Thursday, May 11, 2017

BP Lombok (Day 4) Pantai Kuta, Bukit Merese

Malasnya aku nak type.. tpi.. tahla dah separuh jalan ni aku cerita psl trip haha..
orite so

hari keempat pon menjelang tiba.. kami bangun tidur tu pergi breakfast.. 
aku harini breakfast instant mee.. dap gakla.. xtau jenama apa dia pakai..
smlm kitorng dah deal dgn pemilik hostel tu yg harini nk checkout.. dia suruh kitorng amik shuttle bus ke pantai kuta.. sbb jauh gak dri sengigi..
nak xnak trpaksa naik shuttle bas.. xde train ke apebnda kay kt lombok ni.. sementara tunggu bas.. receptionist kt hostel ni dia mmg minat betul dgn pijah..siap nyanyi lagu rekaan sendiri " hafizah wanita tercantik dilombok"..wakakka...
the owners of selasar hostel.. lovely!
a bunch of wonderful people


dah nak berangkat tu kitorng salam2 bgi ucapan kt semuaorg then kitorng bergerak ke kuta,lombok pada pukul 10.20 pagi!..
kalini kitorng kena cari krishna homestay. Penginapan kitorng yg trakhir di lombok..

sampai je ke krishna homestay.. kitorng trsampai awal lah pulak.. shuttle bas (van) drop kitorng kt depan homestay tu. pastu xde bilik lgi sbb semuorng belum checkout.. kitorng pon tunggulah kejap.. then miracle happened. ada satu bilik kosong.. dan bilik tu besar!.. bukan bilik yg kitorng book.. dia bgi kat kitorng.. tpi harga sama je.. omgomg rejeki!

tnpa berlengah masuk bilik letak beg..sewa motor.. pecuuutttt ke pantai kuta..
punyala excited ..x sedar pulak tengah hari masatu.. panaih litlit..

sampai je pntai kitorng kena byar parking .. then masuklah pantai... subhanallah.. clear skies..clear water..clear beach.. gila.. mana nak dpt view cam ni wehhhhh...
sepanjang nak masuk pantai tu ada la gerai kecik jual air kelapa..."ibukk air kelapanya bukk". teringin tu mmg.. tpi x brani sbb kang kau kena paw cukup2.. haha.. so kitorng buat derkk jelaa...
selain tu.. sepanjang kt pantai tu ada budak2 kecik akan kejar kau kerumun suruh beli gelang..
aku bukanlah kejam sgt..klau korng nak beli..silakan..
tpi akibatnya akan dirasai selepas itu..haha
diorng akan bwk geng ramai2 kerumun kau.. kalau kau beli satulah.. 
aku pon xnak masalah tu jadi..aku x beli..aku ckp "iya dik sudah ada"..

ada sorng ni ikut je aku tnpa jemu.. aku cam " ngak papa dik..udah ada gelangnya".. then dia cam " beli mbak..satu beli mbak" dengan muka kesian..
kesian tu mmg kesian..tpi aku lagi kesian kan poket aku.. dah la travel kang x balik pulak duit habis ...

penat pujuk aku..budak tu pon tnya "mbak dari mana mbak?"...
"dari malaisia" aku jawab.. "negaranya upin ipin.. kenal ngak?"
sambil tersenyum "oh upin ipin?? saya selalu liat di tv"
"oh ya??? cuba ckp KL sikit ahahha" aku balas..
pastu budak tu malu2.. comel je... tpi sorrylah dik.. mbak mau beli gelang tapi ndak mau dikerumunin sama org lain. (gituh berterabur )

so kitorng proceed enjoying the view...
nasib baik tgh hari xde org nak rebut buaian




yelah..pergi tengah hari rembang pon ada kelebihan dia.. xramai sgt..pastu lighting cun!
oleh sbb xtahan dah..panas teruk..kitorng pergi ke bukit merese..di tanjung aan..

bwk moto..redah jalan berlopak.. ikut semua yg bwk moto.. ikut signage yg hidup segan mati xmau tu.. sampaiiiii ke bukit meresee...

masa nak masuk tu ad entrance fee.. klau kau muka meleis ni dia akan bagi harga2 adik abg lah.. indonesian pnya harga.. klau muka kau panasian ke matsaleh celup ke dia up dua kali ganda.. kahkah..

orite smpai sana kena hike kejap nak smpai atas bukit..tgk view lembu2 makan rumput kt lereng.. subhanallah the view so amazing.. 360 view laut.. hijau dan biru!..






dia mcam nak tunggu sunset..tpi sbb dah lapar sangat kitorng giveup sunset..haha apedaaaa...
btw atas tu berangin kuat gila... syok duduk lama2.. xtipu!..
sambil tu berangan lah nyanyi lagu hindustan ke apa..

lepas beberapa jam atas tu..kitorng decide nak gi makan.. guna maps google apa semua cri kedai makan.. then jumpa... kitorng order ayam teliwang lagi! tpi kali ni ayam bandar.. xsesedap yesser.. mnyesal xmakan bnyk masa kt yesser tu.. masa ni kitorng order sorang satu sbb lapar..
tpi x sesedap yesser * nangis*...
gmbar xde pulak.. sbb record video.. huuu

lepas makan tu kitorng gi cari souvenir jap..pastu balik homestay tidoq!




No comments: