Thursday, June 28, 2012

tips mmbeli hamster~ :3

Salam Alaik.

harini rase nk post psl hamster .. 
dlu aku pernah bela winter white, syrian, robo(sehari)... lepas hamster start beranak..dan semua hidup..susah jgk..sbb..kaum kerabat dier aku nk letak mana..klau sngkar satu.. so kena la bli sangkar~ dan skrng..sngkar ntah ke mana..sbb hamster semua dah pupus~=.='


ok back to the topic~
lepas korang mmg nekad nk bli hamster... kena tgk jugak thap kesihatan hamster tu sbelum beli.. jgn men beli je... wlaupon dlm kepala asik pikir nak bulu lawa/unik je kan?.. haha~ aku bercakap bersadarkan pengalaman..heheeh 

1. pastikan mata hamster yg anda bakal beli bersinar2~ klau x bersinar jgn beli.mungkin ade masalah..

2. check hamster tersebut sama ada mnghidap "diarrhea" or "wet-tail". bhagian ekor hmster tu x basah2.. lps dah beli pastikan sangkar bebas dari keadaan basah..sbb takut hmster tu kena penyakit yg atas tu..boleh mmbawa maut...

3. tgk kat badan hamster kalau2 ade binatang ke.. / ruam2 ke..

4. tgk tnda2 kehamilan.. sbb bila depa dlm sangkar..msti bercmpur2 jantan betina.. so erm..paham2 jela~

6. check anggota badan hamster..takut xdak ekor..xdak telinga.. cacat... 

7.beli hamster yg aktif..klau rase2 nk yg sihat la..

8. ha~ kalau nk sepasang..pastikan jntan dan betinanya.. klau x..mmg x beranak la hamster tu~..

dlu ade 1 peristiwa~~...
mse aku pergi kedai hamster dgn kakak aku..then ade sorng budak ni..
die kater.."kak ..akk nk x hamster saye.. sye ingt nk bgi balik..sbb die mcm sakit..mak sye sruh bgi kedai balik..mne tau die sihat ke nnti"
tgk2..jenis robo..oleh sbb dah lama dgn hamster~..=..=
hamster tu sah2 sakit.. sbb ekor die basah..
yup.."wet tail"...sedih jugak ..hamster tu mmg nk mti dah..

so kami pon ambik la hamster tu... dan bercadang nk pergi vet..mne tau boleh slamatkan lgi..
mmg lama cari...sbb x smua vet boleh rawat hamster...dekat 3-4 tmpt jugak la ktorng tnye...
last skali..jmpe satu tmpat di melawati... doktor tu ckp..hamster tu mcm xde harapan dah..
die try suntik satu ubat...vitamin kot... 

lepas suntik... tgk die bergerak2.. 
1-2 hembusan nafas yg terakhir..hamster tu mati...
so..dah x boleh nk buat ape dah..

so..klau hamster yg kena wet tail..pastikan mndapat rawatn dalam masa 24 jam..klau x..
mmg..innalillah... okay~ .. 

p/s: hamster aku semua dah pupus... ingt nk bli baru..guinea pig~..sbb aku tgk satu blog tuannya bergambar bersama guinea pig nya..mcm comel.. hee~

bye~

2 comments:

R3!y_HaHnZzz said...

agk2 pe jenis hamster yg senang jage?
dary baunye, ragam, n xcerewet?

roziana rahim said...

kalau ikut pengalaman paling senng nk jaga winter white... kalau psl bau..habuk kena tuka seminggu skali/ikut keadaan... jgn bgi basah..