Thursday, September 20, 2012

jauh berjalan sakit kaki~

Salam Alaik!
ok tajuk mmg sgt osem..
aku bukan nk citer pasal sakit kaki ..
aku nk citer pasal ape yg berlaku pade aku harini..
hari yg sgt penuh dgn emosi...

permulaan hariku..
pkol 8 pagi.. aku x bngun...ponteng talk hilal asyraf dgn sprm..
lepas tu...

pergi submit painting ke studio...

ok..pagi tu mmg sadis sgt..sbb aku xdak duit nk makan...
terpaksa ikat perut pepagi~
xmkn ape2...
kemudian pijah belanja roti dan ayaq sharing2...
itu pon mse tgh hari...

pijah kate.. "bace ya razaq tu"
oleh sbb aku kawan yg baik lagi comel..uhui~ 
aku pon ikut..:)..kekadang kite terlupa yedok..
nasib baik ade orng yg slalu ingtkn...

tersgt sadis..sbb kepokaian melanda dgn dasyatnya~
tgh hari tu jugak aku menapak ke bank muamalat nk bayaq duit yuran sebanyak~
ehem..xyah la bgitau~ :P

ok lepas bayaq yuran...sambil lap air liur tgk mkanan2~ #tipu..
ttber dpt msj dari abah...dan kebetulan aku dah hantaq msj kat abah nk mntx masuk 10 ringgit dlm bank..

abah kate :" ade duit x nk makan?"
lepas beliau dpt msj aku...beliau terus kol..
dan nk masukkan 5o ringgit dlm akaun...
Alhamdulillah...

lepas tu
kami pon balik mahallah..tukr bateri moto belang pijah...
tgn hitam2 kena minyak ape ntah..well aku xtau sgt pasal moto~
nk bawak reti ler~

ptg tu pulak kitorng pakat nk pi UIA PJ..amik cik poojah pi mkn KFC..
beliau nk belanje katenye..
ya Allah.. rezeki2

ptg tu dlm pkol 3 kami pon pergi la ke pJ dgn moto..

sampai di PJ..kebetulan pulak hujan lebat..
dan aku terus masuk mahallah ofis..salam2 bagai dgn staff2 MO yg lama x jumpak..
huhu~ rindu~~ sobs~

lepas jumpa poojah..
kami siap2 nk ke PJ...
ttber msj masuk ..
"bro nak jumpa semua orng pkol 5 dekat studio..wajib"
tgk jam.. pkol 4 lebih..
"ahh sudah" aku bermonolog dalaman..
"jom3..kita gerak sekrang" kata pijah..

mse tu hujan sgt lebat di PJ..
aku pon mcm..
okeh xpe.. aku terus masuk ke MO..nk salam2 bagai sekali lgi dengn staff2 mO KC..
lepas tu..kak JUn hulur 2 keping duit merah..."nah duit raya"
then i was like~ "yey..serious kak jun? terima kasih!"
Alhamdulillah...

lepas tu..terus naik moto..balik gombak...
rempit punya rempit..
tgk belakang..
"eh, mana pijah?"

beliau tertinggal kat belakang dgn poojah...
aku pon berhenti kat tepi jln..
ttber dpt kol dri pijah...
kebetulan mase tu aku ternmpak sesuatu atas highway sebelah aku..
ade benda bergerak2 ...
aku pon perhati betul2..
"Ya Allah! ada anak kucing tgh jalan!"

stiap kali kreta lalu dgn laju aku mnjerit...
takut kena langgar..
kau byang kan tgh2 highway ade ank kucing tgh mngesot..
ank kucing yg baru lahir beberapa hari..or minggu

aku tgk tgn die mcm kena langgar dgn kreta..
"ini x boleh jadi!"
tnpa berfikir panjang..aku terus tahan kreta yg laju tu suruh berhenti...
aku pon lelari pi amik anak kucing tgh jalan tu...
aku tgk tgn die berdarah... :'(

mase tgh mngeletar pegang anak kucing tu..
ade abg dua orng ..yg tgh buat jalan dtg kat aku...
takut aku ade problem kot..

"kenapa adik?" abg tu tnya..
aku pon tunjuk ank kucing tu..
"ni ank kucing...nasib baik x kena langgar... tngn die kena langgar dah sikit.." 
"awak amik ke?" abg tu tnye lagi
aku angguk~..
"awak nk bawak balik ke ni?"
tnye abg tu lagi sambil amik anak kucing tu kat tgn aku..
"eh xpe la.. abg tolong jaga die elok2.."

seriously aku menggeletar dan nk pengsan tgk anak kucing tu nyaris dilanggar oleh kreta yg teramat laju..
:(

lepas berterima kasih dekat abg tu..
aku pon pergi cari pijah...dekat PJ balik..
oleh sbb minyak nk habis..aku pi isi minyak..
ttber dpt kol...depa dah nk masuk ke gombak..
dan depa kata moto mati tgh jalan mse kejadian ank kucing tu...

aku pon..mcm... xpelah.. 
*sbenarnya geram jugak~ :P

so aku rempit sngsorng ke gombak sambil mngejar masa nk ke studio..
dlm keadaan hujan lebat...
sampai je gombak aku terus menuju ke KAED...
park moto.. dan terus berlari ke studio tingkat 3..

kemudian pijah kol lagi..
"yana, kat mne? cpat ..bro dah nk balik.."

aku pon dah pecut lelaju nk ke studio..
"kejap2 nk sampai dah!"
smpai je kat studio..terus amik painting tunjuk kat bro...
lepas tu bro kate "amik borang2"
dan die komen2 sket psl painting aku..
suruh tacap2 sket...

aku pon mcm~ Alhamdulillah! dpt jugak masuk ke competition..
tpi x smstinya akan mnng ken..
dpt bertnding tu kira dah osem la tu..
:)

 masuk ke studio dgn keadaan baju semua basah dek kerana hujan lebat..
tapi xpe..
hujan rahmat~ :)

p/s: sesapa miskin...or pokai...baca lah "ya Allah ya Razaq" selalu.. insyaAllah rezeki mai melimpah2~ bergantunglah kepada Allah..sbb Allah yg dok bagi kita rezeki..jgn bergntung sgt dgn manusia.. okeh..:).. selamat mncuba~ 

ok nilah painting ~ mase ni belum siap lagi... ade lgi penambahan~ 

No comments: