Thursday, May 4, 2017

BP Lombok (Day 3) Sedang Gile & Tiu Kelep Waterfall

smpai je ke bangsal di tanah lombok..
kitorng dijemput mcam smlm lah dgn cidomo ape semua...
tpi ..yes! we've learned our lesson..
kitorng jalan je dri bangsal pi ke tmpt mnunggu tu smbil tunggu shuttle bus pickup kitorng..

shuttle bas smpai kitorng naik ke selasar hostel tmpt hari pertama kitorng stay..

smpai ke hostel... kemas2... sewa motor... kita gerak ke waterfall!!!!!

sbelum ke waterfall.. yelah xmakan apa lagi.. kami pon berenti kat tepi Yesser cafe nak makan ayam teliwang!... aku ade research pasal tmpt makan best..skali dekat je wehh..


YaAllah!!! nikmat gila.. ayam dia sedap gilaaaaaaa... i repeat sedap gila
dia pakai ayam kampung ... sambal pon masyaAllah!

makan2 share sbb nak jimat... pastu gerak ke waterfall yg trletak di lombok utara..

perjalanan mengmbil masa 2 jam atas moto..
aku lah yg bawak ..berpandukan maps ..nasib baik dah beli simkad..


maps bgi jalan shortcut kot... 
aku pon bwk moto tu lalu ceruk mana tah..siap nampak perkampungan..ada anjing..dgn babi..besar nokharam...

hapijah dah cuak kat blakang tu..aku ?.. biasalah,.. muka aku tgh cuak pon tenang ..

hampir dua jam perjalanan dgn moto kitorng pon smpai dgn bantuan warga tempatan gak...
park moto..then terus pergi bayar guide dan dia bawak kitorng masuk hutan...

trekking ke sedang gila kejap je.. dalam 25 minit...air terjun dia pon biasa jewww..


nak mandi pon xleh sgt sini.. sbb xde kolam... nampak la warga tempatan photoshoot dgn picnic tepi air terjun ni...

next ke tiu kelep.. kitorng hike jugak sikit dalam 30 minit camtu...
MasyaAllahhhhhhhh Subhanallah... air terjun dia terbaik baqhanggg..
ini adelah air terjun pertama yg aku mmg suka!
dia mcm kolam mandi puteri kayangan...
air dia biru...
bahayajugak..so guide kitorng si herry duduk tepi jaga beg kitorng sambil usha kitorng dri jauh..



kau tengok tu beb...tgk tu.. berbaloi dua jam kematu atas moto.!
kali ni kitorng mnyesal jugak x bwk baju spare... xserik betul..
sbb mmg sempah sejuk gila.. air dia jernihhhhh ya amat..
lama gak kitorng berendam dalam air tu.. 

aku curious jugak sepanjang perjalanan aku tnya herry...xde ikan ke
then dia ckp.. ikan ngak bole idup kerana terlalu dingin... 
ooohhh...
dah la ayaq gunung rinjani.. subhanallah.. hebat sungguh ciptaan Allah!..

balik tu kitorng lalu dalam terowong gelap nak keluar dari hutan..xde gambar pulak.. tgklah video kat IG .. aku ada tunjuk..



so.. ni guide kitorng.. muda lagi..umur 21 tahun.. baik budaknya ni.. semoga berjaya la dik eh..

lepas semua sesi ni kitorng teruskan perjalanan balik ke hostel... kalini aku suruh hapijah bwak moto..
nak dijadikan cerita.. xsmpai satu jam bwk moto..kitorng tergolek tepi jalan sbb hapijah pergi break moto kat atas pasir.. nak isi minyak.. terkejut semuaorng... dah la slide depan org..aduh malunya... 
nasib baiklah aku xjumpa dah diorng pas trip ni haahaha..

lepas kejadian tu aku pon offer diri nak bwk.. smpai ke hostel..

sbelum sampai hostel kitorng singgah beli jagung bakar dan singgah tepi jalan.. tgk view laut jappp

pastu balik bilik.. gi beli megi.. mandi - makan megi dgn jagung- sembang - gi beli gelang+tolak angin - tidur!

(bersambung)

No comments: