Friday, July 27, 2012

mentang2 kau budak UIA!

Salam Alaik..
aku x tau sama ada korang mmpunyai nasib yg sama mcm aku..
atau x..
bila aku tegur sapa2 je la..
msti ade keluar ayat ni ..
"mentang2 kau budak UIA!, x payah nk berlagak lah"

kadang2 stress ..kadang2 nak mngamuk pon ada..
apa salah aku jadi budak UIA~~ pfftt~
apa ..budak UIA x boleh tegur orng ke??
bila tegr menegur itu dikira berlagak?
bila nak ber amar ma'ruf nahi mungkar je dikatakan berlagak?

" قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : "بلـّغوا عني ولو آية
Sesungguhnya Nabi Sollallahu ‘alaihi wa sallam bersabda : Sampaikan dariku walaupun satu ayat. (HR Bukhari)

jangan lihat siapa yang bercakap..tapi lihat apa yg cuba disampaikan..
bukan niat nak berlagak..
Allahu akhbar..

jgn anggap yg menegur ni semata2 budak UIA..
cbe ambil tegran itu mungkin dari adik/kakak/abg/ibu/bapa/kawan..


p/s: bdak UIA bukannya semua bagus2 ...ade je yg ntah pape~

Wednesday, July 25, 2012

"korek hidung batal puasa lah!"

Salam Alaik...
sapa kata korek hidung batal puasa?? cepat angkat tangan..
ramai yg masih keliru psl bnde ni..betul x?..
bila gatal hidung x brani korek sbb... batal puasa..
dlu semua dok ckp korek hidung batal puasa..
masa kecik2 aku slalu beli kad raya..
depan kad raya tu gmbar orng korek hidung..
lepas tu ade dialog.. "ha! batal puasa"

klau nk tahu...
korek hidung atau telinga tidak mmbatalkan puasa..
sbb untuk mengeluarkan kotoran2 yg terdapat didalamnya..
x boleh nak disamakan dgn mkn atau minum
lagipon kita bukan makan taik hidung / taik telinga tu..

melainkan kalau kau korek dalam2 smpai kena otak..
#ehhh?
melampau la tu..
dah dalam sgt tu.. kompom2 batal puasa~

lps baca ni...jgn la pulak korng korek hidung depan orng ramai..
nak tunjuk yg korek hidung x batal puasa...
silap2 boleh kena penerajang free..
hahah~ 
pengotoq gila~
lgi satu..jgn pulak kau korek hidung mcm x pernah korek~ pfft~


kbye~ 
p/s: lps ni jom korek hidung ramai2~ pfft~


Sunday, July 15, 2012

makanya2 ohoi main campus~

Salam Alaik.. oleh sbb ramai duk post2 depa dapat ape nnti...
makanya dengan ini.. Alhamdulillah..
Alhamdulillah..Alhamdulillah..
aku dah berjaya mndapatkan ini~



BACHELOR OF APPLIED ARTS AND DESIGN (HONOURS) *
IJAZAH SARJANA MUDA SENI GUNAAN DAN SENI REKA (KEPUJIAN)
(bgi x paham english..:P)

terima kasih bgi semua lecturer Cenfos..kerana bnyk mmbantu..
terutama Bro Rifzal, Bro Rizal..dan Bro Sam..
anda semua terbaik...

bangga dapt jadi anak murid bro2 semua selama satu sem~..heheh~..
i'm gonna miss cenfos.. sobs2~ 
doakan yg terbaik buat kami!! :)

p/s: lepas ni kena bersedia nk 'pindah rumah'~ :P if u know what i mean~ 


Saturday, July 14, 2012

ukkhuwah fillah itu haibat tahu~

Salam alaik..
lepas aku dok merayau singgah ke belog2 yg terkenal...
dpt la tajuk ni..
awesome kan.. ^^wink2

maksud berukkhuwah adalah... klau ikut kamus...
persaudaraan dalam islam...

aku disini bukanlah nak bgi tips ke hape ke nak bersahabat..
opkos ramai yg dah tau cara2 nk berukkhuwah kan~
semua orang dah ramai kawan...
xperlu lah nk ajar lgi...
ehem2~

kadang2 duk tgh2 berukkhuwah ni bnyk problem..
itu normal lah kan..
siapa x pernah gadoh dgn kawan2~
sape yg xpernah terasa hati kan..
terguris mana yg patut..
sape yg x pernah ber tumbuk..tarik rambut..sepak...kungfu.. #ehhh

tpi bila kita dah berpisah jauh tu..
mula rasa rindu...
rasa sedih..
bila dengar lagu pasal sahabat..
masing2 dok sedut hingus.. #eww

kan2... 
jangan nak tipu lah x rindu aku.. hewhew..

sebenarnya lagi terseksa kalau duk berjauhan dgn sahabat dripada bf/gf kan2~ 
betul x..
terseksa lettew duk jauh dri aku~ :3

ok..dalam berukkhuwah ini..
ikhlaskn hati berukkhuwah dgn orng..
jgn nk fake2 sangt lah kan... #sepaklaju
walaupon seteruk mana orang tu..
ikhlas lah~ uhui~

"Duhai sahabat dengarkanlah
Bicara hatiku ini
Meskipun jarak memisahkan
Namun tiada rentap kasih

Biarlah waktu menentukan
nilai ukhwah yang terjalin
Teruskanlah perjuangan hingga
Ke titisan darah terakhir"

sahabat- devotees


aku suka lagu ni..ohoi~

baiklah..cuku2 lah syok sendri..:)
semoga kita kekal berukkhuwwah sampai syurga yew sahabat.. :3
insyaAllah..

p/s: opkos aku x rindu korang pon~

*opkos = of course
*cuku = cukup

Monday, July 9, 2012

sarcasm ...ohsem baq hanq~

Salam Alaik..
weeewooo~ harini bnyk pulok bnde haku nk mngupdate..

sape tau sarcasm tu hape??
alah...xyah nak angkat2 tangan..
ni nak bgitau...
sarcasm ni sejenis kuih..
ala yg mak cik jemah jual tepi jalan hari2..balik skolah kau beli tu??
alah~~~

ok sebenarnya..bgi sesiapa yg xdak twitter.. #LOL
ni contoh2 sarcasm... dalam alam maya~

status: saya rindu awak..awak rindu saya x??
komen: KRAR: so?
           tuan status: kau ni kenapa?
           KRAR: haku pedulik hapenyew?

nampak x permainan dier??...
dier komen gitu bukan niat nak gaduh~ lol~

ok next contoh

status: harini berthday bedah!
komen: KRAR: betul ke ni?
            KP: mcm x caye jew..
            tuan status: die kan malu nak ckp..
           KRAR: bukan malu..xtahu malu ..LOL
           CP: lawakhambar
           KP: gelak guling2...lawaknyerrr!!!
           KRAR: a ah lah lawak! x sangka aku pndai buat lawak..!lololol

see...nampak x kat situ... sarcasm dibalas dgn sarcasm..
ohsem beb~

ok..dah??
nmpak x permainan dier kat situ...

ok contoh tersimple..

kwn tgh baca buku
" eh kau tengah buat ape tu??"
"oh~ aku tengah main kejar2 dengan kau..x nampak ke?? e eh~"

nampak2??

so dah paham ape tu sarcasm??
baiklah...

kadang2 bila aku menggunakan bnde ni ade orang dok pahe..
marah2...
then bila aku kata..
"aku ckp main2 jer"..
xnk caye..
aih~ ok orang gini better buat twitter..
boleh la explore serba sedikit pasal bnde ni..
budak2 twitter semua annoying~~ #LOL

oh maafkan sayer...
oh salah saya lagi?
baiklah~maafkan saya lagi skali
so..lepas ni lepak chill lah yer...
jgn terasa cepat2 sgt~ :D

PEACE!

p/s: sarcasm n annoying is soooo ohsem~ habaq hang~ ok lepas ni silalah gelak..if you get the joke.. :)


berubah?? eleh xpayah la bhai~

Salam Alaik..

sejak mnganggur ni~ aku smakin bz dgn pengangguran~
sibuk dgn twit jelah...
so hrini terasa nak menaip pulak...
aku akan mulakan penulisan aku harini dgn soalan...

kenapa??
kenapa bila orang berubah ke arah kebaikan ramai nak kondem?? ramai kutuk2?? ramai kate...
"alah~ xlama la tu... esok lusa jadi balik~"
"just be yourself lah~ kau nak hipokrit kenapa?"

people people people...
xbaik tahu ~
sepatutnye kawan2 nak berubah...anda kena sokong~
bgi sepenuh sokongan pade nye..
itu baru dinamakan sahabat...

mcm la ni dok kecoh2~
psl artist berhijrah/berubah..
semua dok kutuk2..la~
hapeda...

spatutnya kita bersyukur..sbb artist tu nk jugop berubah...
dan dpt tarik ramai peminat2 die turut berubah bersama2...
kan bagus~ sejuk hati mak nak~

oleh sbb perangai kita yg dok.."kau ni just be yourself la~"
"xyah ikut2 orang"
"kau dah alim la sekarang..tanjat boboy"
"kau pakai tudung bukannya baik sangat pon.."
"freehair pon yg penting hati weh..hati!"

ramai sahabat2 di luar sana yg x jadi nak berubah..
tsk tsk tsk..
kasihan mereka...

aku pernah baca satu buku..
"travelog syuhadah"
karangan : Ustaz Muhammad Rasyidi Abdullah

mengisahkan tentang perjalanan hidupnya sndri..

ade satu peristiwa disaat beliau ke jabatan agama untuk memeluk Islam..
kemudian dilayan endah x endah je dgn pegawai jabatan tu...
dan disebabkan layanan tu..terus tertutup hatinya nk masuk Islam...pda masa itu..

so..dripada sini...kita dpt tgk..kadang2 dsebabkan oleh layanan kawan2..atau orang sekeliling yg x mnyokong perubahan seseorang..
terus tertutup pintu hati nak buat baik...

so..kesimpulannya...
doakanlah sahabat yg ingin berubah...
bukannya effect apa2 pon..
kalau effect skali kat hati hampa nk berubah..? Alhamdulillah..

kepada yg ingin berubah...
jangan takut dan jangan segan..
mulakan langkah pertama anda dengan rasa yakin..
jika dilempar dengan pelbagai tomahan dan herdikan masyarakat sekeliling..
just keep calm and carry on~

Allah sentiasa bersama orng2 yg sabar..:)
suatu hari nnti korng akan dpt rasakan kemanisan perubahan itu.. :)
ke arah kebaikan lah ..okay~ :)

“Dan jiwa serta penyempurnaan ciptaanya, maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorinya.”Al-Syams, ayat 7-10.

P/s: penat aku senyum~ heeee~ :D

BERUBAH!~