Friday, April 28, 2017

BP Lombok (Day 2) Pantai Sengigi, Bangsal

Assalam!!

for second day kitorng bangun dengan ceria! sebab katil syokk aircond sejuk..omgomg.. malas nak bangun tapiiiii kita kat lombok kot aku pon gagahkn diri..

pagi tu aku breakfast nasi goreng apetah dengan kopi lombok... 
utk pengetahuan korng ..pijah dah book siap2 bilik yg sedia kan breakfast.. so jimatlah makan pagi kitorng disitu...
pagi tu ibuk(nama org) dia tnya kitorng dah ada transport ke gili?.. then kitorng ckp xde dan dia pon offer naik shuttle bus ke bangsal which is tempat kapal2 berkumpul ..apatah nama dia.. kitorng gerak 8.30 pagi nak ke bangsal..

sbelum bertolak ke bangsal.. depa bgtau yg pantai sengigi xjauh pon..so kitorng pon pergila tgk pantai.. sementara nak tunggu shuttle bas smpai..
nak masuk pantai tu kena bayar ...nnti aku crita last skali nak kena byar brapa kay.. 
dah lepas byar tu kitorng pon masuk... dia mcm xletak highexpectation pon.. tapi haaaa..hamek kau..pantai dia subhanallah biru ya amat!



gilalah.. lawa nakmampos... dengan smpah xde.. bersih gila wehhh... masa kitorng gi tu xde org sangat sbb pagi kan.. kedai2 pon x bukak lagi...
lepas dah duduk dalam brapa minit kt situ... kitorng pon bergerak jalan ke hostel sbb nak gi gili kan.. 

so kitorng pon pack bag semua dan bergerak naik bas ke bangsal untuk ke gili terawangan..

sampai je dekat area bangsal tu..kitorng plan dri awal nak beli pakej snorkeling kt gili je..sbb dengar cerita sana banyak booth2 jual pakej... tpi kebetulan ade sorang ni dia tnya dah ada blom pakej snorkeling dan dia offer kat kitorng  ktorg pun bargain2 dapat lah kurang 20,000. Dia bagi 300,000 dua orang..kitorng pon amiklahhh....sbb xtau mana harga murah mana mahal.. yg ni rasa cam murah....lepastu kitorng kena tnggu lagi waktu nak naik bot ke gili... oh btw tiket bot kitorng dah beli siap2 kt hostel sengigi...pergi dan balik... sbb malas nak cari kat sana punya pasal... nak senangkan kerja...

oleh sbb lama lagi nak tunggu... aku dgn pijah trpikir nak beli simkad..sbnarnya dari smlm lagi nak beli sbb susah nak waze ke apesemua tu...klau sesat waze jelah kan... so kitorng pon pegi beli simkad dengan naik cidomo... first time naik kreta kuda.. balik ke zaman dulu2.. 



kitorng ada masalah komunikasi sbb depa xtau simkad tu apa.. aku agi la xtau nak ckp dalam bhsa indonesia.. then kitorng pon buat la gambaran la hape..
sampai dia paham...then dia bwk kitorng gi kedai simkad...

smpai je kedai tu kitorng tgk2 nak beli apa..then beli simkad satu dgn aku beli memory kad satu..sbb actioncam ni memerlukan dua.. memory x bnyak.. LOL
...............................................

so kitorng ade jugakla pengalaman kena tipu wlaupon x bnyk tpi terkesan dihati hapijah haha
aku mcm marah gak tpi malas pikir dah pastu..tpi pijah smpai sudah dia ingt..okay

begini ceritanya..pakcik cidomo tu offer nak hantr smpai pantai nak naik bot ke gili..dia bgi dalam 60 000..dia kata diskaunla dia bagi 50 000 pdahal tpi pi beli simkad kemain jauh byar 15 000 je wehhh..nampak x!..
klau korng nak gi ..hati2 lah.. klau mahal jalan kaki je..dekat je pun padahal pantai dgn waiting area tu... 

sampai je kat bangsal kitorng terjumpa dengan pasangan Malaysia.. depa dri bali bercuti... sempat sembang sebakul dua dengan depa... seronoknya backpack sbb kenal ramai org ! :)

(bersambung)




No comments: