Thursday, May 25, 2017

Hike CBL,Terengganu (Day 2)



Pagi esok nya kitorng bangun dalam 6.. dan ready tuk subuh semua..
sejuk dia xpayah ckp lah .. mmg sejuk gila.. khemah tepi sungai..
badan sakit gila.. tidur atas lantai.. dengan piggang sakit bahu sakit bawak beg berat..

selesai solat subuh kitorng ready nak siap2 lah kan..
pastu ada akak tu gi mandi.. yaAllah.. aku xsanggup mandi pagi2 buta.. mnggeletar..!
dengan x mandinya..aku gosok gigi jela..dgn basuh muka..
akak sweeper masak sayur dengan nasi dengan sardin..

pastu laki bagi nasi dah masak dengan sardin kat kitorng..
dengan bantuan akak sweeper (kak fadz) dia tolong buat nasi goreng..
sardin+nasi+minyak+telur rebus+ cili api..perghh

klau kat bawah ni mmg cnfrm aku dah muntah mkn cenggini..tpi yelah..like i said in my previous post.. makan dalam hujan ..apa pon sedap..

masatu langit dah mula cerah...aku usha la brother2 ni dok tangkap ikan..
ikan banyak gila weh..
Image may contain: one or more people, people sitting, shoes and outdoor

xlama pastu depa bgi ikan yg dah siang suruh kitorng goreng..
sedappppp! Alhamdulillah

dah habis makan2 ..kitorng get ready kemas semua .. nak berangkat ke air terjun langsir..
start warming up pagi tu.. dan gerak!
macam biasa..aku dan pijah kitorng 5 org trawal..
sbb xnak lambat2 nnti aku penat..

aku rasa second day ni makin berat beg.. semu xnak angkut makanan ..aku malas nk pas kat laki..aku letak jela lam beg.. 



first stop kitorng sebelum sampai ke seraya besar adelah kawasan bwh ni.. ada bnyak pokok periuk kera.. lawa gakla wehhh..




makan kurma dua tiga bijik.. then tnggu semua sampai..kitorng gerak lagi ke seraya besar..
rehat jap.. then gerak lagiiiii
mencanak naik atas..
one step at a time..

masani lah aku kena tnggal dalam hutan sengsorang..haha
gila kau aku dengar bunyi macam2..
unggas lah..
nak stop pon cam..xyahlah aku kena teruskan..walaupon sakit gila belakang..haha

jalan punya jalan.. dalam stengah jam gak aku sorang...
pastu jumpa pijah.. sbb dia depan aku..
so kitorng decide nak jalan sekali..

hike dan hike 
smpai ke sungai bangan..
bak kata org ganu "sungai bangang"





lepak jap.. tunggu semua sampai.. tpi x semua sampai.. half of the team lambat dalam sejam gak la...
kitorng lepak.. nak gerak dah baru semua smpai..

so kitorng gerak lu..

kali ni hike terus ke air terjun langsir
mncanak mcm hape lagi..
selama dua jam gak dari air terjun ni ke langsir..





subhanallah view lawa gila masa otw tu.. kitorng nmpak gunung dan pokok2 lawa!
hike dan hike.. maka smpai lah ke langsir dalam pkol 1 lebih... dan kitorng pacak khemah dan solat jamak zuhur asar..


kitorng pacak khemah..solat lam khemah...haha
so.. second day mmg lepak kt langsir jela..subhanallah the view
mmg cantik gila!
dah smpai sini dia mcm.. berbaloi aku sakit belakang bwk beg berat

lepas solat semua.. apa lagi.. aku ngan pijah ready nak gi mandi.. kitorng pilih port baik pnya kt batu view gunung.. Allahu



mana wehh nak dapat view ni dalam kehidupan seharian wehhhh
bersyukur gila.. subhanallah.. 
kagum aku dengan kebesaran Allah!
so..kitorng mandi dalam sejam gak.. 
syok main air..!

lepas berendam tu..kitong naik..tgk semua dah smpai..dan semua tengah makan..
depa pelik tgk kitorng.. tnya "xnak makan ke?"
omg mestilah nak..walaupon lauk sama.. aku bedal jela.. tukar baju then pi makan..
lepak tepi batu smbil ngap tgk view gunung.. mana nak dpttttt!

masa lepak tu .. kitorng siap sembang dengan abg sorang ni psl photography.. mmg ilmu baru bertambah2 kawan baru pon bertambah..

selesai lepak dan makan..kitorng pon tgk akak ni gi mandi kat jeram lesung.. aku ngn pijah nak gi tpi dah tukar baju..then kitorng decide nak gi usha je..
skali usha .. menarik la pulakk...ayaq jernih ..dalam.. subhanallah.. xmandi rugi..

apa lagi berlari kitorng balik campsite dan tukar baju tdi then patah balik.. terus terjun dalam sungai
i'm glad!




kitorng mandi ...slide air terjun.. semua dalam sejam gak smpai hujan turun renyai..
then kitorng balik ke campsite..
nasib baik ktorang mandi..klau x menyesal x sudah..pagi esok mmg xlah nak mandi..
sejuk mnggeletar

balik camp dan ready nak maghrib dan makan malam !
sbelum tu.. 
aku dan pijah pi lepak tengok sunset.. dan ad akak fadz skali..
aku tnya dia cmna nak turun then dia bawak aku turun..
sbb kt bawah tu ada kolam yg air hijau.. masa mandi awal2 tu aku usha je dari jauh..
nak turun mmg kasut kena grip lah.. sbb kau akan lalu batu..
pijh x brani turun sbb selipar dia x grip..




nmpak pijah kecik kt atas tu
usai tengok sunset.. kitorng balik khemah tukar baju ..relax..
dan malam tu sesi lawan sendawa.. sbb semua dok mngurut..haha
masak megi.. masak nestum..
kitorng lahap..

pastu tidur.. 

bersambung next day!

Wednesday, May 24, 2017

Hike CBL,Terengganu (Day 1)

pagi tu kitorng bangun dan breakfast dulu.. plan dia nak gerak dalam pkol 8..
tpi tetiba bas dri UMP yg skali trip tu lambat lak ..
kitorng gerak lambat sikit dalam pkol 9 camtu..
skrg ni yg join dari rumah ni adalah abah pijah, pijah, aku, kak ning (tuan rumah) dan kak fad (kawan kak ning)..

lepas dah pickup semuorang.. kitorng bergerak ke kaki gunung..
sampai awal gak la.. semua pishang xtau nak buatpa.. 
re-check beg semua..


sbb dah smpai situ..dah terputus hubungan dengan dunia luar..sbb line x sampai.
kitorng pon tnggu bas dri ump sampai..

bas sampai dalam pkol 12 camtu..agih2 bahan makanan.. beg berat namampos
aku tambah 2 tin sardin..satu kilo beras.. air mineral 3 botol.. megi..etc..
aku rasa dah lebih 10k berat beg..
xgerak lagi..masyaAllah berat dia.. tedia

dah siap packing..then briefing..then kitorng warming up..then naik!

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, tree, plant, outdoor and nature
Perhentian rehat pertama ada lah air terjun Chemerong..which is dalam seminit je dari gambar bawah ni...
air terjun dia subhanallah..
gayat cek..
air biru.. batu dia pon lawa.. 

Image may contain: 2 people, tree, outdoor and nature

bawah ni air terjun chemerong.. depa kata ayaq ni la yg kita nampak masa naik keta kat bawah tuu...




berjalan dari bawh agak okay.. smpai la suku ke bukit taubat.. perjalan agak mencanak.. lutut bertemu muka la ..

yaAllah aku bertaubat.... tpi dah xguna.. xkan nak turun balik..
perjalan ke kem balak mngambil masa 4 jam..

Image may contain: one or more people, tree, plant, outdoor and nature

Aku bersyukur sepanjang nak naik ni aku x cramp x apa.. Allahu..
Allah permudahkan semua..
ada sorang kawan tu dia cramp teruk... ALlahu.. ana x mampu nak mmbantu.. ana pon survive sendri 
pesanan..nak hike gunung training dlu..nak elakkan perkara x diingini..insyaAllah..

selesai 4 jam..kitorng smpai ke kem balak dalam pkol 6 dan terus jamak solat zuhur asar..
waktu smpai tu nak hujan.. lepastu sementara tnggu semua datang hujan mencurah2.. 
dan aku mandi hujan ..syoknya!



sampai tu semua lapar.. so malam tu yg pompuan xmasak tpi yg laki masak.. bahagia jap aku..
tpi yelah kan.. siang tengah2 hujan tu aku ngan pijah yg terkial2 pasang khemah.. dgn ustaz.. dgn sapatah lagi ..
nasib baik slalu camping.. x noob pasang khemah..LOLOL..
 yg aku xpahamnya.. mcm xboleh nak tunggu hujan benti je nak pasang khemah tu..

nak dijadikan cerita khemah kitorng xlut air.. aku xpaham designer kemah ni..ke khemah ni mmg untuk indoor?
hmm..
so kitorng came up to solution yg letak double atas atas khemah.. nasib ad dua alas..sbb khemah bukak tiga je.. lagi satu x guna.. pompuan 6 org muat satu khemah..



menu malam tu.... telur rebus.. sardin.. nasi mentah.. dgn ayaq kopi.. pehh.. makan lam hutan benda apa pon jadi sedap..

malam aku bersyukur aku beli torchlight emergency dekat diy yg ada emergency light tu.. omg.. berguna betul..
mandi tengah2 malam gntung lampu tu..nak gtau ada org lam sungai..
sbelum tidur tu sempat lepak jap bawah canvas baring2 dengar bunyi sungai.. wuhh..

malam tu tidoq berbekalkan sleeping bag dan alas kepala dengan baju.. berhimpit2 lam khemah..
sejuk xyah cerita la..ketaq tulang rusuk sis.. eh

bersambung day 2!


Ready nak hike CBL!

Salam..
okay kali ni aku nak cerita pasal aku hike CBL.. aku hike dengan organizer dari UMP.. dan start pada ahad 30/4 smpai selasa 2/5..
okay sebelum tu aku cerita lah dulu cemana aku pi sana dari KL..

so aku dah deal dengan pijah nak gerak dari gombak ke rumah dia kontan hari sabtu..
then pagi sabtu tu aku gerak dari rumah berbekalkan beg 45L naik lrt smpai gombak..
smpai je gombak.. aku tnggu pijah dtg dgn kreta..then kitorg gerak terus ke kuantan..

3-4 jam dari KL ke kuantan.. so sampai2 je..lepak jap..then kitorng gerak terus ke terengganu petang tu dalam pkol 6 naik kreta abah pijah..
plan dia nk bermalam kat rumah kawan abah pijah di ganu..

dalam pkol 9 camtu kitorng smpai ke ganu....dan smpai ke rumah kwn abah pijah tu..
keluarga ni yaAllah sgt friendly..
may Allah bless em..

so malam tu kitorng makan.. layan drama .. bincang utk esok..packing dah xyah risau sbb aku packing dri KL.. dan tidur..

barang2 yg aku pack dalam beg adalah..
- pakaian luar dalam, tudung, anak tudung
- sabun mandi ubat gigi apa semua tu
- lense dan spek mata (aku hike pkai lense sbb spek mata leceh)
- makan ringan
- air mineral + air manis
- torchlight
- towel kecik
- selipar
-kasut getah
- sleeping bag
- ubat


khemah ad org bawkkan.. so xbawaklh..

cemana lah aku boleh join hike ni?
masa aku gi wedding kakak pijah kat rumah dia..abah dia tetiba offer ajak naik CBL.. aku apa lagi.. mmg nak naik.. aku terus on.. senang kan jadi aku.. LOL


ok bersambung!

Thursday, May 11, 2017

BP Lombok (Day 5) Kuta Lombok, Bandara Lombok, KLIA

Final dayyyyy
breakfast!!!


kitorng hari trakhir tu xtau nak buatpa ..sbb duit dah xde nak sewa moto..kahkah..
so kitorng deal dengan homestay tu nak shuttle bus untuk pergi ke bandara..
kitorng brgerak pkol 5.30 ke bandara dan flight pkol 7..

sementara tu bosan gila..check out siap2 apa semuaaa... kitorng jalan kaki gi alfamart dan indomart..nak carila apebnda bole dibeli..
kitorng pon beli berbungkus sari roti dan sambal.. dan pijah beli tolak angin..

punyalah pokai..then nampak mesin atm.. 
pijah mcm nak try cucuk boleh x kluar duit..
Alhamdulillah boleh keluar..duit dalam rupiah..jakun jap dua2 org haha...

pastu teruskan shopping..
dan jalan kaki pergi cari supermarket..

dipendekkan cerita.. lepas beberapa jam merayap tu..kitorng lapar.. 
nampak gerai tepi jalan.. aku cam.. makcik tu bertudung dan insyaAllah diyakini makanan dia..
kitorng belila dua bungkus nasi campur.. aku xtau sgt nasi campur versi indonesia cmna..
sbb kat malaysia.. nasi campur dia.. nasi putih then kita pilih lauk..xkisahla bnyk mana lauk kan..
nasi campur indonesia dia dah ada lauk semua dia bungkuskan sama je.. pastu ada megi gak skali dalam tu.

murah gila weh..nyesal x discover since day 1 ahahaha..

lepas beli kitorng patah balik ke homestay dan makan..

sementara nak tnggu shuttle bas..kitorng sembang dgn bapak2 dan ibuk2 di homestay..dan update instagrammmm
aku xtau knapa ramai sgt peminat pijah kat lombok..semua ajak dia kawin ..wakakakka

dipendekkan cerita.. dah smpai pkol 5.30 kitorng pon berangkat ke bandara... selfie dan salam semua... salam yg muhrim je.. 

staff krishna homestay
kitorng naik kreta avanza ke bandara... awal lagi rasanya jam.. tpi sbenarnya dah bole masuk dalam.. kitorng pon check semua bnda dan masuk ke ruang menunggu..
masa ni jumpa balik abg azizul.. brother yg kitorng jumpa atas flight masa day 1.

kitorng lepak skali smpai lah nak naik flight..
dan dan pulak flight delay sbb hujan lebat..aku ngap sariroti perisa keju dulu dan kitorng bergerak malam lepas maghrib camtu.. pkol 8 kot... laparrrrr gila


Alhamdulillah ditemukan dengan manusia2 yg baik hati sepanjang backpack ni... abg azizul bgi semua lebihan duit rupiah suruh kitorng belanja dalam flight.. masyaAllah... 
kitorng pon beli dua set makanan utk makan atas flight...
nasi ayam uncle chin ke apa xsedap.. nak muntoh hahah..fruit juice thorbaik!
.....................................

kitorng touch down KLIA dalm pkol 11 malam gak.. then abg azizul belanja tiket shuttle bus smpai KLsentral then naik pulak grabcar adik dia FOC then dia hantar pulak kitorng masuk UIA FOC!.. MasyaAllah mana nak jumpa manusia pemurah mcm abg sorang ni... semoga rezeki melimpah...then dia terus shoot balik Johor lepas hantr kitorng.. Allahu..

Travel ni pngalaman dia sgtlah besar .. betul ckp orng .. jauh perjalanan luas permandangan.. dpt jumpa different kind of people.... dan bersyukur aku pergi lombok ni... insyaAllah.. semoga ketemu kembali ya...

so summed up budget for this backpacking trip :

[Budget day 1]

Bus KL SENTRAL-KLIA 2 = RM12
Bus DAMRI LOP-SENGIGI = 35000rp
Gojek = 10,000rp
Hotel Selasar 1n = 180,000rp
Dinner Maggie = 3200rp

[TOTAL = 228,200]

[Day 2 total Budget]

Shuttle Bus Selasar Hostel-Bangsal + Boat Gili Trawangan = 85,000rp
Gilifit Hostel = 170,000rp
Snorkeling Paket (termasuk google) = 150,000rp
Simcard = 60,000rp (7gb)
Cidomo beli sim =15,000rp
Cidomo gi bangsal =50,000rp
Dinner ayam bakaq 80,000rp
Banana milkshake 20,000rp

[TOTAL 630,000]


[Budget Day 3]
Shuttle Bus+Boat from Gili to Bangsal = 85,000rp
Sewa Motor = 60,000rp
Lunch = 60,000rp
Guide Tiu Kelep & Sedang Gile = 150,00rp/per person.
Dinner Maggie+Jagung = jgung 7.5k jer.

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 4]
Shuttle bus senggigi-Kuta = 100,000rp
Krisna Homestay = 150,000/night
Sewa Motor = 50,000rp
Masuk pantai & Bukit Merese = 10,000rp
Ayam Taliwang = 45,000rp

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 5]

Shuttle Bus KUTA-LOP = 60,000rp/ per head.

personal stuff ke jajan ke apa nak beli = 100 000



[TOTAL 160 000]



total semua pikir sendiri lah kira sndri.. Byeeeee... 

iklan jap!

boleh contact faqih_transport_lombok +62 852 3841 1756
brother ni kitorng kenal masa kt lombok.. naik shuttle bas motor sewa ke apa deal ngn dia... 
klau malas fikir boleh contact terus utk khidmat transportasi.. 

BP Lombok (Day 4) Pantai Kuta, Bukit Merese

Malasnya aku nak type.. tpi.. tahla dah separuh jalan ni aku cerita psl trip haha..
orite so

hari keempat pon menjelang tiba.. kami bangun tidur tu pergi breakfast.. 
aku harini breakfast instant mee.. dap gakla.. xtau jenama apa dia pakai..
smlm kitorng dah deal dgn pemilik hostel tu yg harini nk checkout.. dia suruh kitorng amik shuttle bus ke pantai kuta.. sbb jauh gak dri sengigi..
nak xnak trpaksa naik shuttle bas.. xde train ke apebnda kay kt lombok ni.. sementara tunggu bas.. receptionist kt hostel ni dia mmg minat betul dgn pijah..siap nyanyi lagu rekaan sendiri " hafizah wanita tercantik dilombok"..wakakka...
the owners of selasar hostel.. lovely!
a bunch of wonderful people


dah nak berangkat tu kitorng salam2 bgi ucapan kt semuaorg then kitorng bergerak ke kuta,lombok pada pukul 10.20 pagi!..
kalini kitorng kena cari krishna homestay. Penginapan kitorng yg trakhir di lombok..

sampai je ke krishna homestay.. kitorng trsampai awal lah pulak.. shuttle bas (van) drop kitorng kt depan homestay tu. pastu xde bilik lgi sbb semuorng belum checkout.. kitorng pon tunggulah kejap.. then miracle happened. ada satu bilik kosong.. dan bilik tu besar!.. bukan bilik yg kitorng book.. dia bgi kat kitorng.. tpi harga sama je.. omgomg rejeki!

tnpa berlengah masuk bilik letak beg..sewa motor.. pecuuutttt ke pantai kuta..
punyala excited ..x sedar pulak tengah hari masatu.. panaih litlit..

sampai je pntai kitorng kena byar parking .. then masuklah pantai... subhanallah.. clear skies..clear water..clear beach.. gila.. mana nak dpt view cam ni wehhhhh...
sepanjang nak masuk pantai tu ada la gerai kecik jual air kelapa..."ibukk air kelapanya bukk". teringin tu mmg.. tpi x brani sbb kang kau kena paw cukup2.. haha.. so kitorng buat derkk jelaa...
selain tu.. sepanjang kt pantai tu ada budak2 kecik akan kejar kau kerumun suruh beli gelang..
aku bukanlah kejam sgt..klau korng nak beli..silakan..
tpi akibatnya akan dirasai selepas itu..haha
diorng akan bwk geng ramai2 kerumun kau.. kalau kau beli satulah.. 
aku pon xnak masalah tu jadi..aku x beli..aku ckp "iya dik sudah ada"..

ada sorng ni ikut je aku tnpa jemu.. aku cam " ngak papa dik..udah ada gelangnya".. then dia cam " beli mbak..satu beli mbak" dengan muka kesian..
kesian tu mmg kesian..tpi aku lagi kesian kan poket aku.. dah la travel kang x balik pulak duit habis ...

penat pujuk aku..budak tu pon tnya "mbak dari mana mbak?"...
"dari malaisia" aku jawab.. "negaranya upin ipin.. kenal ngak?"
sambil tersenyum "oh upin ipin?? saya selalu liat di tv"
"oh ya??? cuba ckp KL sikit ahahha" aku balas..
pastu budak tu malu2.. comel je... tpi sorrylah dik.. mbak mau beli gelang tapi ndak mau dikerumunin sama org lain. (gituh berterabur )

so kitorng proceed enjoying the view...
nasib baik tgh hari xde org nak rebut buaian




yelah..pergi tengah hari rembang pon ada kelebihan dia.. xramai sgt..pastu lighting cun!
oleh sbb xtahan dah..panas teruk..kitorng pergi ke bukit merese..di tanjung aan..

bwk moto..redah jalan berlopak.. ikut semua yg bwk moto.. ikut signage yg hidup segan mati xmau tu.. sampaiiiii ke bukit meresee...

masa nak masuk tu ad entrance fee.. klau kau muka meleis ni dia akan bagi harga2 adik abg lah.. indonesian pnya harga.. klau muka kau panasian ke matsaleh celup ke dia up dua kali ganda.. kahkah..

orite smpai sana kena hike kejap nak smpai atas bukit..tgk view lembu2 makan rumput kt lereng.. subhanallah the view so amazing.. 360 view laut.. hijau dan biru!..






dia mcam nak tunggu sunset..tpi sbb dah lapar sangat kitorng giveup sunset..haha apedaaaa...
btw atas tu berangin kuat gila... syok duduk lama2.. xtipu!..
sambil tu berangan lah nyanyi lagu hindustan ke apa..

lepas beberapa jam atas tu..kitorng decide nak gi makan.. guna maps google apa semua cri kedai makan.. then jumpa... kitorng order ayam teliwang lagi! tpi kali ni ayam bandar.. xsesedap yesser.. mnyesal xmakan bnyk masa kt yesser tu.. masa ni kitorng order sorang satu sbb lapar..
tpi x sesedap yesser * nangis*...
gmbar xde pulak.. sbb record video.. huuu

lepas makan tu kitorng gi cari souvenir jap..pastu balik homestay tidoq!