Monday, July 9, 2012

berubah?? eleh xpayah la bhai~

Salam Alaik..

sejak mnganggur ni~ aku smakin bz dgn pengangguran~
sibuk dgn twit jelah...
so hrini terasa nak menaip pulak...
aku akan mulakan penulisan aku harini dgn soalan...

kenapa??
kenapa bila orang berubah ke arah kebaikan ramai nak kondem?? ramai kutuk2?? ramai kate...
"alah~ xlama la tu... esok lusa jadi balik~"
"just be yourself lah~ kau nak hipokrit kenapa?"

people people people...
xbaik tahu ~
sepatutnye kawan2 nak berubah...anda kena sokong~
bgi sepenuh sokongan pade nye..
itu baru dinamakan sahabat...

mcm la ni dok kecoh2~
psl artist berhijrah/berubah..
semua dok kutuk2..la~
hapeda...

spatutnya kita bersyukur..sbb artist tu nk jugop berubah...
dan dpt tarik ramai peminat2 die turut berubah bersama2...
kan bagus~ sejuk hati mak nak~

oleh sbb perangai kita yg dok.."kau ni just be yourself la~"
"xyah ikut2 orang"
"kau dah alim la sekarang..tanjat boboy"
"kau pakai tudung bukannya baik sangat pon.."
"freehair pon yg penting hati weh..hati!"

ramai sahabat2 di luar sana yg x jadi nak berubah..
tsk tsk tsk..
kasihan mereka...

aku pernah baca satu buku..
"travelog syuhadah"
karangan : Ustaz Muhammad Rasyidi Abdullah

mengisahkan tentang perjalanan hidupnya sndri..

ade satu peristiwa disaat beliau ke jabatan agama untuk memeluk Islam..
kemudian dilayan endah x endah je dgn pegawai jabatan tu...
dan disebabkan layanan tu..terus tertutup hatinya nk masuk Islam...pda masa itu..

so..dripada sini...kita dpt tgk..kadang2 dsebabkan oleh layanan kawan2..atau orang sekeliling yg x mnyokong perubahan seseorang..
terus tertutup pintu hati nak buat baik...

so..kesimpulannya...
doakanlah sahabat yg ingin berubah...
bukannya effect apa2 pon..
kalau effect skali kat hati hampa nk berubah..? Alhamdulillah..

kepada yg ingin berubah...
jangan takut dan jangan segan..
mulakan langkah pertama anda dengan rasa yakin..
jika dilempar dengan pelbagai tomahan dan herdikan masyarakat sekeliling..
just keep calm and carry on~

Allah sentiasa bersama orng2 yg sabar..:)
suatu hari nnti korng akan dpt rasakan kemanisan perubahan itu.. :)
ke arah kebaikan lah ..okay~ :)

“Dan jiwa serta penyempurnaan ciptaanya, maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yang mengotorinya.”Al-Syams, ayat 7-10.

P/s: penat aku senyum~ heeee~ :D

BERUBAH!~

No comments: