Wednesday, May 30, 2012

CFS IIUM 2012/2013 -bila budak baru nak masuk UIA..

Salam Alaik..
oleh sbb tengah bosang yg teramat sgt pkol 3 pagi ni...
tgh2 dok online fb ngn nak mng-teray twit limit..so aku teringat kat belog ni~

baca blog kawan2.. ada yg kerja la..
ada yg mengganggur di rumah,
nak blajar masak la..
blajar bwk kreta la..
blajar kemas rumah..dan sebagainya~

so kali ni...oleh sbb dah terlampau bosang dok ghumah..
dah teray photoshop..
dah teray masak..
teray jadi suri rumah..
teray jadi driver..
try jadi producer..
teray jadi marathon movie korea..
skrng nk cuba
teray jadi committee taaruf week..
sebnarnyew..aku x register n x isi borang bagai..
aku masuk scara tiba2..

trima kasih jugop kat syam sbb bagi aku phone number orang2 stad untuk di contact..
dan ade orang yg aku gnti..
so dpt la aku jadi committee..

aku x sngka .yg ade la adik bradik MRC yg jadi head dan asst..
hebak2~

so ktorng ader induction ni selama seminggu...
 harini baru nak masuk ke hari ke-3..
aku telah dimasukkan ke biro registration..
nak buat lagumana join jela..
dan smlm telah pong mengira baju2..bserta asingkan size ke dalam guni2 yg berlmbak tu..
adela tragedi sket~
sorng budak terhiris jari masa nak potong tali..
oleh sbb aku ni bekas ketua welfare MRC yg berkaliber..
maka..aku dah biasa dah hal2 gini..(bajet)

dgn tgn yg penuh darah..pi basuh ..dan bergerak la ke MO KC cari first aid..
oleh sbb tgn budak tu darah x brhnti mngalir..
kami pi la klinik uia...cuci2 luka..alhamdulillah..semua dah ok..

 untuk registration ni..kami mnjadi front liner...
front liner untuk ape??
untuk mnyambut adik2 baru bserta parents yg akan dtg..
check document sbelum register
kaunter taaruf kid..
dan lain2..
dan mmg x sabar nk menunggu kdatangan adik2 baru yg dijangkakan seramai 4700 orang..
dan dijangkakan jugak bilik ABC akn dipenuhi..
sebilik seramai 16 orang..
:D

aku sebnarnya x sngka akan mnjejakkn kaki sbegini awal ke cfs balik..haha
yelah nk grad da kan..
lepas ni x masuk pJ da..
lgi pon lgi bbrpe tahun lagi cenfos nk transfer ke gmbang..klau x silap..


tag~
tema kaler ktorng kali ni...gold..
adik2..erm datang tgk sndri yew..hihi

so nk wish kat adik2 yg bakal dtng pade 2 june nnti..
slamat dtg ke alam UIA...
jgn lupa bwk semua document2..
dan semua brng2 ...
kain putih jgn lupa bwk..pnting tu..


p/s: bgi sapa2 yg rasa terpaksa masuk UIA.. hanya nak pesan..
Truly Allah knows whats best for us..so berlapang dada lah.. :)

Friday, May 25, 2012

couple vs kawin

Salam Alaik...
tujuan aku tulis entry ni bukan sebb nak kawin..haha~
aku pernh tnye kat abah aku...
pastu abah aku kate " nak kawin..berenti belajaq..pi kawin"
LOL.. saje nk testing.. xnak kawin lgi pong awal2...
tggu la ade rumah sebijik, kreta sebijik, kerja sebijik..
sensitip btol abah aku nI~
tpi kalau jodoh mai awai nk buat lagu mana kan~

................................................................................................................
mentaliti zaman sekarang ..ye dok??

bila ckp...
nak kawin...kata gatal n so on..ditentang habis2san tuk kawin awal2 ni oleh parents atau saudara mara terdekat...

bila couple..semua sokong..parents sokong...siap bagi restu la bagai..
naik menanah telinga aku dengar..bila tnya sapa2...
"apsal couple?''
"parents kitorng dah restu...siap bawak balik rumah jmpe diorng..x ckp pape pun"
ber kepit sana sini..sbb parents restu...puih~

bukan nak kutuk...tpi prbuatan ibu bapa yg mcm ni boleh mnggalakkn anak2 buat maksiat..
pastu bila ade anak luar nikah la.. bagai...tahu pun memalukan keluarga..
couple x memalukan keluarga...
erm... mmg otak pemikiran zaman jahilliah btol la ~


1. Masa couple, sebelum berpisah, si awek akan salam si pakwe. Siap cium tangan lagi, konon-kononnya nak jadi isteri yang solehah. Lepas kahwin beranak-pinak, si suami nak pergi kerja, si isteri tak salam cium tangan suami pun.

2. Masa couple, si awek kalau nak keluar pergi mana-mana kena minta kebenaran si pakwe dulu. Kalau si pakwe tak bagi, tak keluar. Konon-kononnya derhaka la kalau ingkar. Abis tu, dengan mak bapak boleh plak derhaka? Lepas kahwin beranak-pinak, si isteri dah tak mintak pun kebenaran suami nak keluar.

3. Masa couple, pakai tudung sebab nak tutup aurat. Tak nak bagi orang lain nampak rambut. Bila berwebcam ataupun hantar gambar kat pakwe, tak cover pun rambut dan aurat. Kononnya, nanti dia nak jadi suami jugak. Jadi halal jugak nanti. Kononnya, semuanya untuk abang sayang seorang.

4. Bila couple, masa dating si awek terpaksa bagi si pakwe pegang tangan, pegang pinggul, cium-cium sikit. Bukti cinta kononnya. Sanggup berkorban jiwa, raga dan dara. Takut kalau tak bagi, si pakwe tinggal cari orang lain. Bila dah kahwin beranak-pinak, dah tak berpegangan tangan lagi dah. Dah tak rasa apa-apa lagi lepas kahwin. Si suami minta dilayan, ditolak mentah-mentah.

5. Masa couple, bila melepak dengan kawan-kawan, semua sibuk cerita kehebatan pakwe masing-masing. Bila dah kahwin beranak-pinak, bila berborak dengan kawan-kawan, semua sibuk cerita keburukan dan kekurangan suami masing-masing.

6. Masa couple, si pakwe cakap itu, si makwe pun ikut je. Konon-kononnya nak jadi suami yang tegas la nanti. Bila dah kahwin beranak-pinak, si isteri jadi queen control. Si suami ikut je telunjuk si isteri. Si suami berdosa sebab dayus, si isteri berdosa sebab control suami. Mana taat setia sebelum kahwin dulu, wahai perempuan? Mana sifat tegas dan kepimpinan sebelum kahwin dulu, wahai lelaki?



Jangan bazirkan perasaan pada yang bukan pasti milik kita, jagalah diri dan simpan untuk yang sah sahaja.
(sumber fb)

p/s: ade otak..fikir... jgn ikut nafsu dan perasaan tu je... yew~

Friday, May 18, 2012

bila aku berangan nk jadi graphic designer

Salam alaik...
oyeh..lepas start cuti ni..
aku xtau nk buat ape kat rumah...
nak cri kerja malas...
bila rajin...
pastu malas balik...aih~

boleh x duk depan laptop mngadap Fb,Twit,youtube blog.. dpt duit bjuta2??
grr~

so..
selama bberapa hari ni..
aku tlh mngexplore photoshop..
dan agak cacat jugop lew editing aku..
yelah ..x expert mcm hmpa kan~ :P

ni mata fiza jadi mngsa.. sbb mata aku sepet~ lolol

awesome x?? haunted city..

bila fiza jadi angel~ huahua~ 

sedikit editing untuk poster whisper.. haha..scary muka poh~

bila aku ada sayap...i prefer black than white..sbb tu aku letak hitam..ghotic gitu~
bnyk editing aku mcm horror2 je en..
sbb aku suka horror..
lebih2 lagi bila studio master first sem suka ghotic2..
mmg sekepala...
dpt A je sokmo projek aku...:P
huahua~ prasan..

so lepas ni nk buat poster faith plak~...
awesome...
xsabau nk explore photoshop ni lagi..
jadi super legend... =..='

p/s: wahai after effect..bersabar la dikau...xdak mood lagi nk explore... hew3~

Thursday, May 17, 2012

Selamat tinggal Cenfos~

Salam Alaik..
sambil aku denga lagu blog MRC MAB ni..
terasa nk update blog plak..

lepas ni dah xbrada di cenfos pj dah..
lps ni pi gombak pulak..insyaAllah...
sedih la pulak bila dah grad...
dan kawan2 semua bwa haluan masing2..
ade ke kuantan..dan ad ke gombak...
ada yg adik2 masih lagi brada di PJ..
dan tamatlah perkhidmatan aku sbagai ahli MRC..
klau di main campus jadi lgi..aku xtau la kan~

terngat lagi kali prtama mnjejakkan kaki ke cfs...
mase taaruf week...
xkenal sape2...
dpt rumate 4 orng..
so ktorng brempat la ke mana2 pon~..
mase tu dpt bilik 930...
fify, farah, fiza...
dan fiza still rumate dgn aku slama 2 tahun di cfs...

teringat jugak masa masuk studio..
slalu x tido mlm...
kdang2 smpai 3-4 hari x tido..
stay up kt studio smpai pkol 4 pagi..
buat projek..
nescafe ice smpai 10 tin ...
masuk mahallah mcm pencuri..sebab dah lebih pkol 12..
pergh terbaik..
dan kat gombak myb lagi teruk kot..

dan teringat jugak bila aku jadi bidan terjun dlm MRC..
mase first sem...
xtau pape jugak..
tpi nsib baik ade adik bradik MRC yg mmbntu dan senior2 yg best..
pejam celik pejam celik..dah lebih kurang dua tahun aku jadi MRC kat cenfos ni..

kadang2 aku cepat bosan dgn orng..
aku pernah ckp dgn pah..
"bosan la aku bukak group MRC ni~~~ bosann~~"
lepas tu die kate..
"kau bosan2 nnti kau rindu jugak diorng.."

haha~ betul lah tu..
yelah lpas ni x jmpe dah kan..MRC2 ~
tringat last day lepas balik dri appreciation lunch tu..
salah seorng adik bongsu ktorng telah menitiskan air mata..
swaktu nk berpisah..kantoii~~.. sape tau tu..diam2 sudeh..
trasa sebak jugak la...
tpi nk buat mcm mana kan..
setiap pertemuan pasti ada perpisahan..
semua orng kena lalui bnde tu..

bnyak bnde suka dan duka dilalui mase brada di cenfos...
tpi insyaAllah..yg suka tu paling bnyk..hihi
hurm..
bulan 9 ni masing2 akan ke main campus tuk mngejar impian masing2..
dgn major masing2..


mase ni ad kem motivasi kat kesuma.. 

cuti2 MRC..terkilan tahun ni x smpat buat..

RMDD app last year... :)

LTW yg awesome

MEGA ..

YAC ..first intermahallah

YGENC di bukit kuchai..
diatas adelah gmbr2 program MRC 2010/2011..

LTC di bagan lalang

sembelih ayam~ 

Tnc .. :)

RMDD appreciation day

LTW yg terlebih awesome~
awesome trip to melaka

MOD~

LOCUS 1.0 terbaik!
ethical muslimah

sbenarnye ade lagi...
aurah awareness campaign xde gmbar pulak..
program selain MRC pong bnyk...
mls la nk tempek gmbar..
huhu

so..dikesempatan ini~..
nak mengucapkan jutaan terima ksih dan mintak maaf..
jikalau terkasar bahasa..tegedik...tercaci..terumpat...dan mcm2 'ter' lagi la...
semoga ukhuwwah kita berpnjangn...
sehingga ke hembusan nafas yg terakhir...
:)
ukhuwwah fillah abadan abada.. :')

Saturday, May 12, 2012

jalan2 berliku hidupku~

Salam Alaik~

pade sehari yg lepas..iaitu smlm..
kami telah mengunjungi pusat perlancongan yg terkenal di Malaysia dan di dunia...
(rindu karangan BM)
*face palm

okeh...
Cameron highland...
memey la dah pernah pgi...
tpi aku x pernah prgi dgn kawan2...
so..kali ni aku pi dgn.. pizah, ati, dan masyi~

naik kreta ati...ops~ bapaknye pnyer..
minyak tong2..mkn sndri~

kami bertolak dari cenfos..lepas tampal2 GC for portfolio esoknyer..
dlm pkol 10 mlm bertolak...
lepas tu..sesat jugak la nak ke cameron tu...
depa pi lalu genting...tembus katenyer..
so...
lps dah jumpa jln yg benar nk ke camron tu...
kami pong naik~

ati yg drive kan~...
so..die drive lah~
mmg berliku2... mabuk aku naik kreta tu..
dlm area pkol 2 pagi kami naik bukit ke cmeron tu...
ikot tapah~...
lalu tiga negeri ...PJ,selangor, perak, pahang~ awesome

dlm pkol 4 lebih...kami smpai di area perumahan ...dlm bbrape km nk smpai ke tanah rata..
oleh sbb ati dah penat dan pening...ktorng brnti rehat...
tido dlm kreta...

set alarm pkol 5 lebih...subuh...
dan dlm area subuh tu kami bgun dan truskan prjlnan ke tnh rata ...
dan trus menuju ke masjid nk solat subuh...

lps subuh ktorng brehat jap kat masjid... dlm pkol 8 pi jelajah cmeron...
dan mmg bnyk kedai x bukak lagi..
jln2 naik kreta....smpai bukak...
tmpat prtama dituju kedai bunga..tpi skejp jela
pastu pi ladang teh..dan sempat photoshot brkeping2 gmbar...

lepas happy2 set up GC2 pnye portfolio~

masjid~

roti canai~








pizah dan guitarnyew

photoshot~

sibuk pakai topi orng~ lolol




ladang teh..subhanallah

strawberry sedap~

penjual~






langit di sana sgt biru~ xmcm kat KL aku rase


epal~~ fav

mcm google kan~ ahah... hebak x aku~ :P

ikan dier besar2~ masak seminggu x hbis mkn~


pastu pi maldi?? ke maldive..ntah ~ haha~
then...shopping (bnda biasa)

yg bestnye
trip ni drncng shari sebelum..
pde pkol 3-4 pagi~
awesome~

dlm tgh hari..ktorng brtolak balik ke PJ...
eh...gombak~
pi swimming dlu~

ok tu je..
sampai PJ.. lpas maghrib~ dan aku hntaq masyi balik kelantan ...
naik bas~

p/s: trip yg awesome3~ walaupong duit aku kosong2~ =..='... lpaih ni masing2 bz... xtau la dpt enjoy2 gini lagi ke dok~... :) bye2 cenfos~