal lain yg perlu dbereskan..
so x smpat tido..
seronok~
seminggu yg xcukup tido..
sbb minggu tu jgk aku submission projek 3..
ohyeh..tectonic form...~
alhamdulillah..semua dah setel... projek setel...intermahallah setel..
intra je blom hbis lagi...

p/s: mungkin dlm prog ni aku n catering2 skalian ad buat kesalahan/ tergores hati sapa2... mohon maaf semua~  :)