Thursday, May 11, 2017

BP Lombok (Day 5) Kuta Lombok, Bandara Lombok, KLIA

Final dayyyyy
breakfast!!!


kitorng hari trakhir tu xtau nak buatpa ..sbb duit dah xde nak sewa moto..kahkah..
so kitorng deal dengan homestay tu nak shuttle bus untuk pergi ke bandara..
kitorng brgerak pkol 5.30 ke bandara dan flight pkol 7..

sementara tu bosan gila..check out siap2 apa semuaaa... kitorng jalan kaki gi alfamart dan indomart..nak carila apebnda bole dibeli..
kitorng pon beli berbungkus sari roti dan sambal.. dan pijah beli tolak angin..

punyalah pokai..then nampak mesin atm.. 
pijah mcm nak try cucuk boleh x kluar duit..
Alhamdulillah boleh keluar..duit dalam rupiah..jakun jap dua2 org haha...

pastu teruskan shopping..
dan jalan kaki pergi cari supermarket..

dipendekkan cerita.. lepas beberapa jam merayap tu..kitorng lapar.. 
nampak gerai tepi jalan.. aku cam.. makcik tu bertudung dan insyaAllah diyakini makanan dia..
kitorng belila dua bungkus nasi campur.. aku xtau sgt nasi campur versi indonesia cmna..
sbb kat malaysia.. nasi campur dia.. nasi putih then kita pilih lauk..xkisahla bnyk mana lauk kan..
nasi campur indonesia dia dah ada lauk semua dia bungkuskan sama je.. pastu ada megi gak skali dalam tu.

murah gila weh..nyesal x discover since day 1 ahahaha..

lepas beli kitorng patah balik ke homestay dan makan..

sementara nak tnggu shuttle bas..kitorng sembang dgn bapak2 dan ibuk2 di homestay..dan update instagrammmm
aku xtau knapa ramai sgt peminat pijah kat lombok..semua ajak dia kawin ..wakakakka

dipendekkan cerita.. dah smpai pkol 5.30 kitorng pon berangkat ke bandara... selfie dan salam semua... salam yg muhrim je.. 

staff krishna homestay
kitorng naik kreta avanza ke bandara... awal lagi rasanya jam.. tpi sbenarnya dah bole masuk dalam.. kitorng pon check semua bnda dan masuk ke ruang menunggu..
masa ni jumpa balik abg azizul.. brother yg kitorng jumpa atas flight masa day 1.

kitorng lepak skali smpai lah nak naik flight..
dan dan pulak flight delay sbb hujan lebat..aku ngap sariroti perisa keju dulu dan kitorng bergerak malam lepas maghrib camtu.. pkol 8 kot... laparrrrr gila


Alhamdulillah ditemukan dengan manusia2 yg baik hati sepanjang backpack ni... abg azizul bgi semua lebihan duit rupiah suruh kitorng belanja dalam flight.. masyaAllah... 
kitorng pon beli dua set makanan utk makan atas flight...
nasi ayam uncle chin ke apa xsedap.. nak muntoh hahah..fruit juice thorbaik!
.....................................

kitorng touch down KLIA dalm pkol 11 malam gak.. then abg azizul belanja tiket shuttle bus smpai KLsentral then naik pulak grabcar adik dia FOC then dia hantar pulak kitorng masuk UIA FOC!.. MasyaAllah mana nak jumpa manusia pemurah mcm abg sorang ni... semoga rezeki melimpah...then dia terus shoot balik Johor lepas hantr kitorng.. Allahu..

Travel ni pngalaman dia sgtlah besar .. betul ckp orng .. jauh perjalanan luas permandangan.. dpt jumpa different kind of people.... dan bersyukur aku pergi lombok ni... insyaAllah.. semoga ketemu kembali ya...

so summed up budget for this backpacking trip :

[Budget day 1]

Bus KL SENTRAL-KLIA 2 = RM12
Bus DAMRI LOP-SENGIGI = 35000rp
Gojek = 10,000rp
Hotel Selasar 1n = 180,000rp
Dinner Maggie = 3200rp

[TOTAL = 228,200]

[Day 2 total Budget]

Shuttle Bus Selasar Hostel-Bangsal + Boat Gili Trawangan = 85,000rp
Gilifit Hostel = 170,000rp
Snorkeling Paket (termasuk google) = 150,000rp
Simcard = 60,000rp (7gb)
Cidomo beli sim =15,000rp
Cidomo gi bangsal =50,000rp
Dinner ayam bakaq 80,000rp
Banana milkshake 20,000rp

[TOTAL 630,000]


[Budget Day 3]
Shuttle Bus+Boat from Gili to Bangsal = 85,000rp
Sewa Motor = 60,000rp
Lunch = 60,000rp
Guide Tiu Kelep & Sedang Gile = 150,00rp/per person.
Dinner Maggie+Jagung = jgung 7.5k jer.

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 4]
Shuttle bus senggigi-Kuta = 100,000rp
Krisna Homestay = 150,000/night
Sewa Motor = 50,000rp
Masuk pantai & Bukit Merese = 10,000rp
Ayam Taliwang = 45,000rp

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 5]

Shuttle Bus KUTA-LOP = 60,000rp/ per head.

personal stuff ke jajan ke apa nak beli = 100 000



[TOTAL 160 000]



total semua pikir sendiri lah kira sndri.. Byeeeee... 

iklan jap!

boleh contact faqih_transport_lombok +62 852 3841 1756
brother ni kitorng kenal masa kt lombok.. naik shuttle bas motor sewa ke apa deal ngn dia... 
klau malas fikir boleh contact terus utk khidmat transportasi.. 

BP Lombok (Day 4) Pantai Kuta, Bukit Merese

Malasnya aku nak type.. tpi.. tahla dah separuh jalan ni aku cerita psl trip haha..
orite so

hari keempat pon menjelang tiba.. kami bangun tidur tu pergi breakfast.. 
aku harini breakfast instant mee.. dap gakla.. xtau jenama apa dia pakai..
smlm kitorng dah deal dgn pemilik hostel tu yg harini nk checkout.. dia suruh kitorng amik shuttle bus ke pantai kuta.. sbb jauh gak dri sengigi..
nak xnak trpaksa naik shuttle bas.. xde train ke apebnda kay kt lombok ni.. sementara tunggu bas.. receptionist kt hostel ni dia mmg minat betul dgn pijah..siap nyanyi lagu rekaan sendiri " hafizah wanita tercantik dilombok"..wakakka...
the owners of selasar hostel.. lovely!
a bunch of wonderful people


dah nak berangkat tu kitorng salam2 bgi ucapan kt semuaorg then kitorng bergerak ke kuta,lombok pada pukul 10.20 pagi!..
kalini kitorng kena cari krishna homestay. Penginapan kitorng yg trakhir di lombok..

sampai je ke krishna homestay.. kitorng trsampai awal lah pulak.. shuttle bas (van) drop kitorng kt depan homestay tu. pastu xde bilik lgi sbb semuorng belum checkout.. kitorng pon tunggulah kejap.. then miracle happened. ada satu bilik kosong.. dan bilik tu besar!.. bukan bilik yg kitorng book.. dia bgi kat kitorng.. tpi harga sama je.. omgomg rejeki!

tnpa berlengah masuk bilik letak beg..sewa motor.. pecuuutttt ke pantai kuta..
punyala excited ..x sedar pulak tengah hari masatu.. panaih litlit..

sampai je pntai kitorng kena byar parking .. then masuklah pantai... subhanallah.. clear skies..clear water..clear beach.. gila.. mana nak dpt view cam ni wehhhhh...
sepanjang nak masuk pantai tu ada la gerai kecik jual air kelapa..."ibukk air kelapanya bukk". teringin tu mmg.. tpi x brani sbb kang kau kena paw cukup2.. haha.. so kitorng buat derkk jelaa...
selain tu.. sepanjang kt pantai tu ada budak2 kecik akan kejar kau kerumun suruh beli gelang..
aku bukanlah kejam sgt..klau korng nak beli..silakan..
tpi akibatnya akan dirasai selepas itu..haha
diorng akan bwk geng ramai2 kerumun kau.. kalau kau beli satulah.. 
aku pon xnak masalah tu jadi..aku x beli..aku ckp "iya dik sudah ada"..

ada sorng ni ikut je aku tnpa jemu.. aku cam " ngak papa dik..udah ada gelangnya".. then dia cam " beli mbak..satu beli mbak" dengan muka kesian..
kesian tu mmg kesian..tpi aku lagi kesian kan poket aku.. dah la travel kang x balik pulak duit habis ...

penat pujuk aku..budak tu pon tnya "mbak dari mana mbak?"...
"dari malaisia" aku jawab.. "negaranya upin ipin.. kenal ngak?"
sambil tersenyum "oh upin ipin?? saya selalu liat di tv"
"oh ya??? cuba ckp KL sikit ahahha" aku balas..
pastu budak tu malu2.. comel je... tpi sorrylah dik.. mbak mau beli gelang tapi ndak mau dikerumunin sama org lain. (gituh berterabur )

so kitorng proceed enjoying the view...
nasib baik tgh hari xde org nak rebut buaian




yelah..pergi tengah hari rembang pon ada kelebihan dia.. xramai sgt..pastu lighting cun!
oleh sbb xtahan dah..panas teruk..kitorng pergi ke bukit merese..di tanjung aan..

bwk moto..redah jalan berlopak.. ikut semua yg bwk moto.. ikut signage yg hidup segan mati xmau tu.. sampaiiiii ke bukit meresee...

masa nak masuk tu ad entrance fee.. klau kau muka meleis ni dia akan bagi harga2 adik abg lah.. indonesian pnya harga.. klau muka kau panasian ke matsaleh celup ke dia up dua kali ganda.. kahkah..

orite smpai sana kena hike kejap nak smpai atas bukit..tgk view lembu2 makan rumput kt lereng.. subhanallah the view so amazing.. 360 view laut.. hijau dan biru!..






dia mcam nak tunggu sunset..tpi sbb dah lapar sangat kitorng giveup sunset..haha apedaaaa...
btw atas tu berangin kuat gila... syok duduk lama2.. xtipu!..
sambil tu berangan lah nyanyi lagu hindustan ke apa..

lepas beberapa jam atas tu..kitorng decide nak gi makan.. guna maps google apa semua cri kedai makan.. then jumpa... kitorng order ayam teliwang lagi! tpi kali ni ayam bandar.. xsesedap yesser.. mnyesal xmakan bnyk masa kt yesser tu.. masa ni kitorng order sorang satu sbb lapar..
tpi x sesedap yesser * nangis*...
gmbar xde pulak.. sbb record video.. huuu

lepas makan tu kitorng gi cari souvenir jap..pastu balik homestay tidoq!




Thursday, May 4, 2017

BP Lombok (Day 3) Sedang Gile & Tiu Kelep Waterfall

smpai je ke bangsal di tanah lombok..
kitorng dijemput mcam smlm lah dgn cidomo ape semua...
tpi ..yes! we've learned our lesson..
kitorng jalan je dri bangsal pi ke tmpt mnunggu tu smbil tunggu shuttle bus pickup kitorng..

shuttle bas smpai kitorng naik ke selasar hostel tmpt hari pertama kitorng stay..

smpai ke hostel... kemas2... sewa motor... kita gerak ke waterfall!!!!!

sbelum ke waterfall.. yelah xmakan apa lagi.. kami pon berenti kat tepi Yesser cafe nak makan ayam teliwang!... aku ade research pasal tmpt makan best..skali dekat je wehh..


YaAllah!!! nikmat gila.. ayam dia sedap gilaaaaaaa... i repeat sedap gila
dia pakai ayam kampung ... sambal pon masyaAllah!

makan2 share sbb nak jimat... pastu gerak ke waterfall yg trletak di lombok utara..

perjalanan mengmbil masa 2 jam atas moto..
aku lah yg bawak ..berpandukan maps ..nasib baik dah beli simkad..


maps bgi jalan shortcut kot... 
aku pon bwk moto tu lalu ceruk mana tah..siap nampak perkampungan..ada anjing..dgn babi..besar nokharam...

hapijah dah cuak kat blakang tu..aku ?.. biasalah,.. muka aku tgh cuak pon tenang ..

hampir dua jam perjalanan dgn moto kitorng pon smpai dgn bantuan warga tempatan gak...
park moto..then terus pergi bayar guide dan dia bawak kitorng masuk hutan...

trekking ke sedang gila kejap je.. dalam 25 minit...air terjun dia pon biasa jewww..


nak mandi pon xleh sgt sini.. sbb xde kolam... nampak la warga tempatan photoshoot dgn picnic tepi air terjun ni...

next ke tiu kelep.. kitorng hike jugak sikit dalam 30 minit camtu...
MasyaAllahhhhhhhh Subhanallah... air terjun dia terbaik baqhanggg..
ini adelah air terjun pertama yg aku mmg suka!
dia mcm kolam mandi puteri kayangan...
air dia biru...
bahayajugak..so guide kitorng si herry duduk tepi jaga beg kitorng sambil usha kitorng dri jauh..



kau tengok tu beb...tgk tu.. berbaloi dua jam kematu atas moto.!
kali ni kitorng mnyesal jugak x bwk baju spare... xserik betul..
sbb mmg sempah sejuk gila.. air dia jernihhhhh ya amat..
lama gak kitorng berendam dalam air tu.. 

aku curious jugak sepanjang perjalanan aku tnya herry...xde ikan ke
then dia ckp.. ikan ngak bole idup kerana terlalu dingin... 
ooohhh...
dah la ayaq gunung rinjani.. subhanallah.. hebat sungguh ciptaan Allah!..

balik tu kitorng lalu dalam terowong gelap nak keluar dari hutan..xde gambar pulak.. tgklah video kat IG .. aku ada tunjuk..



so.. ni guide kitorng.. muda lagi..umur 21 tahun.. baik budaknya ni.. semoga berjaya la dik eh..

lepas semua sesi ni kitorng teruskan perjalanan balik ke hostel... kalini aku suruh hapijah bwak moto..
nak dijadikan cerita.. xsmpai satu jam bwk moto..kitorng tergolek tepi jalan sbb hapijah pergi break moto kat atas pasir.. nak isi minyak.. terkejut semuaorng... dah la slide depan org..aduh malunya... 
nasib baiklah aku xjumpa dah diorng pas trip ni haahaha..

lepas kejadian tu aku pon offer diri nak bwk.. smpai ke hostel..

sbelum sampai hostel kitorng singgah beli jagung bakar dan singgah tepi jalan.. tgk view laut jappp

pastu balik bilik.. gi beli megi.. mandi - makan megi dgn jagung- sembang - gi beli gelang+tolak angin - tidur!

(bersambung)

BP Lombok (Day 2-3) Gili Terawangan, snorkeling 3 gili

Heyyooooo!

Harini aku nak sambung cerita pasal trip lombok..
orite.. lepas smpai di bangsal
kitorng terus naik atas boat..kali ni public boat.. ada berkotak2 beer bntang dalam boat..
aku usha jela smbil ambik gmba air dengan hapijah

perjalanan dri bangsal ke gili ambik masa lebih dari 30 minit klau x silap..
disarankan bagi yg mabuk laut.. bole beli ubat tolakangin awal2 supaya kau x muntah..
sampai je di gili terawangan..kitorng terus bukak maps cari ktorng pnya penginapan..

tmpt kitorng stay malam tu nama dia Gili Fit.. so jauh gak ke dalam kitorng pon jalan dri pantai..
oleh sbb dah beli tiket snorkeling tu..kitorng xrisau dah nak cri kat gili ni..
kitorng pnya snorkeling trip pkol 1.. ad dalam beberpa jam lagi.. kitorng nak gi tgk bilik dulu lah kannn...

gili terawangan ni banyak gilaaaaa mat saleh .. aku xtau lah ni pulau mat saleh ke pulau org lombok..
tpi bila kau makin masuk ke dalam pulau.. 360 tukar terus... nampak lah budak2 main.. mak2 budak sapu sampah... 



konsep gili fit ni adelah 'gym and fitness'.. dalam tu kau boleh usha mat2 saleh berbadan sado dok workout... kahkah

smpai je ke gili fit akak counter tu terus brief pasal bilik psl tmpt tu..dan bwk kitrng masuk bilik..
not bad la..open air.. kitorng book bilik yg mcm pondok...ada bunk bed .. dan ad kelambu... malam2 mmg nampak langit sbb dia open..
lepas setel kemas barang semua..relax2 jap..kitorng pon gerak dalam pkol 1 cmtu ke pantai..

lupa pulakkk hari jumaat.. so tunda sbb yelah..jejaka2 lombok mahu menunaikan yg wajib..
heh heh
................................................................................................................................................................

lepas solat jumaat.. kitorng gerak naik bot... 
aku punya la excited first time snorkeling di lautan terbuka omgomg
tpi laut masatu bergelora sikit sbb mendung...

first spot ...batu karang.. 
aku terjun je tnpa berlengah lagi..
hapijah masatu cuak.. dia xbrani..duduk bergayut kt tepi kapal.. aku suruh terjun je..

dahtu dia tgk ramai yg terjun dia pon mngagahkan dri terjun..
lol

ok kat spot batu karang dia..masyaAllah subhanallah... lawa nak mampos weh
besar gila batu karang bawah tapak kaki kau je..mmg speechless aku tgk.. 


second spot kitorng nak tgk penyu... damn son aku first terjun tu..penyu tu betul2 bawah kaki aku..like literally!
aku record lah videoooo
skali tgk balik video hilangg..natang beruk!

xpela xde rezeki *nangis tepi penjuru bilik*



third spot.. adelah spot ikan...kau boleh berenang dgn jutaan ikan... biasalah hapijah ni sejenis manusia yg takut ikan.. 
menjerit2 dia dalam air..
aku duduk atas bot je sbb mabuk haha
malas nak turun ..aku doa smpai darat cepat je..

aku muntah 10 kali..smpai muntah keluar air je wehhh... korang berenang dalam muntah aku masatu..wakakka..

selesai sesi tgk ikan semua tu... kitorng berennti kat gili air...
lunch..
mahai nak mampos..
hha

ok..utk mngetahuan korang..makanan kat gili sumpah mahal... kitorng x berbelanja sgt pon..sekadar snorkeling je...dan lepas snorkeling ..harap korang bawak baju lebih..utk salin..sbb aku dah mngeletar tahap teruk sbb x bwk baju.. sejuk gilaaaaaa...

selesai semua sesi ni...
kitorng mpai ke gili terawangan..
hanya Allah yg tahu perasaan aku.. nak sujud syukur kt pantai tu.. klau x aku xtau nak muntah keluar apa lgi.. haha

lepastu kitorng balik ke tmpt pnginapan... nak mandi tukar baju pa semua...
then tidoqqq...

aku cam xleh tidoq sbb internet kt simkad baru beli laju gila...
hapijah kepenatan lawan ikan ..tidoq kat katil bawah..

smpai pkol  malam.. plan dia kitorng nak tgk sunset kt gili..tpi plan hanya tinggal plan jela..haha
aku kejut hapijah sbb lapo.. ajak dia gi jalan tepi2 pulau..

.....................................................................................................................................................






tempting? mmg lahhhh...lapo kot..gila x terliur.. tpi sbb mahal aku snggup tahan nafsu makan..
so kitorng beli satay je share..salad share.. dan air sorang satu... haha
aku cam...xpela nnti kita makan kat tanah lombok..
malam tu kitorng jalan area tepi2 pulau...

penuh dgn pub dan muzik yg mencemarkan alam..
party sakan la matsaleh sini..
aku cam.. xbestnya gili ni...
aku nak culture indonesia..bukan culture matsaleh..
aku nasihatkan..korang daytrip pon xpa gili ni... bukannya syok sgt pon..dah bnyk matsaleh half naked..

tpi kitorng xbuat day trip sbb takut x sempat nak kejar bot balik lombok..
huuuu

malam tu kitorng balik bilik then update ig.. tidurrrr


esok pagi bgun je pkol 7 lebih nak siap2 sbb bot gerak pkol 8...
kitorng pon kemas2 dan nak checkout..
owner tmpt pnginapan tu xmandi lagi.. chef pon xde.. sbb kitorng book bilik yg ad free breakfast..
sementara nak tnggu diorng setel..kitorng pon gi naik rooftop tgk view gili..



okay..tunggu punya tunggu... rasa mcm lambat sgt ni..kang trlepas bot..kitorng pon gerak teruslah..malas tunggu breakfast...:(

sepanjang nak ke tepi pantai..tgk suasana pagi di gili terawangan.. indahnya..tenangnya.. xde muzik malam tadi.. agaknya depa xbangun lagi sbb smlm party hard kan.. LOL





smpai je kat tepi pantai kitorng tunggu tepi tmpt mnunggu bot tu .. pastu lapar...gi kedai jap beli air dgn roti...

bot smpai ktiorng naik..
goodbye gili terawangan.. mungkin malas dtg dah.. xde mende pon....klau dtg lombok lgi...aku nak explore tanah lombok je...

(bersambung)


Friday, April 28, 2017

BP Lombok (Day 2) Pantai Sengigi, Bangsal

Assalam!!

for second day kitorng bangun dengan ceria! sebab katil syokk aircond sejuk..omgomg.. malas nak bangun tapiiiii kita kat lombok kot aku pon gagahkn diri..

pagi tu aku breakfast nasi goreng apetah dengan kopi lombok... 
utk pengetahuan korng ..pijah dah book siap2 bilik yg sedia kan breakfast.. so jimatlah makan pagi kitorng disitu...
pagi tu ibuk(nama org) dia tnya kitorng dah ada transport ke gili?.. then kitorng ckp xde dan dia pon offer naik shuttle bus ke bangsal which is tempat kapal2 berkumpul ..apatah nama dia.. kitorng gerak 8.30 pagi nak ke bangsal..

sbelum bertolak ke bangsal.. depa bgtau yg pantai sengigi xjauh pon..so kitorng pon pergila tgk pantai.. sementara nak tunggu shuttle bas smpai..
nak masuk pantai tu kena bayar ...nnti aku crita last skali nak kena byar brapa kay.. 
dah lepas byar tu kitorng pon masuk... dia mcm xletak highexpectation pon.. tapi haaaa..hamek kau..pantai dia subhanallah biru ya amat!



gilalah.. lawa nakmampos... dengan smpah xde.. bersih gila wehhh... masa kitorng gi tu xde org sangat sbb pagi kan.. kedai2 pon x bukak lagi...
lepas dah duduk dalam brapa minit kt situ... kitorng pon bergerak jalan ke hostel sbb nak gi gili kan.. 

so kitorng pon pack bag semua dan bergerak naik bas ke bangsal untuk ke gili terawangan..

sampai je dekat area bangsal tu..kitorng plan dri awal nak beli pakej snorkeling kt gili je..sbb dengar cerita sana banyak booth2 jual pakej... tpi kebetulan ade sorang ni dia tnya dah ada blom pakej snorkeling dan dia offer kat kitorng  ktorg pun bargain2 dapat lah kurang 20,000. Dia bagi 300,000 dua orang..kitorng pon amiklahhh....sbb xtau mana harga murah mana mahal.. yg ni rasa cam murah....lepastu kitorng kena tnggu lagi waktu nak naik bot ke gili... oh btw tiket bot kitorng dah beli siap2 kt hostel sengigi...pergi dan balik... sbb malas nak cari kat sana punya pasal... nak senangkan kerja...

oleh sbb lama lagi nak tunggu... aku dgn pijah trpikir nak beli simkad..sbnarnya dari smlm lagi nak beli sbb susah nak waze ke apesemua tu...klau sesat waze jelah kan... so kitorng pon pegi beli simkad dengan naik cidomo... first time naik kreta kuda.. balik ke zaman dulu2.. 



kitorng ada masalah komunikasi sbb depa xtau simkad tu apa.. aku agi la xtau nak ckp dalam bhsa indonesia.. then kitorng pon buat la gambaran la hape..
sampai dia paham...then dia bwk kitorng gi kedai simkad...

smpai je kedai tu kitorng tgk2 nak beli apa..then beli simkad satu dgn aku beli memory kad satu..sbb actioncam ni memerlukan dua.. memory x bnyak.. LOL
...............................................

so kitorng ade jugakla pengalaman kena tipu wlaupon x bnyk tpi terkesan dihati hapijah haha
aku mcm marah gak tpi malas pikir dah pastu..tpi pijah smpai sudah dia ingt..okay

begini ceritanya..pakcik cidomo tu offer nak hantr smpai pantai nak naik bot ke gili..dia bgi dalam 60 000..dia kata diskaunla dia bagi 50 000 pdahal tpi pi beli simkad kemain jauh byar 15 000 je wehhh..nampak x!..
klau korng nak gi ..hati2 lah.. klau mahal jalan kaki je..dekat je pun padahal pantai dgn waiting area tu... 

sampai je kat bangsal kitorng terjumpa dengan pasangan Malaysia.. depa dri bali bercuti... sempat sembang sebakul dua dengan depa... seronoknya backpack sbb kenal ramai org ! :)

(bersambung)




BP Lombok (Day 1) Bandara-Sengigi

Assalamualaikum and Hi bloggers dan bukan bloggers..
aku dah lama x jenguk blog ni..
so harini sbb rasa mcm dah free sgt aku nak update perjalanan aku gi lombok tempoh hari..

perjalanan ke lombok kali ni aku mmg nak backpack la...
nak sejimat yg boleh..
trip kali ni aku pergi berdua je dgn hapijah 
mmg amik risiko utk org yg xpernah gi jauh berdua..
literally berdua..
slama ni plan berdua gak tpi join trip yg ramai..
aku dah plan trip ni 2 bulan awal.. itinerary semua.. dan check cuaca..
org ckp jgn pergi masa bulan Feb sbb musim hujan.. tpi kitorng nekad..kitorng gi gak bulan Feb.. nak tau apa jadi? haha bacalah...

hari pertama aku bertolak dari rumah naik lrt pergi ke KL sentral.. plannya nak jumpa pijah kt KLSentral then naik bas ke KLIA sbb flight kitorng haritu pkol 3.30 ptg dan dijadualkan smpai dalam pkol 5.30 camtu laaaa...dua jam kan
sampai je kt KLSentral aku pon jumpa pijah dan kitorng pi money changer tukar duit... terkial2 gak nak kira balik duit smbil kena gelak dengan brother money changer tu..LOL

pastu kitorng pi beli tiket shuttle bus ke KLIA2.
naik bas tu lama jugak la nak smpai KLIA2 ...sejam duk dalam bas.. 
apabila smpai je kt KLIA2 tu.. kitorng trsmpai awal lah..sejam awal camtu.. dahtu memasing kebulur ... kitorng pon gi mkan wendy's kt KLIA dan lepastu tunggu kt depan gate perlepasan sambil aku nervous beg 45L lepas x nak masuk flight. alang2 nervous sempat lagi usha senpai2 solo traveler kt area situ...


dalam beberapa minit sbelum waktu perlepasan kitorng pon masuk checkin semua benda... then tunggu kt ruang pelepasan tu... flight delayed pulak waktu tu sbb hujan..kitorng pon tunggulah lagi...
......................................

Flight smpai ke Bandara Lombok dalam pkol 8 malam camtu sbb delayed tadi.. atas flight excited teruk nampak mount rinjani... tapi xde dalam plan pon nak hike utk trip ni haha...kitorng sempat berkenalan dgn solo traveler dri Johor... dia pon sembang dgn kitorng sepanjang flight tu...sbb duduk sbelah kan....

lepas je flight landing di bandara Lombok... kitorng pon teruskan dgn planning nak naik bas damri ke sengigi.. keluar je dri bandara tu kitorng terus ke kaunter.. rupanya itulah kaunter bas damri.. Alhamdulillah dipermudahkan urusan teruslah beli tiket nak ke sengigi... lepas tu terus bergerak ke tempat bas nak naik baslah kan...
aku rasa mcm retis pulak.. keluar2 je gate bandara tu punyalah ramai manusia..bising gila.. aku rasa dah mcm member runningman hahaha... di dalam kekalutan tu aku ngan pijah confident..salah jalan pi belah kanan..pdahal tmpt bas blah kiri...nasib baik ada bapak ni tegur.. thanks pak.. walaupon malu tpi buat2 x malu lah kan sbb ni bukan tmpt kau normal lah salah.. 
so kitorng bergerak ke bas damri dan terus naik bas.. bas kecik biasa je..aku xtau kenapa naik bas tu teringat zaman aku naik bas gi skolah masa skolah rendah dulu... 
dah duduk atas bas tu ..kitorng pon tunggu utk bas tu dipenuhi oleh manusia2.. lepastu baru bergerk mennuju ke Mataram... kemudian baru Sengigi..

sepanjang perjalanan menuju ke sengigi tu aku dengarlah budak2 dok jerit "OM TELOLET OM!"..
jakun jap sbb slama ni aku dengar kt social media je... ni dengar live!.. 
dan waktu tu lama jugak dalam bas ..dalam sejam nak smpai destinasi..

sampai je kat sengigi..kitorng diturunkan kat tepi jalan.. aku macam blur..kt mana do kita ni... kitorng ulang alik nak tnya org..then ada teksi brenti.. dia tnya nak gi mna.. kitorng dah booked hostel awal2 dah through booking.com. dia jadi kalut sbb semorng kat situ pon xtau hostel ni.. kitorng pon tolak ajakan pakcik teksi dengan baik sbb mahai benor teksi kau...
lepastu kitorng melilau area situ sbelum tu gi indomart dulu sbb nak beli megi. yelah kebulur... masuk indomart pon jakun sbb rupiah haha..

lepas 'shopping'..kitorng jalan lagi area situ dan tnya2...kebetulan kitorng nampak kumpulan ojek..dan tnya depa mana Salasar hostel.. nasib baik depa tau..sbb hostel tu baru..xramai yg tahu... so depa offer nak hantar.. aku pon malas nak jalan..dahla xtau jalan situ pon setuju je.. aku dgn pijah pon bonceng ojek tu... xpernah2 naik moto dengan laki..  nak bat mcm mna yedak..
akhirnya depa hantar betul2 depan Hostel yg kitorng nak pergi tu..dan smpai tu kitorng sempat borak dgn owner hostel tu Pak Taufik.. yg ada dua Master dan xnak smbung PHD ..best student..! 

hostel kitorng hari pertama

then malam tu kitorng pon makan megi yg beli kat indomart dan borak jap then tidur sbb penat ..

(bersambung)