Thursday, May 4, 2017

BP Lombok (Day 2-3) Gili Terawangan, snorkeling 3 gili

Heyyooooo!

Harini aku nak sambung cerita pasal trip lombok..
orite.. lepas smpai di bangsal
kitorng terus naik atas boat..kali ni public boat.. ada berkotak2 beer bntang dalam boat..
aku usha jela smbil ambik gmba air dengan hapijah

perjalanan dri bangsal ke gili ambik masa lebih dari 30 minit klau x silap..
disarankan bagi yg mabuk laut.. bole beli ubat tolakangin awal2 supaya kau x muntah..
sampai je di gili terawangan..kitorng terus bukak maps cari ktorng pnya penginapan..

tmpt kitorng stay malam tu nama dia Gili Fit.. so jauh gak ke dalam kitorng pon jalan dri pantai..
oleh sbb dah beli tiket snorkeling tu..kitorng xrisau dah nak cri kat gili ni..
kitorng pnya snorkeling trip pkol 1.. ad dalam beberpa jam lagi.. kitorng nak gi tgk bilik dulu lah kannn...

gili terawangan ni banyak gilaaaaa mat saleh .. aku xtau lah ni pulau mat saleh ke pulau org lombok..
tpi bila kau makin masuk ke dalam pulau.. 360 tukar terus... nampak lah budak2 main.. mak2 budak sapu sampah... 



konsep gili fit ni adelah 'gym and fitness'.. dalam tu kau boleh usha mat2 saleh berbadan sado dok workout... kahkah

smpai je ke gili fit akak counter tu terus brief pasal bilik psl tmpt tu..dan bwk kitrng masuk bilik..
not bad la..open air.. kitorng book bilik yg mcm pondok...ada bunk bed .. dan ad kelambu... malam2 mmg nampak langit sbb dia open..
lepas setel kemas barang semua..relax2 jap..kitorng pon gerak dalam pkol 1 cmtu ke pantai..

lupa pulakkk hari jumaat.. so tunda sbb yelah..jejaka2 lombok mahu menunaikan yg wajib..
heh heh
................................................................................................................................................................

lepas solat jumaat.. kitorng gerak naik bot... 
aku punya la excited first time snorkeling di lautan terbuka omgomg
tpi laut masatu bergelora sikit sbb mendung...

first spot ...batu karang.. 
aku terjun je tnpa berlengah lagi..
hapijah masatu cuak.. dia xbrani..duduk bergayut kt tepi kapal.. aku suruh terjun je..

dahtu dia tgk ramai yg terjun dia pon mngagahkan dri terjun..
lol

ok kat spot batu karang dia..masyaAllah subhanallah... lawa nak mampos weh
besar gila batu karang bawah tapak kaki kau je..mmg speechless aku tgk.. 


second spot kitorng nak tgk penyu... damn son aku first terjun tu..penyu tu betul2 bawah kaki aku..like literally!
aku record lah videoooo
skali tgk balik video hilangg..natang beruk!

xpela xde rezeki *nangis tepi penjuru bilik*



third spot.. adelah spot ikan...kau boleh berenang dgn jutaan ikan... biasalah hapijah ni sejenis manusia yg takut ikan.. 
menjerit2 dia dalam air..
aku duduk atas bot je sbb mabuk haha
malas nak turun ..aku doa smpai darat cepat je..

aku muntah 10 kali..smpai muntah keluar air je wehhh... korang berenang dalam muntah aku masatu..wakakka..

selesai sesi tgk ikan semua tu... kitorng berennti kat gili air...
lunch..
mahai nak mampos..
hha

ok..utk mngetahuan korang..makanan kat gili sumpah mahal... kitorng x berbelanja sgt pon..sekadar snorkeling je...dan lepas snorkeling ..harap korang bawak baju lebih..utk salin..sbb aku dah mngeletar tahap teruk sbb x bwk baju.. sejuk gilaaaaaa...

selesai semua sesi ni...
kitorng mpai ke gili terawangan..
hanya Allah yg tahu perasaan aku.. nak sujud syukur kt pantai tu.. klau x aku xtau nak muntah keluar apa lgi.. haha

lepastu kitorng balik ke tmpt pnginapan... nak mandi tukar baju pa semua...
then tidoqqq...

aku cam xleh tidoq sbb internet kt simkad baru beli laju gila...
hapijah kepenatan lawan ikan ..tidoq kat katil bawah..

smpai pkol  malam.. plan dia kitorng nak tgk sunset kt gili..tpi plan hanya tinggal plan jela..haha
aku kejut hapijah sbb lapo.. ajak dia gi jalan tepi2 pulau..

.....................................................................................................................................................






tempting? mmg lahhhh...lapo kot..gila x terliur.. tpi sbb mahal aku snggup tahan nafsu makan..
so kitorng beli satay je share..salad share.. dan air sorang satu... haha
aku cam...xpela nnti kita makan kat tanah lombok..
malam tu kitorng jalan area tepi2 pulau...

penuh dgn pub dan muzik yg mencemarkan alam..
party sakan la matsaleh sini..
aku cam.. xbestnya gili ni...
aku nak culture indonesia..bukan culture matsaleh..
aku nasihatkan..korang daytrip pon xpa gili ni... bukannya syok sgt pon..dah bnyk matsaleh half naked..

tpi kitorng xbuat day trip sbb takut x sempat nak kejar bot balik lombok..
huuuu

malam tu kitorng balik bilik then update ig.. tidurrrr


esok pagi bgun je pkol 7 lebih nak siap2 sbb bot gerak pkol 8...
kitorng pon kemas2 dan nak checkout..
owner tmpt pnginapan tu xmandi lagi.. chef pon xde.. sbb kitorng book bilik yg ad free breakfast..
sementara nak tnggu diorng setel..kitorng pon gi naik rooftop tgk view gili..



okay..tunggu punya tunggu... rasa mcm lambat sgt ni..kang trlepas bot..kitorng pon gerak teruslah..malas tunggu breakfast...:(

sepanjang nak ke tepi pantai..tgk suasana pagi di gili terawangan.. indahnya..tenangnya.. xde muzik malam tadi.. agaknya depa xbangun lagi sbb smlm party hard kan.. LOL





smpai je kat tepi pantai kitorng tunggu tepi tmpt mnunggu bot tu .. pastu lapar...gi kedai jap beli air dgn roti...

bot smpai ktiorng naik..
goodbye gili terawangan.. mungkin malas dtg dah.. xde mende pon....klau dtg lombok lgi...aku nak explore tanah lombok je...

(bersambung)


No comments: