Friday, May 25, 2012

couple vs kawin

Salam Alaik...
tujuan aku tulis entry ni bukan sebb nak kawin..haha~
aku pernh tnye kat abah aku...
pastu abah aku kate " nak kawin..berenti belajaq..pi kawin"
LOL.. saje nk testing.. xnak kawin lgi pong awal2...
tggu la ade rumah sebijik, kreta sebijik, kerja sebijik..
sensitip btol abah aku nI~
tpi kalau jodoh mai awai nk buat lagu mana kan~

................................................................................................................
mentaliti zaman sekarang ..ye dok??

bila ckp...
nak kawin...kata gatal n so on..ditentang habis2san tuk kawin awal2 ni oleh parents atau saudara mara terdekat...

bila couple..semua sokong..parents sokong...siap bagi restu la bagai..
naik menanah telinga aku dengar..bila tnya sapa2...
"apsal couple?''
"parents kitorng dah restu...siap bawak balik rumah jmpe diorng..x ckp pape pun"
ber kepit sana sini..sbb parents restu...puih~

bukan nak kutuk...tpi prbuatan ibu bapa yg mcm ni boleh mnggalakkn anak2 buat maksiat..
pastu bila ade anak luar nikah la.. bagai...tahu pun memalukan keluarga..
couple x memalukan keluarga...
erm... mmg otak pemikiran zaman jahilliah btol la ~


1. Masa couple, sebelum berpisah, si awek akan salam si pakwe. Siap cium tangan lagi, konon-kononnya nak jadi isteri yang solehah. Lepas kahwin beranak-pinak, si suami nak pergi kerja, si isteri tak salam cium tangan suami pun.

2. Masa couple, si awek kalau nak keluar pergi mana-mana kena minta kebenaran si pakwe dulu. Kalau si pakwe tak bagi, tak keluar. Konon-kononnya derhaka la kalau ingkar. Abis tu, dengan mak bapak boleh plak derhaka? Lepas kahwin beranak-pinak, si isteri dah tak mintak pun kebenaran suami nak keluar.

3. Masa couple, pakai tudung sebab nak tutup aurat. Tak nak bagi orang lain nampak rambut. Bila berwebcam ataupun hantar gambar kat pakwe, tak cover pun rambut dan aurat. Kononnya, nanti dia nak jadi suami jugak. Jadi halal jugak nanti. Kononnya, semuanya untuk abang sayang seorang.

4. Bila couple, masa dating si awek terpaksa bagi si pakwe pegang tangan, pegang pinggul, cium-cium sikit. Bukti cinta kononnya. Sanggup berkorban jiwa, raga dan dara. Takut kalau tak bagi, si pakwe tinggal cari orang lain. Bila dah kahwin beranak-pinak, dah tak berpegangan tangan lagi dah. Dah tak rasa apa-apa lagi lepas kahwin. Si suami minta dilayan, ditolak mentah-mentah.

5. Masa couple, bila melepak dengan kawan-kawan, semua sibuk cerita kehebatan pakwe masing-masing. Bila dah kahwin beranak-pinak, bila berborak dengan kawan-kawan, semua sibuk cerita keburukan dan kekurangan suami masing-masing.

6. Masa couple, si pakwe cakap itu, si makwe pun ikut je. Konon-kononnya nak jadi suami yang tegas la nanti. Bila dah kahwin beranak-pinak, si isteri jadi queen control. Si suami ikut je telunjuk si isteri. Si suami berdosa sebab dayus, si isteri berdosa sebab control suami. Mana taat setia sebelum kahwin dulu, wahai perempuan? Mana sifat tegas dan kepimpinan sebelum kahwin dulu, wahai lelaki?



Jangan bazirkan perasaan pada yang bukan pasti milik kita, jagalah diri dan simpan untuk yang sah sahaja.
(sumber fb)

p/s: ade otak..fikir... jgn ikut nafsu dan perasaan tu je... yew~

2 comments:

Nazrin Syafiq said...

aku paling suka yang no 5 tu.. haha.. #truestory

anyway, nak kawen nnti jgn lupa jemput nah~~

roziana rahim said...

LOL~ truestory.. mmg blmbak jdi cenggini~ ouh~ aku xkn lupakan budak2 MRC~ VIP~ :P