Thursday, May 11, 2017

BP Lombok (Day 5) Kuta Lombok, Bandara Lombok, KLIA

Final dayyyyy
breakfast!!!


kitorng hari trakhir tu xtau nak buatpa ..sbb duit dah xde nak sewa moto..kahkah..
so kitorng deal dengan homestay tu nak shuttle bus untuk pergi ke bandara..
kitorng brgerak pkol 5.30 ke bandara dan flight pkol 7..

sementara tu bosan gila..check out siap2 apa semuaaa... kitorng jalan kaki gi alfamart dan indomart..nak carila apebnda bole dibeli..
kitorng pon beli berbungkus sari roti dan sambal.. dan pijah beli tolak angin..

punyalah pokai..then nampak mesin atm.. 
pijah mcm nak try cucuk boleh x kluar duit..
Alhamdulillah boleh keluar..duit dalam rupiah..jakun jap dua2 org haha...

pastu teruskan shopping..
dan jalan kaki pergi cari supermarket..

dipendekkan cerita.. lepas beberapa jam merayap tu..kitorng lapar.. 
nampak gerai tepi jalan.. aku cam.. makcik tu bertudung dan insyaAllah diyakini makanan dia..
kitorng belila dua bungkus nasi campur.. aku xtau sgt nasi campur versi indonesia cmna..
sbb kat malaysia.. nasi campur dia.. nasi putih then kita pilih lauk..xkisahla bnyk mana lauk kan..
nasi campur indonesia dia dah ada lauk semua dia bungkuskan sama je.. pastu ada megi gak skali dalam tu.

murah gila weh..nyesal x discover since day 1 ahahaha..

lepas beli kitorng patah balik ke homestay dan makan..

sementara nak tnggu shuttle bas..kitorng sembang dgn bapak2 dan ibuk2 di homestay..dan update instagrammmm
aku xtau knapa ramai sgt peminat pijah kat lombok..semua ajak dia kawin ..wakakakka

dipendekkan cerita.. dah smpai pkol 5.30 kitorng pon berangkat ke bandara... selfie dan salam semua... salam yg muhrim je.. 

staff krishna homestay
kitorng naik kreta avanza ke bandara... awal lagi rasanya jam.. tpi sbenarnya dah bole masuk dalam.. kitorng pon check semua bnda dan masuk ke ruang menunggu..
masa ni jumpa balik abg azizul.. brother yg kitorng jumpa atas flight masa day 1.

kitorng lepak skali smpai lah nak naik flight..
dan dan pulak flight delay sbb hujan lebat..aku ngap sariroti perisa keju dulu dan kitorng bergerak malam lepas maghrib camtu.. pkol 8 kot... laparrrrr gila


Alhamdulillah ditemukan dengan manusia2 yg baik hati sepanjang backpack ni... abg azizul bgi semua lebihan duit rupiah suruh kitorng belanja dalam flight.. masyaAllah... 
kitorng pon beli dua set makanan utk makan atas flight...
nasi ayam uncle chin ke apa xsedap.. nak muntoh hahah..fruit juice thorbaik!
.....................................

kitorng touch down KLIA dalm pkol 11 malam gak.. then abg azizul belanja tiket shuttle bus smpai KLsentral then naik pulak grabcar adik dia FOC then dia hantar pulak kitorng masuk UIA FOC!.. MasyaAllah mana nak jumpa manusia pemurah mcm abg sorang ni... semoga rezeki melimpah...then dia terus shoot balik Johor lepas hantr kitorng.. Allahu..

Travel ni pngalaman dia sgtlah besar .. betul ckp orng .. jauh perjalanan luas permandangan.. dpt jumpa different kind of people.... dan bersyukur aku pergi lombok ni... insyaAllah.. semoga ketemu kembali ya...

so summed up budget for this backpacking trip :

[Budget day 1]

Bus KL SENTRAL-KLIA 2 = RM12
Bus DAMRI LOP-SENGIGI = 35000rp
Gojek = 10,000rp
Hotel Selasar 1n = 180,000rp
Dinner Maggie = 3200rp

[TOTAL = 228,200]

[Day 2 total Budget]

Shuttle Bus Selasar Hostel-Bangsal + Boat Gili Trawangan = 85,000rp
Gilifit Hostel = 170,000rp
Snorkeling Paket (termasuk google) = 150,000rp
Simcard = 60,000rp (7gb)
Cidomo beli sim =15,000rp
Cidomo gi bangsal =50,000rp
Dinner ayam bakaq 80,000rp
Banana milkshake 20,000rp

[TOTAL 630,000]


[Budget Day 3]
Shuttle Bus+Boat from Gili to Bangsal = 85,000rp
Sewa Motor = 60,000rp
Lunch = 60,000rp
Guide Tiu Kelep & Sedang Gile = 150,00rp/per person.
Dinner Maggie+Jagung = jgung 7.5k jer.

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 4]
Shuttle bus senggigi-Kuta = 100,000rp
Krisna Homestay = 150,000/night
Sewa Motor = 50,000rp
Masuk pantai & Bukit Merese = 10,000rp
Ayam Taliwang = 45,000rp

[TOTAL 355,000]



[Budget Day 5]

Shuttle Bus KUTA-LOP = 60,000rp/ per head.

personal stuff ke jajan ke apa nak beli = 100 000



[TOTAL 160 000]



total semua pikir sendiri lah kira sndri.. Byeeeee... 

iklan jap!

boleh contact faqih_transport_lombok +62 852 3841 1756
brother ni kitorng kenal masa kt lombok.. naik shuttle bas motor sewa ke apa deal ngn dia... 
klau malas fikir boleh contact terus utk khidmat transportasi.. 

No comments: