Thursday, July 28, 2016

Penang graduation trip ( Day 2)


Assalam

hah ni sambungan penang trip Day 1 punya..
so.. day two, dalam pkol 10 camtu kitorng gerak ke escape park penang..
we had planned this for a looonnng time ...
since 2 years ago.. tpi xpernah mnjadi haha..

Skrg dah smpai penang ..kitorng grab la opportunity tu.. so , nak pergi ke escape park tu..kitorng kena lalu jalan ya tuhan.. MasyaAllah.. berliku2.. nak termuntah aku..dahla duduk belakang..
jalan lebih kurang cameron highland la bnyk simpang patah.. kali ni faizal ikut.. dia drive.. haha

lepas dah habis lalu jalan tu..kitorng stop jap kat area escape park tu nak breakfast..
i ordered roti kosong and barli suam.. nak alas perut... 
lepas breakfast tu terus kitorng gerak ke escape park yg berdekatan je situ..

kitorng dah buat online booking dua hari sbelum tu.. so we got a cheaper price la dripada kena walkin.. i was quite impressed with their facilities ..sebab semua pakai pincode... kitorng masuk semua nak bukak locker dan nak beli makanan pkai pincode...wuuu...
kena top up dalam tu.. sistem dia lebih kurang mcm food court yg topup card tu la.. lgi satu yg menarik..signage dia.. perli habis.. kalau korng nak pergi.. tgk2 la signage dalam escape park tu.. sumpah menarik... lgi satu sini semua speaking ... in english...  mcm bukan kt penang lah..
sbb yg dtg pon dari seluruh negara kan..

biasalah budak2 ide... masing2 tgk design outdoor furniture dia semua..
material pakai apa sambung semua..

nampak tiang2 blakang tu?.. tulah monkey business


lepas dah masuk semua kitorng tgk map dia... banyak jugak benda yg boleh explore dalam escape park ni..x cukup sehari.. then kitorng start dgn monkey business... ada 3 tingkat.. yg tingkat atas skali mmg paling extreme lah... nak cerita pon hmm..xreti nak cerita cemna.. korng kena gi try sendri... tpi kalau ikut pendapat aku..aku enjoylah panjat2 ni.. sebab dari kecik dok main pnjat2 pokok semua.. tahun monyetkan.. k x lawak.. kalau nak merasa jadi monyet boleh try... 

lepas habis monkey business dalam beberapa jam .. kitorng pergi beli air... rehat jap .. solat jap..
then sambung ke flyfall eh? yg terjun dri tower dgn 1 tali je kat belakang..yg ni luruh jantung.. yg merasa nak trjun dri tmpat tnggi tu blehla.. ni acah2 bungee jumping la tpi bukan.. sbb dia x melantun balik..abg tu pulak ...sbelum lompat tu dia suruh mngucap dulu .. dah mintk maaf kawan2 blom?.. dia tnya..



 lepastu kitorng sambung ke flying fox.. flying fox dia trbaik .. sape peminat tegar..sini mmg panjang gila dan lama gila .. dan trbaru.. tinggi gila.. mmg gyat.. naik sorang2 pulak.. x de org tunggu setiap stop.. naik ni xde gambar sbb dia x kasi bwk camera...

oh..masa naik flying fox ni ..utk kali kedua.. route lain.. hawa injured sbb terlanggar net... dgn situ hutan dan xde orgnya..aku dah trfikir cemana nak tolong hawa ni.. sbb masa tu atas pokok.. then aku trnampak brother photographer ni.. then aku pon jeritlah..."excuse me! excuse me! she's injured " smbil tunjuk2 hawa... then dia sempat lagi ambik gmbar kitorng pastu dia pergi cari bantuan.. lepastu dtglah mnyelamat... lepas dtg brother pnyelamat tu..aku pon gerak lu.. sbb dah trtnggal dgn lain2.. so aku follow route tu sengsorng..dgn kena panjat jaring naik atas yh paling tinggi... cuak namati.. tpi selamatlah.. menjeritlah sengsorng atas tu.. 

lepas turun dri flying fox tu... kitorng bergerak terus ke flying kite.. cari jugak hawa..tpi hawa xde..mungkin dah pergi bilik first aid... kitorng pon gi lah main lgi.. nak main kite ni kitorng kena kayuh utk org lain then org tu akan kayuhkan utk kita nak naikkan ke atas ... aku kena kayuh foreigners from canada kot.. berat haha..
naik tu pon luruh jantung.. tapi recommended lah.. syok...

nampak tiang kiri tu yg tinggi tu.. tu lah kitorng terbang naik flying fox..
 boleh nampak satu escape park.. 

lepas main tu kitorng turun kat bawah area beli air tu.. then jumpa hawa tgh main buai sorng2... tangan terkehel... so hawa rehat jap tepi... last skali kitorng gi main gelongsor yg naik atas donat..haha sukati aku bagi nama.. yg tu slide dari atas bukit ke bawah.. mmg kau nak bawak naik donat tu penat namati sbb satu hari dah penat ... masatu nak dekat pkol 6 dah so kitorng mmg decide nak main ni je last... ni hawa x ikut..sbb hawa ckp xnak main dah.. 



kitorng survive escape park..haha.. keluar mmg barai.. x serupa manusia dah...
lepas balik escape park tu..kitorng pon kelaparan masing2 nak makan laksa..sbb planning lepas habis tu nak makan laksa janggus... katanya sedap.. kami geraklah pi laksa janggus.. dan lagi sekali lalu jalan simpang patah tu... yaAllah nak trmuntah.. sampai kedai makan masing2 pening lalat..kecuali driver dan co-driver.. smpai sana lagi skali lah trjumpa pakcik pkai baju melayu hijau smlm..haha kekasih hati syima.. lepas makan tu kitorng gi rumah izzat.. salam2 mak ayah dia.. mestilah aku x salam ayah dia..cousin syima, faizal je salam..sbb dia lelaki.. haha.. 

oleh sbb semua jakun..so kitorng pon bergmbar kat sawah..blakang rumah izzat tu.. tpi diorang dah tuai padi..sbb ada kesan trbako tu... papehal pon masih lawo..
org2 situ mmg terbiasa dah ..tourist mai kampung sbb nak brgambar kat sawah je..haha .. syegan ceq


balik tu ce teka... pengsan sbb semua sakit2 badan.. lol

bersmbung day 3.. beholdd


No comments: