Friday, April 28, 2017

BP Lombok (Day 1) Bandara-Sengigi

Assalamualaikum and Hi bloggers dan bukan bloggers..
aku dah lama x jenguk blog ni..
so harini sbb rasa mcm dah free sgt aku nak update perjalanan aku gi lombok tempoh hari..

perjalanan ke lombok kali ni aku mmg nak backpack la...
nak sejimat yg boleh..
trip kali ni aku pergi berdua je dgn hapijah 
mmg amik risiko utk org yg xpernah gi jauh berdua..
literally berdua..
slama ni plan berdua gak tpi join trip yg ramai..
aku dah plan trip ni 2 bulan awal.. itinerary semua.. dan check cuaca..
org ckp jgn pergi masa bulan Feb sbb musim hujan.. tpi kitorng nekad..kitorng gi gak bulan Feb.. nak tau apa jadi? haha bacalah...

hari pertama aku bertolak dari rumah naik lrt pergi ke KL sentral.. plannya nak jumpa pijah kt KLSentral then naik bas ke KLIA sbb flight kitorng haritu pkol 3.30 ptg dan dijadualkan smpai dalam pkol 5.30 camtu laaaa...dua jam kan
sampai je kt KLSentral aku pon jumpa pijah dan kitorng pi money changer tukar duit... terkial2 gak nak kira balik duit smbil kena gelak dengan brother money changer tu..LOL

pastu kitorng pi beli tiket shuttle bus ke KLIA2.
naik bas tu lama jugak la nak smpai KLIA2 ...sejam duk dalam bas.. 
apabila smpai je kt KLIA2 tu.. kitorng trsmpai awal lah..sejam awal camtu.. dahtu memasing kebulur ... kitorng pon gi mkan wendy's kt KLIA dan lepastu tunggu kt depan gate perlepasan sambil aku nervous beg 45L lepas x nak masuk flight. alang2 nervous sempat lagi usha senpai2 solo traveler kt area situ...


dalam beberapa minit sbelum waktu perlepasan kitorng pon masuk checkin semua benda... then tunggu kt ruang pelepasan tu... flight delayed pulak waktu tu sbb hujan..kitorng pon tunggulah lagi...
......................................

Flight smpai ke Bandara Lombok dalam pkol 8 malam camtu sbb delayed tadi.. atas flight excited teruk nampak mount rinjani... tapi xde dalam plan pon nak hike utk trip ni haha...kitorng sempat berkenalan dgn solo traveler dri Johor... dia pon sembang dgn kitorng sepanjang flight tu...sbb duduk sbelah kan....

lepas je flight landing di bandara Lombok... kitorng pon teruskan dgn planning nak naik bas damri ke sengigi.. keluar je dri bandara tu kitorng terus ke kaunter.. rupanya itulah kaunter bas damri.. Alhamdulillah dipermudahkan urusan teruslah beli tiket nak ke sengigi... lepas tu terus bergerak ke tempat bas nak naik baslah kan...
aku rasa mcm retis pulak.. keluar2 je gate bandara tu punyalah ramai manusia..bising gila.. aku rasa dah mcm member runningman hahaha... di dalam kekalutan tu aku ngan pijah confident..salah jalan pi belah kanan..pdahal tmpt bas blah kiri...nasib baik ada bapak ni tegur.. thanks pak.. walaupon malu tpi buat2 x malu lah kan sbb ni bukan tmpt kau normal lah salah.. 
so kitorng bergerak ke bas damri dan terus naik bas.. bas kecik biasa je..aku xtau kenapa naik bas tu teringat zaman aku naik bas gi skolah masa skolah rendah dulu... 
dah duduk atas bas tu ..kitorng pon tunggu utk bas tu dipenuhi oleh manusia2.. lepastu baru bergerk mennuju ke Mataram... kemudian baru Sengigi..

sepanjang perjalanan menuju ke sengigi tu aku dengarlah budak2 dok jerit "OM TELOLET OM!"..
jakun jap sbb slama ni aku dengar kt social media je... ni dengar live!.. 
dan waktu tu lama jugak dalam bas ..dalam sejam nak smpai destinasi..

sampai je kat sengigi..kitorng diturunkan kat tepi jalan.. aku macam blur..kt mana do kita ni... kitorng ulang alik nak tnya org..then ada teksi brenti.. dia tnya nak gi mna.. kitorng dah booked hostel awal2 dah through booking.com. dia jadi kalut sbb semorng kat situ pon xtau hostel ni.. kitorng pon tolak ajakan pakcik teksi dengan baik sbb mahai benor teksi kau...
lepastu kitorng melilau area situ sbelum tu gi indomart dulu sbb nak beli megi. yelah kebulur... masuk indomart pon jakun sbb rupiah haha..

lepas 'shopping'..kitorng jalan lagi area situ dan tnya2...kebetulan kitorng nampak kumpulan ojek..dan tnya depa mana Salasar hostel.. nasib baik depa tau..sbb hostel tu baru..xramai yg tahu... so depa offer nak hantar.. aku pon malas nak jalan..dahla xtau jalan situ pon setuju je.. aku dgn pijah pon bonceng ojek tu... xpernah2 naik moto dengan laki..  nak bat mcm mna yedak..
akhirnya depa hantar betul2 depan Hostel yg kitorng nak pergi tu..dan smpai tu kitorng sempat borak dgn owner hostel tu Pak Taufik.. yg ada dua Master dan xnak smbung PHD ..best student..! 

hostel kitorng hari pertama

then malam tu kitorng pon makan megi yg beli kat indomart dan borak jap then tidur sbb penat ..

(bersambung)

No comments: