Friday, July 29, 2016

Penang graduation trip (Day3)

heyoo...

final post bout penang...
disebabkan kepenatan melampau malam kitorng gi escape park tu.. oh malam tu kitorng gi makan kat kedai makan ..tpi makanan habis..sedih x.. masa tu ade jugak kekasih hati syima join.. he's everywhere..haha

orite, hari ketiga.. bangun tidur kitorng pon terus kemas semua barang... kan sbb nak kena balik dah.. train aku ngn silah bertolak pkol 9.. nak xnak mmg kena gerak awl lah...
bangun kemas2 ...aku ngn silah sempatlah cover lagu dua tiga kerat... sbb dah bawak ukulele.. xguna mmg sia2 je bawak... 

lepas dah setel semua benda.. kitorng pon bertolak keluar dari area situ.. ha lupa nak cerita.. penang ni mmg bnyk gila durian... tepi2 jalan tepi2 bukit ni..bersepah pokok durian..org jual durian... mmg kecur air liur..nak beli tpi hmmm...nak bawak balik naik tren cemana...

so harini kitorng nak gi jalan2 area georgetown... dan syima pon contact mira saadah.. dan kitorng gi rumah dia..ambik dia..gerak ke georgetown.. sbelum tu kitorng pi try nasi 7 benua.. yaAllah sedap.. kenyang gila.. ade 7 ketul nasi atas pinggan...kenyang dan berbaloi.. recommended..kedai ni tgh hari mmg pack.. ramai gila org beratur..nasib baik masa kitorng gi tu awal sikit..xde org bratur pnjang lgi...lepas makan kitorng gi rumah amira saadah..dan gerak jalan2..


 smpai sana.. plan dia nak masuk interactive museum..sbb xpernah masuk..org penang pon xpi lagi ni.. kami pon pi lah..tpi nak cri parking punya payah... 5 kali gak pusing..akhirnya jumpa..nasib baik kreta kecik.. senang parking mnyelit2..
masuk tu kena bayar dalm brapa ringgit aku x ingt.. tpi kitorng pkai student card la.. dpt murah.. sebab masih student kan..belom grad lagi ..lol..

korng tgk jela gmbar2 ni










ha interactive sgt kan museum ni... dengar cerita ada 3 museum macam ni..dengar cerita jela dri org penang..aku pon xtau..haha..bolehla nnti explore..
lepas keluar je dri interactive museum tu nak repeat street art sbnarnya...nk pergi little india...tpi x de rezeki..sebab masa tu hujan pulak..mungkin nnti dtg penang lagi utk kali ketiga?.. 

kitorng pon stop di masjid kapitan keling.. rindunya masjid ni... kenangan banyk betul dgn dak2 studio... msjid ni unik..dtg penang wajib pergi... architecture dia Subhanallah..amazing.. facilities pon osem.. sini lah org2 masjid jamu kitorng makan nasi kandaq masa heritage 2014 dulu.. seronok. 

lepas siap2 solat kitorng terus gerak ke quensbay.. nak makan...dekat queensbay tu masyaAllah berangin berombak..sejuknya..xmau balik rasa.. duk tepi pantai tu.. 



kitorng gi lah makan kat tepi tu ad macam foodcourt..pegi try mee sotong.. 


yep lepas habis semua activity ni kitorng pon hntr mirah balik... dan kebetulan parents dia pon baru smpai rumah..ajak masuk..tpi nak buat cemana tren awal pulak.. terpaksa gerak balik rumah syima.. 
di sg petani... sampai sana kitorng ready solat semua dan makan... lepas makan tu dalam 8 suku dah kena keluar..nak balik KL... syima hantar kitorng ke train station.. hawa pon spatutnya balik malam tu..tpi semuaorg xkasi dia balik dgn tgn sakitnya drive sorang malam2..perempuan pulak... so kitorng pon mintak hawa stay dan balik pagi esok...

mak syima masak yaAllah sedapnyaaa udang tu .. T_T
lepas salam semua parents syima , kitorng pon bertolak ke train station..dan naik train sampai ke KL sentral.. 5 jam jugak.. sampai je KL dah pukul 1 lebih nak dekat pkol dua.. dan parents silah pickup kitorng.. Alhamdulillah selamat balik rumah.. terimakasih utk semuanya :)

The End.. 






Ojengga

Do visit my Instagram to view all the pictures that taken by me ..of course.. 
nak tgk job2 yg aku dpt..dan ke mana aku travel.. ini bukan account personal.. ini account bisnes .. dan portfoliolah 

so that ojengga name was given by nada... dia x bagi utk instagram pon..sbb kadang2 she called me that..itulah terpikir nak letak.. ha nada rasa special x? 

#rozianarahimportfolio
#photobyrozianarahim


Thursday, July 28, 2016

Penang graduation trip ( Day 2)


Assalam

hah ni sambungan penang trip Day 1 punya..
so.. day two, dalam pkol 10 camtu kitorng gerak ke escape park penang..
we had planned this for a looonnng time ...
since 2 years ago.. tpi xpernah mnjadi haha..

Skrg dah smpai penang ..kitorng grab la opportunity tu.. so , nak pergi ke escape park tu..kitorng kena lalu jalan ya tuhan.. MasyaAllah.. berliku2.. nak termuntah aku..dahla duduk belakang..
jalan lebih kurang cameron highland la bnyk simpang patah.. kali ni faizal ikut.. dia drive.. haha

lepas dah habis lalu jalan tu..kitorng stop jap kat area escape park tu nak breakfast..
i ordered roti kosong and barli suam.. nak alas perut... 
lepas breakfast tu terus kitorng gerak ke escape park yg berdekatan je situ..

kitorng dah buat online booking dua hari sbelum tu.. so we got a cheaper price la dripada kena walkin.. i was quite impressed with their facilities ..sebab semua pakai pincode... kitorng masuk semua nak bukak locker dan nak beli makanan pkai pincode...wuuu...
kena top up dalam tu.. sistem dia lebih kurang mcm food court yg topup card tu la.. lgi satu yg menarik..signage dia.. perli habis.. kalau korng nak pergi.. tgk2 la signage dalam escape park tu.. sumpah menarik... lgi satu sini semua speaking ... in english...  mcm bukan kt penang lah..
sbb yg dtg pon dari seluruh negara kan..

biasalah budak2 ide... masing2 tgk design outdoor furniture dia semua..
material pakai apa sambung semua..

nampak tiang2 blakang tu?.. tulah monkey business


lepas dah masuk semua kitorng tgk map dia... banyak jugak benda yg boleh explore dalam escape park ni..x cukup sehari.. then kitorng start dgn monkey business... ada 3 tingkat.. yg tingkat atas skali mmg paling extreme lah... nak cerita pon hmm..xreti nak cerita cemna.. korng kena gi try sendri... tpi kalau ikut pendapat aku..aku enjoylah panjat2 ni.. sebab dari kecik dok main pnjat2 pokok semua.. tahun monyetkan.. k x lawak.. kalau nak merasa jadi monyet boleh try... 

lepas habis monkey business dalam beberapa jam .. kitorng pergi beli air... rehat jap .. solat jap..
then sambung ke flyfall eh? yg terjun dri tower dgn 1 tali je kat belakang..yg ni luruh jantung.. yg merasa nak trjun dri tmpat tnggi tu blehla.. ni acah2 bungee jumping la tpi bukan.. sbb dia x melantun balik..abg tu pulak ...sbelum lompat tu dia suruh mngucap dulu .. dah mintk maaf kawan2 blom?.. dia tnya..



 lepastu kitorng sambung ke flying fox.. flying fox dia trbaik .. sape peminat tegar..sini mmg panjang gila dan lama gila .. dan trbaru.. tinggi gila.. mmg gyat.. naik sorang2 pulak.. x de org tunggu setiap stop.. naik ni xde gambar sbb dia x kasi bwk camera...

oh..masa naik flying fox ni ..utk kali kedua.. route lain.. hawa injured sbb terlanggar net... dgn situ hutan dan xde orgnya..aku dah trfikir cemana nak tolong hawa ni.. sbb masa tu atas pokok.. then aku trnampak brother photographer ni.. then aku pon jeritlah..."excuse me! excuse me! she's injured " smbil tunjuk2 hawa... then dia sempat lagi ambik gmbar kitorng pastu dia pergi cari bantuan.. lepastu dtglah mnyelamat... lepas dtg brother pnyelamat tu..aku pon gerak lu.. sbb dah trtnggal dgn lain2.. so aku follow route tu sengsorng..dgn kena panjat jaring naik atas yh paling tinggi... cuak namati.. tpi selamatlah.. menjeritlah sengsorng atas tu.. 

lepas turun dri flying fox tu... kitorng bergerak terus ke flying kite.. cari jugak hawa..tpi hawa xde..mungkin dah pergi bilik first aid... kitorng pon gi lah main lgi.. nak main kite ni kitorng kena kayuh utk org lain then org tu akan kayuhkan utk kita nak naikkan ke atas ... aku kena kayuh foreigners from canada kot.. berat haha..
naik tu pon luruh jantung.. tapi recommended lah.. syok...

nampak tiang kiri tu yg tinggi tu.. tu lah kitorng terbang naik flying fox..
 boleh nampak satu escape park.. 

lepas main tu kitorng turun kat bawah area beli air tu.. then jumpa hawa tgh main buai sorng2... tangan terkehel... so hawa rehat jap tepi... last skali kitorng gi main gelongsor yg naik atas donat..haha sukati aku bagi nama.. yg tu slide dari atas bukit ke bawah.. mmg kau nak bawak naik donat tu penat namati sbb satu hari dah penat ... masatu nak dekat pkol 6 dah so kitorng mmg decide nak main ni je last... ni hawa x ikut..sbb hawa ckp xnak main dah.. 



kitorng survive escape park..haha.. keluar mmg barai.. x serupa manusia dah...
lepas balik escape park tu..kitorng pon kelaparan masing2 nak makan laksa..sbb planning lepas habis tu nak makan laksa janggus... katanya sedap.. kami geraklah pi laksa janggus.. dan lagi sekali lalu jalan simpang patah tu... yaAllah nak trmuntah.. sampai kedai makan masing2 pening lalat..kecuali driver dan co-driver.. smpai sana lagi skali lah trjumpa pakcik pkai baju melayu hijau smlm..haha kekasih hati syima.. lepas makan tu kitorng gi rumah izzat.. salam2 mak ayah dia.. mestilah aku x salam ayah dia..cousin syima, faizal je salam..sbb dia lelaki.. haha.. 

oleh sbb semua jakun..so kitorng pon bergmbar kat sawah..blakang rumah izzat tu.. tpi diorang dah tuai padi..sbb ada kesan trbako tu... papehal pon masih lawo..
org2 situ mmg terbiasa dah ..tourist mai kampung sbb nak brgambar kat sawah je..haha .. syegan ceq


balik tu ce teka... pengsan sbb semua sakit2 badan.. lol

bersmbung day 3.. beholdd


Wednesday, July 27, 2016

Penang graduation trip (day 1)

Hi gais,
oleh sebab bosan i feel like writing bout my penang trip with my ex roomates and sorng roomate angkat sbb salu mnyemak kat bilik.. haha..cerita pasal thai kita hold jap dulu eh..

Here we go...

we started our journey on 10th of july. journey mncari ticket bas and train kat kl sentral. beforethat, i just come back from my hometown which located in kedah and quite near to where i wanted to go later. but yeah..saja mnyusahkan diri but most importantly nak balik la teman kawan kite sorang ni xkan nak naik bas sampai kedah sengsorang kan..malam pulak tu..  perihatin kan.. i'm such a good friend...hmm

so kitorng cari ticket to pagi 10 haribulan tu.. dan breakfast and all.. sape yg follow twitter aku tahulah semua bnda ni.. mmglah aku suka mngupdate semua bnda kat twitter..yelah bosan kan... 

so that night, we went to TBS with my dad n bro by motorcycle.. gila mmg xlah naik moto 4 org.. dua motolah pergi.. as usual lah aku ngn silah ni mmg sejenis manusia gigih... gi mana2 mmg gigih betul.. haih.. nak naik kreta susah pulak dgn parking dgn jem..so baik xyah..

lepas smpai kat TBS tu.. kitorng pon say bye to my dad n bro dan turun ke terminal.. noob jugaklah sbb first time kan naik bas kat situ... seumur hidup macam xde lah bnyk sgt aku travel by bus ni.. kitorng pon try n error gi kat kaunter situ..dan ternyata benarlah ..so lepas dah key in segala data..kitorng turun ke gate 3.. 

spatutnya kitorng naik bas at 11.30 but the bus to sg petani got delayed about 2 hours and we manage to depart from the station at 2 in the morning. dah terlena kejap kat situ dgn sejuknya lgi.. 
naik je bas mmg aku pengsan..sedar2 dah pkol 5 dan smpai kedah. 

lepas sampai ke stesen bas, kitorng tnggu jap tepi jalan pkol 5 pagi tu nak tnggu syima and hawa dtg pickup kitorng. so selang beberapa minit diorng dtg  dan kitorng balik rumah syima yg dekat2 situ je..tidur jap..bangun tu mak dia masak nasi lemak..ke syima masak? wallahualam haha.. lepas breakfast kitorng pon gerak ke bukit bendera.
so, nak ke bukit bendera tu.. nak ke penang yg after the bridge tu kitorng naik ferry.. rindunyaa artsigno.. gila x rindu.. 4 tahun kot.. angin laut .. walaupon panas tpi feeling tu.. hmm seronok..teringat beb yg pergi ukur ferry amik putaran angin ape semua tu.. pastu kena marah dgn mdm sbb dressup korea..haha .. tu mmg kelakar.




lepas turun dari frry tu terus ke bukit bendera..panas dan crowded namati. nak masuk pon gila line panjang nak mampus. so aku suggest sapa nak naik bukit bendera tu belilah ticket fast lane.. alah mahal sikit je tapi berbaloi lah dri tunggu lama dan crowdednya.. guna lah student card.. murah.. kalau kau student lah.. eh

so experience naik atas bukit bendera was not what i expected. i get easily annoyed by the crowd .. cause i kinda hate crowded places yea... so xpala.. naik atas ..the view was breathtaking .. i can see entire penang .. almost.. atas tu sejuk jugaklah compared to bawah.. so nak lepak lama2 pon syoklah... then kitorng pon enjoying the view and exploring the bukit bendera.. apetah nama dia dalam english..

pusing punya pusing then jumpa lovelock punya tempat tu.. haa.. cantik lah.. mcm dekat perancis kan.. acah2 lah.. tpi kitorng x beli pon lock tu..membaziaq.. ambik gmba je bebanyak.. nothing much to do atas tu.. tgk view je yg best... dan ofcourse bergambar.. sbb kitorng semua acah tourist kan.. kitorng trjumpa rumah lama gak kt atas tu.. british architecture.. cantiklah..
so otw nak turun tu kena beratur kemain panjang.. sbb satu2 jalan nak turun kebawah tu dgn naik cable car.. ke tren?.. aku pon x sure.. combination of both mybe?









smpai bawah semua pon kebulur dan kitorang gerak ke parking byar parking semua.. dan gerak ke George Town. sana kami pi makan nasi kandaq kapitan. tediaa dap baq hang.. sbnarnya aku dah nekad xnak makan nasi kandar dah sbb peristiwa heritej penang 2014 dulu yg satu studio kena cirit birit.. haha...tpi mcm rugi pulak.. so makan lah ..perut dah boleh adapt kot..makan tu tadapa berlaku...
tetiba rasa mcm osem plak penang ad wifi free..area george town jela tapi.. KL bila nak buat wifi free? satu KL

lepas kitorng makan tu trus gerak ke rumah makcik syima dekat penang gak la.. smbil solat skali situ dan tunggu cousin syima lead the way to the homestay kat balik pulau. dipendekkan cerita, kami smpai homestay dah malam.. quite big weh rumah dia..tpi yg xbest jln nak pi sana berliku2 pening kami... dan rumah pon area kampung dan xtau makan mana best..so malam tu gi makan kfc.. chicken tenders dia omg kurus kering.. hmm.. lepas tu jumpa izzat yg berbaju melayu hijau skali kt situ...

day two bersmbung ....

oh lupa malam tu tgk berita tv3.. ada accident di terowong apetah nama dia kat perak tu.. bas langgar 10 kreta??.. ha yg tu.. hmm patutlah bas delayed kemain lama...

ok bersambung ...



acah

i would like to write about my recent trip to penang.. but i had previous trip to bandung and thailand and didn't write anything about it yet.. i just posted few pictures on the instagram and twitter i think.

trip to bandung was fun but i didn't do much.. sbb ni business trip.. so yeah i get to buy few clothes from the indie local store. and most important thing dpt usha receptionist ..tediaa nama pon indah.. mmg indah betul.. girl crush! not only the receptionist beb..stewardess pon cun.. omgggggggg

the culture and the people..oh my oh my... so lemah lembut la weh... jatuh cinta pulak.. rasa mcm xnak balik ..haha 

nah sayap kapal terbang dri airport bandung 

mybe i'm gonna write bout thland soon... sbb keyboard ni bising haha... 

later

Wednesday, July 20, 2016

Babe its 2016

dah lama x tgk blog ni.. nak tukar blog baru sayang plak.. 
membesar dgn blog ni..biarlah merepek tahap teruk pon..haha

dah umur 24 .. cepatnya lahai dah tua..aku plan nak smbung master..


mmg busylah skrg kt uia..jdi research asst pulak kejap sbelum sambung master.
bolehla belajar gak cmna nak buat research...

stress pulak aku nk menaip dlm ofis ni.. dah pehal la aku beli keyboard bising namati ney..
(tetiba)

erm ok skrg ni ..despite of working p.time as research asst.. aku jugak tgh gigih traveling .. merata hala.. buat masa ni yg dah pergi penang,kedah,perlis,perak,kelantan,pahang,KL(obviously) , selangor, thailand, indonesia.. tpi xcover fully lgi.. will widen my region soon.. gicew.. 

duit habis gi merayap je.. bukannya nak menabung utk masa depan.. haih..sementara masih single.. dah kawin kang susah plak nk travel.. lagi2 kang dpt hasben susah nak ajak travel.. yg x minat..oh goshhh... 

k cukuplah 

k
pakcik tu photobomb plak