Friday, September 28, 2012

hallo mesir ~ here i come~~~

SalamAlaik!

oh ..ape?? aku gi mesir??
oh no..tajuk kat ats tu gimik je lebey~..

mcm mana aku buleh dpt tajuk tu??
meh nk citer..

smlm...balik dri kelas..
aku dan KP terus mnuju ke AIKOL..
ambik kreta sewa dari seorng brother..
lepas tutt~ yg osemnya brother tu suruh naik kreta die dan bwk kami pi uthman dan moto aku tinggl kat AIKOL~

osem x??
#ppffttt~

aku pon mcm..eh xkn nk tnggl moto aku~~ tidakk~~~

ok bukan tu nk citer sbenarnya~
crita nya begini~

selepas tuka kreta, dn amik kreta auto..viva..
kami pon berangkat ke mahallah asiah...
mase tu dah pkol 6 lebih..

smpai di asiah..kena tunggu kwn2 mai...
dan amik kreta lagi satu..~
tunggu pnya tunggu jam dah mnunjukkan pkol 7ptg..

so kami pon gerak la pkol 7 tu...ke stesen minyak~..
sbb kreta sewa kan..mne ade minyak~

so sampai ke stesen minyak...
dan isi  mnyak..
kami terus memecut ke KLIA..

msti korng mcm "pfffttttt"
kan?~
haha

ok back to the story~
nk dpndekkn cerita..kami smpai lah ke KLIA..
dan tercari2 sahabat yg bakal meninggal kan kami ..
rupa2nya~ kwn aku x bgtau pon nk dtg KLIA..
then kwn2 yg nk gi mesir ni dah masuk dlm pon..

ktorng pon mcm..
alamak~ sedihnya..kan~
sbb xdpt tgk diorng..

so kami pon berkejaran ke tmpat nk lelambai tu...:P
dan ternmpak kak aniq tgh beratur nk bg tiket flight..
ktorng pnya la ketuk cermin.. smpai berapa minit ntah..
seriously beliau sgt mnjaga mata..smpai x jnguk langsung kat atas..
dan die off phone..

dah penat mngetuk cermin ..
depa kata dah jumpa lagi sorng kwn yg nk ke mesir..liyana namanya~
kami pon lelambai dan kolling2...(calling2)

dan mase tu mula la terasa sebak~
xtau kenapa ayaq mata asik duk keluaq ja~
tringat knangan2 mse kat cfs dulu..
wuu ~ sedih habaq hang~..

kami pon dok berckp disebalik cermin tu..
dan depa bukan dengaq pon~..
last skali dpt jugak dengar suara kakak aniq dan liyana..
lepas ckp bbrapa minit..
diorng dah kena pergi..
so lagi lah kan~ 
sepanjang tu mmg ayaq mata dok meleleh jela~~
kami lelambai smpai depa hilang dri pndangan..
sobs~

p/s: nnti kalau aku pergi blajaq jejauh..msti semua orng nangis ken2?? siap guling2 atas lantai sbb nk ikot? hewhew~ 

p/p/s: msti korng baca post ni sambil tongkat dagu dgn tangan kanan~ 

p/p/p/s: oh gmbaq real xdak..sbb semuanya ada di DSLR KP..nk buat guane~ ko byngkan dlm kepala jela situasinya~

Thursday, September 20, 2012

jauh berjalan sakit kaki~

Salam Alaik!
ok tajuk mmg sgt osem..
aku bukan nk citer pasal sakit kaki ..
aku nk citer pasal ape yg berlaku pade aku harini..
hari yg sgt penuh dgn emosi...

permulaan hariku..
pkol 8 pagi.. aku x bngun...ponteng talk hilal asyraf dgn sprm..
lepas tu...

pergi submit painting ke studio...

ok..pagi tu mmg sadis sgt..sbb aku xdak duit nk makan...
terpaksa ikat perut pepagi~
xmkn ape2...
kemudian pijah belanja roti dan ayaq sharing2...
itu pon mse tgh hari...

pijah kate.. "bace ya razaq tu"
oleh sbb aku kawan yg baik lagi comel..uhui~ 
aku pon ikut..:)..kekadang kite terlupa yedok..
nasib baik ade orng yg slalu ingtkn...

tersgt sadis..sbb kepokaian melanda dgn dasyatnya~
tgh hari tu jugak aku menapak ke bank muamalat nk bayaq duit yuran sebanyak~
ehem..xyah la bgitau~ :P

ok lepas bayaq yuran...sambil lap air liur tgk mkanan2~ #tipu..
ttber dpt msj dari abah...dan kebetulan aku dah hantaq msj kat abah nk mntx masuk 10 ringgit dlm bank..

abah kate :" ade duit x nk makan?"
lepas beliau dpt msj aku...beliau terus kol..
dan nk masukkan 5o ringgit dlm akaun...
Alhamdulillah...

lepas tu
kami pon balik mahallah..tukr bateri moto belang pijah...
tgn hitam2 kena minyak ape ntah..well aku xtau sgt pasal moto~
nk bawak reti ler~

ptg tu pulak kitorng pakat nk pi UIA PJ..amik cik poojah pi mkn KFC..
beliau nk belanje katenye..
ya Allah.. rezeki2

ptg tu dlm pkol 3 kami pon pergi la ke pJ dgn moto..

sampai di PJ..kebetulan pulak hujan lebat..
dan aku terus masuk mahallah ofis..salam2 bagai dgn staff2 MO yg lama x jumpak..
huhu~ rindu~~ sobs~

lepas jumpa poojah..
kami siap2 nk ke PJ...
ttber msj masuk ..
"bro nak jumpa semua orng pkol 5 dekat studio..wajib"
tgk jam.. pkol 4 lebih..
"ahh sudah" aku bermonolog dalaman..
"jom3..kita gerak sekrang" kata pijah..

mse tu hujan sgt lebat di PJ..
aku pon mcm..
okeh xpe.. aku terus masuk ke MO..nk salam2 bagai sekali lgi dengn staff2 mO KC..
lepas tu..kak JUn hulur 2 keping duit merah..."nah duit raya"
then i was like~ "yey..serious kak jun? terima kasih!"
Alhamdulillah...

lepas tu..terus naik moto..balik gombak...
rempit punya rempit..
tgk belakang..
"eh, mana pijah?"

beliau tertinggal kat belakang dgn poojah...
aku pon berhenti kat tepi jln..
ttber dpt kol dri pijah...
kebetulan mase tu aku ternmpak sesuatu atas highway sebelah aku..
ade benda bergerak2 ...
aku pon perhati betul2..
"Ya Allah! ada anak kucing tgh jalan!"

stiap kali kreta lalu dgn laju aku mnjerit...
takut kena langgar..
kau byang kan tgh2 highway ade ank kucing tgh mngesot..
ank kucing yg baru lahir beberapa hari..or minggu

aku tgk tgn die mcm kena langgar dgn kreta..
"ini x boleh jadi!"
tnpa berfikir panjang..aku terus tahan kreta yg laju tu suruh berhenti...
aku pon lelari pi amik anak kucing tgh jalan tu...
aku tgk tgn die berdarah... :'(

mase tgh mngeletar pegang anak kucing tu..
ade abg dua orng ..yg tgh buat jalan dtg kat aku...
takut aku ade problem kot..

"kenapa adik?" abg tu tnya..
aku pon tunjuk ank kucing tu..
"ni ank kucing...nasib baik x kena langgar... tngn die kena langgar dah sikit.." 
"awak amik ke?" abg tu tnye lagi
aku angguk~..
"awak nk bawak balik ke ni?"
tnye abg tu lagi sambil amik anak kucing tu kat tgn aku..
"eh xpe la.. abg tolong jaga die elok2.."

seriously aku menggeletar dan nk pengsan tgk anak kucing tu nyaris dilanggar oleh kreta yg teramat laju..
:(

lepas berterima kasih dekat abg tu..
aku pon pergi cari pijah...dekat PJ balik..
oleh sbb minyak nk habis..aku pi isi minyak..
ttber dpt kol...depa dah nk masuk ke gombak..
dan depa kata moto mati tgh jalan mse kejadian ank kucing tu...

aku pon..mcm... xpelah.. 
*sbenarnya geram jugak~ :P

so aku rempit sngsorng ke gombak sambil mngejar masa nk ke studio..
dlm keadaan hujan lebat...
sampai je gombak aku terus menuju ke KAED...
park moto.. dan terus berlari ke studio tingkat 3..

kemudian pijah kol lagi..
"yana, kat mne? cpat ..bro dah nk balik.."

aku pon dah pecut lelaju nk ke studio..
"kejap2 nk sampai dah!"
smpai je kat studio..terus amik painting tunjuk kat bro...
lepas tu bro kate "amik borang2"
dan die komen2 sket psl painting aku..
suruh tacap2 sket...

aku pon mcm~ Alhamdulillah! dpt jugak masuk ke competition..
tpi x smstinya akan mnng ken..
dpt bertnding tu kira dah osem la tu..
:)

 masuk ke studio dgn keadaan baju semua basah dek kerana hujan lebat..
tapi xpe..
hujan rahmat~ :)

p/s: sesapa miskin...or pokai...baca lah "ya Allah ya Razaq" selalu.. insyaAllah rezeki mai melimpah2~ bergantunglah kepada Allah..sbb Allah yg dok bagi kita rezeki..jgn bergntung sgt dgn manusia.. okeh..:).. selamat mncuba~ 

ok nilah painting ~ mase ni belum siap lagi... ade lgi penambahan~ 

Sunday, September 16, 2012

ohoi KONTAN~

Salam Alaik~
dua hari lepas aku ke kontan sbb teman pijah balik rumah..
mmg la lepas masuk gombak aku pokai..
oleh sebab duit minyak beliau sapot... aku on jah~~

berbekalkan doa dan pesanan,nasihat dri semua manusia~~
dan doa memulakan perjalanan..kami memulakan perjalan ke kontan pd pkol 10 pagi...
sepnjang sesi mrempit berlaku..
mmg osem...
4 jam kat atas moto..
mcm2 gaya duduk dah kami buat...
lenguh punya pasal..

so...rempit punya rempit..
smpai lah ke kontan dlm pkol 2 ptng...
dan smpai lah ke rumah pijah~
oyeh...

cadangnya nk balik ptng tu jugak...
oleh sbb nenek pijah ade,..
dan beliau suruh kami stay smpai esok..makanya..esoknya lah kami bertolak balik KL..

pde mlm itu...pkol 2 pagi..
kami ditugaskan untuk mnjemput kakak kepada cik pijah di terminal bas...
so keluar lah naik kreta pkol 2 pagi itu...

aku amat terkejut dan terkezut..
masa keluar dri kawasan prumahan tu...
nmpak bnyk gila2!! moto...
hang bayang kan tgh tgk crita KL gengster...
mcm tu lah dlm dunia sebenar kami lalui mlm tu..
scary gila~
dikelilingi oleh moto2 mat2 rempit yg ramai tu..
dan kami dua orng gdis di dalam kreta...

Alhamdulillah ...Allah selamatkan kami berdua...
x dikacau pon oleh mat rempits yg ramai tu...

mungkin depa sambut hari malaysia...
aku xtau lah..
sbb depa sgt ramai...mcm tgh nk celebrate sesuatu..
siap race bagai...
astaghfirullah~ 
*geleng kepala

ok done dgn rempits..
esok nya kami bertolak pkol 9 lebih ...
alang2 tu terus ke UIA kuantan..
subhanallah...sungguh indah berseri UIA kuantan~ hurhur...

kuliyyah depa sgt jauh berbanding gombak...
pergh!...
mmg kurus rakyat UIA kuantan..heheh~~

mse pi sana smpat jumpa pipah je...
yg lain semua bz2..
yelah semua orng haibat2~~
sobs~

ok...lepas melawat kami terus merempit balik ke KL..
the end~

oh ya..sebelum terlupa...aku dah dpt first projek...
kena buat fine art atas kanvas yg ber saiz A1...
osem~~~
mmg fun lah kan~~

so kalau lawa...aku teray la tayang painting aku tu~...
kalau berminat nk beli..PM lah saye..kay~~
ohoi~

the end~~  
testing oil paint! ohoi~

oh kontan~

KOM eh?~

dgn pipah~~~~ 

dgn pijah!

belang3~

ok! rindu pipoh~~~ sobs~


p/s: mcm gaya tgh menulis karangan BM... msti aku dpt C... ~~~~

Friday, September 7, 2012

tawe di gombak~ ohoi

Salam Alaik..
harini lebih kurang 5 hari aku di gombak ..
so skrng Alhamdulillah dah official pon jadi student gombak..

tawe...erm mcm biase...agak bosan..tapi berguna jugak brief2 yg die bagi..

mcm biase hari selasa 4th sept..dtg reg bilik...n so on~ bla bla bla
aku dapat mahallah asiah...
yg terletak di tgh2 diantara semua mahallah..
so boleh thn la pentnya menapak dari kuliah ke mahallah..
kaki aku belum hilang lagi rase sakit sbb cramp~ 
pergh~

sepanjang 5 hari ni aku dah puas dengar mcm2 briefing..
jelajah satu campus belum lagi..
baru separuh kot..

dan gombak ni mmg tersgt penuh dgn binatang..mesra alam betei~
dgn lebahnya...dgn biawak...dgn ulat bulu..
hur2..
dlm sungai air teh susu tu..
aku dah nmpak 2 ekor...

studio AAd pon sgt osem.. bro dn madam sgt osem!
aku x sabar nk masuk kelas senin ni..
bro kata projek first sgt fun..
so aku nk tgk ler lagu mana fun die..
kitorgkn masuk workshop~ yeyey.. main kayu..kaca dan sebagainya~
dan maka dgn ini aku nk usaha tuk dpt kan IDE(industrial design)
doakan! 
:)

jom tgk gambar~~

CAC main hall
instax




aku rase mcm orng gemok~

serious weh..sejak cuti aku rase makin gemoook~
aku kena bersenam..serious!..

ok nk promote la sket~ 
kwn aku sorng ni nk niaga~
juai gmbaq..
pakai instax..
gambar kluar terus...
so sesape yg nk bergambo buleh..
tpi 5 rnggit skeping..

so jom ramai2 cari cik ana hapijah ni~...
or komen kat bwh ni ha~

p/s: lepas bai'ah tadi rase mcm nk grad awal pulak..sbb dean2 n rector2 semua pakai baju2 grad..pergh osem beb!

gedik nak mati! *pengsan~

Monday, September 3, 2012

selamat dtg ke IIUM gombak~

Salam Alaik!!

esok aku akan melangkah ke IIUM gombak reg 
ttber rase sedih pulak biler masuk main campus..
kwan2 ramai ke kuantan~
sobs2~

papepon.. life must go on~
aku target nk up kan pointer yg xbrape nk up kat cenfos dulu..
nak berbisness~
nak fasih bahasa cina..
dah alang2 kat sana boleh amik kelas die ken..
sbb dah lama sgt aku tinggl bahasa ni..sejak sekolah rendah.. sekolah menengah ade jugak pakai sket2~

klau pasal nak kekalkan ke-famous-an aku mase kat cenfos dlu.. 
baik xyah kot.. *bajet*
mls dah nk involve society~ #LOL
mungkin buleh fames dgn i-art kot..
tu pon kalau i-art tu active lagi~ #hew

klau ade mase lapang..buleh kot nk jadi komiti mane2...

lagi2..aku target nk kurus~ wahaha
wlaupon ramai kate aku dah kurus..
kakak aku ttp kate aku gemok~ #apakah

kalau x smpat nk bersenam kat sport complex
aku bersenam dekat tangga KAED je lah~

lagipon bersenam bukan sebab kurus..sbb nk sihat~ yedok

kalau jadi berbisness.. dan kaya~
aku nk beli camera 
tablet untuk melukis tu
kasut
jam
lomo~

berkurun aku tunggu lomo ni..xpe ade rezeki dpt la tu~ #hmph

dan aku target nk pandai guna after effect~
buleh la aku edit movie dgn effect yg lebih power dan da bomb~

ok tu je...
lepas ni mungkin dah jarang update blog.. *xde internet*
atau mungkin akan selalu.. *reg wifi*

ade 2 kemungkinan..

papepon...selamat belajar kawan2...semoga berjaya di kampus masing2 dlm ape jua bidang yg diceburi..
bersedialah fizikal dan mental jadi junior balik~ #ohoi

xnmpk sgt ken kegemokan kat situ~ whehehe

P/s: aku mls nak tawe..kbai~

Merdeka?

SalamAlaik..
Alhamdulillah kita dah 55 tahun merdeka..
tapi apakah benar2 kite dah merdeka ni??
kadang2 aku sedikit kompius..

bukan ape.. ramai je rakyat mesia ni x merdeka2 lagi..
maksud aku bukan belum merdeka dari perang2 bagai...
yes.. mungkin merdeka ni depa ingt merdeka dari perang je..

merdeka dari jahilliah..
rakyat malaysia belum lagi merdeka..
buang anak..maksiat...homo... rempit..dadah..rokok..dan sebagainya..
kita belum lagi merdeka..

apekah mlm merdeka pergi dataran semata2 nk merempit ..??
malam merdeka sewa bilik hotel nk berzina?
malam merdeka pergi club dan sebagainya?

selagi jiwa kita belum bebas dari jahilliah..
kita masih belum merdeka...

bnyk lagi bnde yg aku x puas hati ..
selama kita merdeka 55 tahun ni??

kenapa judi dihalalkan??
kenapa club dihalal kan??
kenapa orng x menutup aurat tu bnde biasa??
kenapa3??

tepuk dada tanya iman..
adekah kita benar2 dah merdeka??

sekian~

lokasi: bagan lalang