Wednesday, May 24, 2017

Hike CBL,Terengganu (Day 1)

pagi tu kitorng bangun dan breakfast dulu.. plan dia nak gerak dalam pkol 8..
tpi tetiba bas dri UMP yg skali trip tu lambat lak ..
kitorng gerak lambat sikit dalam pkol 9 camtu..
skrg ni yg join dari rumah ni adalah abah pijah, pijah, aku, kak ning (tuan rumah) dan kak fad (kawan kak ning)..

lepas dah pickup semuorang.. kitorng bergerak ke kaki gunung..
sampai awal gak la.. semua pishang xtau nak buatpa.. 
re-check beg semua..


sbb dah smpai situ..dah terputus hubungan dengan dunia luar..sbb line x sampai.
kitorng pon tnggu bas dri ump sampai..

bas sampai dalam pkol 12 camtu..agih2 bahan makanan.. beg berat namampos
aku tambah 2 tin sardin..satu kilo beras.. air mineral 3 botol.. megi..etc..
aku rasa dah lebih 10k berat beg..
xgerak lagi..masyaAllah berat dia.. tedia

dah siap packing..then briefing..then kitorng warming up..then naik!

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, tree, plant, outdoor and nature
Perhentian rehat pertama ada lah air terjun Chemerong..which is dalam seminit je dari gambar bawah ni...
air terjun dia subhanallah..
gayat cek..
air biru.. batu dia pon lawa.. 

Image may contain: 2 people, tree, outdoor and nature

bawah ni air terjun chemerong.. depa kata ayaq ni la yg kita nampak masa naik keta kat bawah tuu...




berjalan dari bawh agak okay.. smpai la suku ke bukit taubat.. perjalan agak mencanak.. lutut bertemu muka la ..

yaAllah aku bertaubat.... tpi dah xguna.. xkan nak turun balik..
perjalan ke kem balak mngambil masa 4 jam..

Image may contain: one or more people, tree, plant, outdoor and nature

Aku bersyukur sepanjang nak naik ni aku x cramp x apa.. Allahu..
Allah permudahkan semua..
ada sorang kawan tu dia cramp teruk... ALlahu.. ana x mampu nak mmbantu.. ana pon survive sendri 
pesanan..nak hike gunung training dlu..nak elakkan perkara x diingini..insyaAllah..

selesai 4 jam..kitorng smpai ke kem balak dalam pkol 6 dan terus jamak solat zuhur asar..
waktu smpai tu nak hujan.. lepastu sementara tnggu semua datang hujan mencurah2.. 
dan aku mandi hujan ..syoknya!



sampai tu semua lapar.. so malam tu yg pompuan xmasak tpi yg laki masak.. bahagia jap aku..
tpi yelah kan.. siang tengah2 hujan tu aku ngan pijah yg terkial2 pasang khemah.. dgn ustaz.. dgn sapatah lagi ..
nasib baik slalu camping.. x noob pasang khemah..LOLOL..
 yg aku xpahamnya.. mcm xboleh nak tunggu hujan benti je nak pasang khemah tu..

nak dijadikan cerita khemah kitorng xlut air.. aku xpaham designer kemah ni..ke khemah ni mmg untuk indoor?
hmm..
so kitorng came up to solution yg letak double atas atas khemah.. nasib ad dua alas..sbb khemah bukak tiga je.. lagi satu x guna.. pompuan 6 org muat satu khemah..



menu malam tu.... telur rebus.. sardin.. nasi mentah.. dgn ayaq kopi.. pehh.. makan lam hutan benda apa pon jadi sedap..

malam aku bersyukur aku beli torchlight emergency dekat diy yg ada emergency light tu.. omg.. berguna betul..
mandi tengah2 malam gntung lampu tu..nak gtau ada org lam sungai..
sbelum tidur tu sempat lepak jap bawah canvas baring2 dengar bunyi sungai.. wuhh..

malam tu tidoq berbekalkan sleeping bag dan alas kepala dengan baju.. berhimpit2 lam khemah..
sejuk xyah cerita la..ketaq tulang rusuk sis.. eh

bersambung day 2!


No comments: