Thursday, June 28, 2012

tips mmbeli hamster~ :3

Salam Alaik.

harini rase nk post psl hamster .. 
dlu aku pernah bela winter white, syrian, robo(sehari)... lepas hamster start beranak..dan semua hidup..susah jgk..sbb..kaum kerabat dier aku nk letak mana..klau sngkar satu.. so kena la bli sangkar~ dan skrng..sngkar ntah ke mana..sbb hamster semua dah pupus~=.='


ok back to the topic~
lepas korang mmg nekad nk bli hamster... kena tgk jugak thap kesihatan hamster tu sbelum beli.. jgn men beli je... wlaupon dlm kepala asik pikir nak bulu lawa/unik je kan?.. haha~ aku bercakap bersadarkan pengalaman..heheeh 

1. pastikan mata hamster yg anda bakal beli bersinar2~ klau x bersinar jgn beli.mungkin ade masalah..

2. check hamster tersebut sama ada mnghidap "diarrhea" or "wet-tail". bhagian ekor hmster tu x basah2.. lps dah beli pastikan sangkar bebas dari keadaan basah..sbb takut hmster tu kena penyakit yg atas tu..boleh mmbawa maut...

3. tgk kat badan hamster kalau2 ade binatang ke.. / ruam2 ke..

4. tgk tnda2 kehamilan.. sbb bila depa dlm sangkar..msti bercmpur2 jantan betina.. so erm..paham2 jela~

6. check anggota badan hamster..takut xdak ekor..xdak telinga.. cacat... 

7.beli hamster yg aktif..klau rase2 nk yg sihat la..

8. ha~ kalau nk sepasang..pastikan jntan dan betinanya.. klau x..mmg x beranak la hamster tu~..

dlu ade 1 peristiwa~~...
mse aku pergi kedai hamster dgn kakak aku..then ade sorng budak ni..
die kater.."kak ..akk nk x hamster saye.. sye ingt nk bgi balik..sbb die mcm sakit..mak sye sruh bgi kedai balik..mne tau die sihat ke nnti"
tgk2..jenis robo..oleh sbb dah lama dgn hamster~..=..=
hamster tu sah2 sakit.. sbb ekor die basah..
yup.."wet tail"...sedih jugak ..hamster tu mmg nk mti dah..

so kami pon ambik la hamster tu... dan bercadang nk pergi vet..mne tau boleh slamatkan lgi..
mmg lama cari...sbb x smua vet boleh rawat hamster...dekat 3-4 tmpt jugak la ktorng tnye...
last skali..jmpe satu tmpat di melawati... doktor tu ckp..hamster tu mcm xde harapan dah..
die try suntik satu ubat...vitamin kot... 

lepas suntik... tgk die bergerak2.. 
1-2 hembusan nafas yg terakhir..hamster tu mati...
so..dah x boleh nk buat ape dah..

so..klau hamster yg kena wet tail..pastikan mndapat rawatn dalam masa 24 jam..klau x..
mmg..innalillah... okay~ .. 

p/s: hamster aku semua dah pupus... ingt nk bli baru..guinea pig~..sbb aku tgk satu blog tuannya bergambar bersama guinea pig nya..mcm comel.. hee~

bye~

Wednesday, June 20, 2012

sedih ke awak?

Salam Alaik..

belog ni x terusik sbb aku x tau nk buat post pasal hape..
so harini aku dah tau..

sape yg suka tgk rancangan realiti..angkat tgn~
wee~
siap nangis2 lagi kan..
ade la satu tu bila artist kegemaran kena undi keluar..
pergh~
semua meraung...sedih kot!~

(rase nak sepak je orng gini)

ap kbnde lah obses sgt dgn rncangan2 gitu..


ni lah... zaman skrng... semua sedih sbb artist fav kna undi keluar...la bagai~

jom kita tgk nasib saudara2 kita yg berada di negara2 yg tgh perang..
kena tembak, kena smbelih, kena bom!..
hmph~

ade skali tu aku tgk kat fb..
gambar2 umat Islam kat palestine kena bunuh klau x silap..
ade seorng makcik buat statemnt..
" buat ape nak sedih tgk negara orng.. ngara sndri pon x elok lagi..ce betulkn negara sndri dlu baru tolong negara orng.."

klau aku jumpa orng ni..aku luku2 kpale dier... 
mmg xde hati perut..
mungkin dier suka sgt tgk rncngn reality kot~..

P/S: daripada dok merapu...lebih baik tolong ape yg mampu.. walaupon hanya Doa.. "doa itu snjata orang mukmin" 

wallahualam ~


Wednesday, June 13, 2012

taaruf week 2012/2013- aku syg cfs lagi~

Salam Alaik..
sperti yg semua warga UIA tahu..
minggu tawe untuk bdak2 cenfos dah pong berakhir..
maka perkhidmatan aku untuk cenfos dah pong brakhir ~

lps ni nak pi gombak dah~ insyaAllah..
ok.. spnjang tawe aku tlh diletakkan di biro registrtion~
penat mmg penat habaq hang...
3 hari yg trsgtlah awesome~
dgn kemasukan budak2 baru lebih dri 4000 orng..

mula2 aku masuk biro ni..
rase sunyi jugop~
sbb geng2 lain sumer dpt biro lain~
baru aku prasan yg adik bradik MRC gombak..
syamil n siti syahira pong satu biro~

so ..lama2... lepas dah 2 minggu bkerja brsama..
ukhuwwah smakin rapat...
smakin serasi..walaupun mula2 agak kekok~
dgn ketua dan asst yg pndai cnduct meeting...
terbaik~

so, sehari lepas..
ptng...ktorng sumer nk buat jamuan ..
sbb x best la kn..xde mkn2..
so.. kutip la sorng spuluh ringgit..
kitorng mkn kFC, Dominos, Ice-cream, air gas, gula2..
terbaik~~~

ade satu peristiwa..
aku jumpa bro sam mse jaga exam..
dan borak2 lew kan~
psl ramai kena tendang ke 3rd,4th and 5th choice..
huaa~..
semoga aku x trmasuk dlm golongn tu~ ouh~..
bro sam kate..knapa aku jadi komiti tawe..
duk rumah cukupkan tido lgi bgus..sbb spnjang tahun x ckup tidoq..
then aku ckp " dah sebulan sye tido kat rumah bro~ bosang~~.."
yeah~..

MRC~~~

lepas habis semua budak2 register... hihi~

tudia~ flash mob.. :)

MRC lagi~

flashmobers terbaik~~~!

muaz~ head regist yg hebak~ :)

float~ pergh!! aiskrim dier bnyk gila!

bang long dn kaklong~ :)

ohsem habaq hang!!~

MRC lgi~ :D

flashmob rokok yg terbaik!

CFS!!! bye~

lagi~

mnunggu nak makan!!!!

oh~ posmen nk hantar sijil ke?..haha~

registration!!.. hoyeh! 

tB dan adik2nya~ 
tawe ni dah rse mcm program MRC..bukan ape..
setiap biro kot ade MRC...
mse tngkap gmbar MRc rmai2 tu..
ade yg ckp..
"ni bentuk biro baru ke ape?"
haha~..
sorry..
nk buat cmne..
we are one big family..:)
dah setahun bkerja bersama..
relax la..hihi~