Friday, December 14, 2012

Peniruan dan pengaruhan dimana2~


Salam Alaik!
Hello people of the earth..
Harini aku ttber nk mnaip psl gejala peniruan dan pengaruhan..
Aku mmg slalu rasa tiba2
tiba2 nak mandi..tiba2 nak pergi kelas..tiba2 nak makan,,,
klau aku x rasa tiba2..blog ni xkn wujud..ohoi~~


Aku syak ramai orng prnah terpengaruh dgn kawan2 sebaya??
Ape? Xpernah??.. sah menipu~
Even aku yg baik suci tulus murni putih bersih berseri ni pernh terpengaruh..
Ini kan pulak korng..LOL~

Okay..aku bukan nk ckp pasal terpngaruh hisap rokok...hisap gnja...ponteng skolah.. makan budu..dan sbagainya~

Aku nk ckp psl gejala peniruan dan pengaruhan personality..gaya percakapan..gaya berjalan...dan bla bla bla
Perkara ini berlaku slalunya dgn orng yg kita selalu lepak.. slalu jumpa..slalu mnatap hari2..
Which is.. erm.. kawan..
atau kawan baik~ ahem~

Korng perasan x ..bila korng berkawan baik dgn seseorng...
Korng akan automatiknya terpengaruh dgn gaya mereka..
Cara berckp... cara berjalan.. cara duduk.. cara makan...

Contoh aku masa tadika zaman 90 an... aku ada sorang kawan cina.. budak ni mmg kuat mnangis..aku xtau kenapa.. dan aku pulak suka dengar cara dia mnagis..dnga mcm sedap dan penuh dgn irama dan lagu..harhar...so aku pon ...”eh nk testing lah” so sejak hari tu bila nangis aku tiru dia~
Dan bila aku mnangis cara baru.. mak aku ckp “eh,tukar lagu pulak” pfftt~
LOL~..
Osem kan aku~
Aku xtau kenapa aku mcm tu.. cara menangis pon nk tiru... *sepak dri sndri*
LANTAK!

Dan contoh lagi..
Dulu masa aku skolah rendah cara aku berjalan agak2 comel..ayu gitu..naik skolah mnengah.. ayu dan kadang2 aku berlagak jalan macam mafia.. masuk alam pkerjaan..aku tukar pulak jadi ayu.. dan bila masuk alam universiti...aku xtau aku jalan mcm apa dah..

See?~ gaya aku semua disebabkan pengaruh kawan2 skeliling...bila aku suka gaya dia ni aku tukar.. suka gaya dia hok ni..aku tukar hok tu..tapi xde lah aku amik sebijik..aku ubah dan design mnjadikannya gaya aku~ :3 and i still got my own style yg x diciplak dri orng..dan aku syak.. ada orng tiru aku jugak~ har2~ #retis

Kalau kau kawan dgn orng minum kopi..kau akan minat kopi..
kalau kau kawan dgn orang bajet hot..slalu buat duckface bila tgkp gambar... kau akan jadi itik~ (eehhh)
Kalau kau kawan dgn kawan yg minat hindustan..korang pon akan minat hindustan dan slalu tukar2 baju..LOL~
Kalau kau kawan dgn orang yg berkapel..kau akan rasa dan desperate nk berkapel..
Kalau kau kawan dgn orng yg suka pakai sneakers kau pon nk jugak pakai sneakers..
Trust me...aku prnah mngalami~ =,,=’

So kesimpulan nya..kawan mmg memainkan peranan yg cukup besar dlm kehidupan seharian..
Xkesah la kawan kau macam mana... kau kata “ehhh....aku x terpengaruh pon..ini mmg style aku doohh~”..
pui~
Jgn menipu diri sndri.. ce kau check balik..kau akan dapati yg kau dah pun meniru dia even sedikit... dan you just don’t realise about it..PEACE!
ni xde kena mngena pon..aku tgh lapar skrng~ kbai~

Thursday, December 13, 2012

Cinta? Suka? Syok? Crush?


SalamAlaik!
Bertepuk sebelah tgn adalah perkara normal bagi jejaka2 dan gads2 diluar sana..
Bnde ni mcm yg korng main crush2 kat luar sane..
“oh hensemnya...nk crush lah~”
“oh cunnya awek ni..nak crush lah”
Even mcm bullshit.. tpi best dan seronok sbnarnya main crush2 ni~ LOL~
=,,=’

Contoh bertepuk sbelah tgn~

Kau ada bestfriend..
Mula2 kau nk approach as a friend je.mls nk cintan cintun bagai~
.tapi tiba2
kau syok gila nak mati kat bestfriend kau..
smpai hari2 xdpt msj dia..kau rasa “oh..kelamnya dunia”
xdpt call dia..kau rasa FA~
xtgk muka dia.kau rasa nak mati~

Kau cuba nak bgi hint pada bestfriend kau..sampai semua orng nampak kau syok gila babeng kat bestfriend kau tu..
Kau panggil dia baby..
Caring xkira masa..
Klau dia sakit..sanggup redah ribut petir..banjir..malapetaka..pergi beli ubat..
Even dia kentut..bau kasturi..wngi...~
kau tnya dia “kalau aku suka kau? Kau suka aku x?”
Dan dia buat2 x faham.. siap jawab..” in your dream!”
Kau frust..
Terjun~

Ok part terjun tu tipu..har~

Yg aku tahu setiap perhubungan lelaki dan prempuan berkawan baik msti salah seorng akan jatuh hati kan?
Kalau bestfriend kau tu buat2 xfaham..dan xnk faham..
Kau bagilah hint berjuta kali pon..dia akan noob mcm tu jugak..
Sbb mmg dia dah ukir nama kau dalam..
Jeng jeng jeng
Koleksi friendzone dia..
Kalau dah friendzone..mmg friendzone lah
Dan semestinya bestfriend kau tu xnk kau jadi lebih dari seorng kawan..

Well ..smestinya kita tau..
Kalau kawan..kita boleh do what friend do..
Kalau ttber kau kapel(=,,=”)
Kau dah x boleh do what friend do..
Kau msti do what kapel people do..yedok~

So kawan kau xnk hilang perasaan kawan itu..
Dia nak berkawan mcm biasa..
Dia xnk hilang sahabat kerana cinta~

Ape yg aku boleh nasihat (buuu!)
Move on beb..get a life~
Daripada kau dok kejar dia..bgi hint smpai dia naik mnyampah meluat hak tuih~
Baik kau pergi tgk bola..(ttber)
xpayah lah nk keluarkan diri kau dari kelompok friendzone dia..
Dan melainkan kalau kau cekal tabah bergaya mutu keunggulan yg kau boleh merubah hati dia..
Why not..~
Cbe la try test~ har~

Saturday, December 8, 2012

the best feeling when

Salam Alaik
ouh tgn aku masih sengal2 bila mnaip bnde ni..

the story is..
smlm aku pergi men beskal dgn ana hapijah..
dah lepas berbasikal..nak pergi hntar basikal tu balik..

aku suruh la ana hapijah naik moto.. aku naik beskal.. sampai mahallah ameenah...
so lepas turun bukit dekat cafe tu..
aku stop kat tepi jalan..agak jauh la dari simpang..
smntara mnunggu ana hapijah sampai dgn moto..

smbil tu aku pusing blakang tgk..
"oh pijah nk smpai dah..xpe tggu skjap"

dlm masa yg sama...
aku tgk kat depan.. depan aku simpang..
dan aku nmpak kreta dari jauh..

"oh kreta ni msti nk masuk..biar die masuk dulu.. nnti aku jalan lah"
mmg betul kreta tu nk masuk..
yg aku x sangka.. laju kemain die masuk simpang...
dan tmpat yg aku duduk brsama beskal tu adelah jln aku..
i mean.. mmg jalan nk ke depan lah..
dan kreta tu terus pusing dgn laju dan masuk ke jalan aku.. 

"aku rasa x smpat elak..mesti die langgar aku ni" aku bermonolog

yes! jangkaan aku mmg tepat...kreta tu dgn syok nya langgar aku..

"aku dah agak~" aku bermonolog lagi mase aku tgh kena langgar tu..

"bila ntah nak stop langgar aku" lagi skali aku bermonolog bila kreta tu langgar

aku terjatuh..dan erm..terjatuh...
selipar tercabut..
masuk bwh kreta..
then i was like..
speechless gilo~

dan aku pon tgk kreta myv hitam tu..tertunggu2 

"sape orng yg langgar aku ni" aku bermonolog skali lagi

dan pemandunya bergegas keluar..
dan pada msa tu pijah pon smpai.. dan..
"eh kenapa?"

#tipu..

aku x dengar ape pijah ckp mse tu.. sbb aku tgk shock..dan speechless.. aku tgh berfikir~

aku pon.. 
"ehh mcm kenal" skali lagi bermonolog..

"eh ...sorry2!! sumpah xnmpak.. ok x.. luka ke?? sakit kat mana??"
she said..

aku bgun smbil tgk basikal..
"ok2.. xsakit pon.. xluka... rasa ok je..eh basikal ni.. orng punya.~ " aku bls~

"mne selipar aku...argh selipar putus.. shit!" 

then wanita itu undur kreta.. dan slipar aku bwh kreta dia..

dan die ckp lagi..
"betul ke x de pape.. sakit kat mne2 x?? sorry..sumpah xnmpak..tgk2..dah ade kat depan"

"xpe2. ok je ni..xpe~" aku bls..

"xpela.. Allah tutup hijab depa..sbb tu xnmpak aku kat sni..bnde nk jadi".. aku bermonolog lagi

"sorry roziana..sorry... xnmpak"
die kate lagi..

aku pon ckp bnde yg sama.. "xpe"

"len kali bwk kreta elok2 eh" kata ana hapijah

pijah kato die ingt nk mngamok je.. snng2 orng nk langgar aku..
LOL~

aku mmg xde prasaan pon mse tu..

lepas tu aku bwk moto...dan pijah smbung bwk beskal nak hantar balik..
then check2 ade bengkok sket... sket je.. kat beskal tu.. dan dah ok dah lepas di..erm~

aku suruh pijah hntar kunci..
dan mase ttu mula sakit2 satu badan..
aku xtau tu effect men beskal atau effect kena langgar dengan kreta..

mse tu aku tringat phone..
aku tgk phone ..dan..
shit~ 
phone aku pecah.. sikit..~

arghh~ kenapa...

so xkesah sgt...sbb ada warranty lagi..nasib baik..

dan biler balik bilik.. satu badan sakit2..kaki aku bengkak.. 
bahu sakit..
dan aku terus pergi klinik dgn hasniat..
nurse kat klinik semua friendly gila mlm tu..

dan aku tahu bebrapa cerita kenapa uia mcm ni..kenapa uia mcm tu..
mls nk cerita kat sni~ LOL~

aku rasa mcm miracle gila..sbb.. teruk jugak die langgar aku..
dan aku xcedera..cuma lebam2..
dan ketiak aku sakit.. itu yg penting..
impact kot..

sbelum naik beskal..aku baca doa kenderaan..
Alhamdulillah..Allah mnjaga aku..
klau aku x berharap pade Allah.. mungkin aku dah mati.. mungkin..~

i'm sure semua orng boleh hidup tnpa aku..bila aku mati.. 
final projek pon xyah fikir dah.. dan masalah keliling~

ini semua peringatan..mati di mana2.. xkisah dalam mahallah ke..luar mahallah ke..

so.. erm~ beringat lah... dan mlm tu aku famous skejap...
semua orng kluar dan tgk..
nasib baik xjadi pape..

dan ketiak pedih sbb sapu ubat pedih ni~ argh~

kbye~

p/s: pergantungan kepada Allah itu penting.. :)