Wednesday, July 27, 2016

Penang graduation trip (day 1)

Hi gais,
oleh sebab bosan i feel like writing bout my penang trip with my ex roomates and sorng roomate angkat sbb salu mnyemak kat bilik.. haha..cerita pasal thai kita hold jap dulu eh..

Here we go...

we started our journey on 10th of july. journey mncari ticket bas and train kat kl sentral. beforethat, i just come back from my hometown which located in kedah and quite near to where i wanted to go later. but yeah..saja mnyusahkan diri but most importantly nak balik la teman kawan kite sorang ni xkan nak naik bas sampai kedah sengsorang kan..malam pulak tu..  perihatin kan.. i'm such a good friend...hmm

so kitorng cari ticket to pagi 10 haribulan tu.. dan breakfast and all.. sape yg follow twitter aku tahulah semua bnda ni.. mmglah aku suka mngupdate semua bnda kat twitter..yelah bosan kan... 

so that night, we went to TBS with my dad n bro by motorcycle.. gila mmg xlah naik moto 4 org.. dua motolah pergi.. as usual lah aku ngn silah ni mmg sejenis manusia gigih... gi mana2 mmg gigih betul.. haih.. nak naik kreta susah pulak dgn parking dgn jem..so baik xyah..

lepas smpai kat TBS tu.. kitorng pon say bye to my dad n bro dan turun ke terminal.. noob jugaklah sbb first time kan naik bas kat situ... seumur hidup macam xde lah bnyk sgt aku travel by bus ni.. kitorng pon try n error gi kat kaunter situ..dan ternyata benarlah ..so lepas dah key in segala data..kitorng turun ke gate 3.. 

spatutnya kitorng naik bas at 11.30 but the bus to sg petani got delayed about 2 hours and we manage to depart from the station at 2 in the morning. dah terlena kejap kat situ dgn sejuknya lgi.. 
naik je bas mmg aku pengsan..sedar2 dah pkol 5 dan smpai kedah. 

lepas sampai ke stesen bas, kitorng tnggu jap tepi jalan pkol 5 pagi tu nak tnggu syima and hawa dtg pickup kitorng. so selang beberapa minit diorng dtg  dan kitorng balik rumah syima yg dekat2 situ je..tidur jap..bangun tu mak dia masak nasi lemak..ke syima masak? wallahualam haha.. lepas breakfast kitorng pon gerak ke bukit bendera.
so, nak ke bukit bendera tu.. nak ke penang yg after the bridge tu kitorng naik ferry.. rindunyaa artsigno.. gila x rindu.. 4 tahun kot.. angin laut .. walaupon panas tpi feeling tu.. hmm seronok..teringat beb yg pergi ukur ferry amik putaran angin ape semua tu.. pastu kena marah dgn mdm sbb dressup korea..haha .. tu mmg kelakar.




lepas turun dari frry tu terus ke bukit bendera..panas dan crowded namati. nak masuk pon gila line panjang nak mampus. so aku suggest sapa nak naik bukit bendera tu belilah ticket fast lane.. alah mahal sikit je tapi berbaloi lah dri tunggu lama dan crowdednya.. guna lah student card.. murah.. kalau kau student lah.. eh

so experience naik atas bukit bendera was not what i expected. i get easily annoyed by the crowd .. cause i kinda hate crowded places yea... so xpala.. naik atas ..the view was breathtaking .. i can see entire penang .. almost.. atas tu sejuk jugaklah compared to bawah.. so nak lepak lama2 pon syoklah... then kitorng pon enjoying the view and exploring the bukit bendera.. apetah nama dia dalam english..

pusing punya pusing then jumpa lovelock punya tempat tu.. haa.. cantik lah.. mcm dekat perancis kan.. acah2 lah.. tpi kitorng x beli pon lock tu..membaziaq.. ambik gmba je bebanyak.. nothing much to do atas tu.. tgk view je yg best... dan ofcourse bergambar.. sbb kitorng semua acah tourist kan.. kitorng trjumpa rumah lama gak kt atas tu.. british architecture.. cantiklah..
so otw nak turun tu kena beratur kemain panjang.. sbb satu2 jalan nak turun kebawah tu dgn naik cable car.. ke tren?.. aku pon x sure.. combination of both mybe?









smpai bawah semua pon kebulur dan kitorang gerak ke parking byar parking semua.. dan gerak ke George Town. sana kami pi makan nasi kandaq kapitan. tediaa dap baq hang.. sbnarnya aku dah nekad xnak makan nasi kandar dah sbb peristiwa heritej penang 2014 dulu yg satu studio kena cirit birit.. haha...tpi mcm rugi pulak.. so makan lah ..perut dah boleh adapt kot..makan tu tadapa berlaku...
tetiba rasa mcm osem plak penang ad wifi free..area george town jela tapi.. KL bila nak buat wifi free? satu KL

lepas kitorng makan tu trus gerak ke rumah makcik syima dekat penang gak la.. smbil solat skali situ dan tunggu cousin syima lead the way to the homestay kat balik pulau. dipendekkan cerita, kami smpai homestay dah malam.. quite big weh rumah dia..tpi yg xbest jln nak pi sana berliku2 pening kami... dan rumah pon area kampung dan xtau makan mana best..so malam tu gi makan kfc.. chicken tenders dia omg kurus kering.. hmm.. lepas tu jumpa izzat yg berbaju melayu hijau skali kt situ...

day two bersmbung ....

oh lupa malam tu tgk berita tv3.. ada accident di terowong apetah nama dia kat perak tu.. bas langgar 10 kreta??.. ha yg tu.. hmm patutlah bas delayed kemain lama...

ok bersambung ...



No comments: