Thursday, May 25, 2017

Hike CBL,Terengganu (Day 2)



Pagi esok nya kitorng bangun dalam 6.. dan ready tuk subuh semua..
sejuk dia xpayah ckp lah .. mmg sejuk gila.. khemah tepi sungai..
badan sakit gila.. tidur atas lantai.. dengan piggang sakit bahu sakit bawak beg berat..

selesai solat subuh kitorng ready nak siap2 lah kan..
pastu ada akak tu gi mandi.. yaAllah.. aku xsanggup mandi pagi2 buta.. mnggeletar..!
dengan x mandinya..aku gosok gigi jela..dgn basuh muka..
akak sweeper masak sayur dengan nasi dengan sardin..

pastu laki bagi nasi dah masak dengan sardin kat kitorng..
dengan bantuan akak sweeper (kak fadz) dia tolong buat nasi goreng..
sardin+nasi+minyak+telur rebus+ cili api..perghh

klau kat bawah ni mmg cnfrm aku dah muntah mkn cenggini..tpi yelah..like i said in my previous post.. makan dalam hujan ..apa pon sedap..

masatu langit dah mula cerah...aku usha la brother2 ni dok tangkap ikan..
ikan banyak gila weh..
Image may contain: one or more people, people sitting, shoes and outdoor

xlama pastu depa bgi ikan yg dah siang suruh kitorng goreng..
sedappppp! Alhamdulillah

dah habis makan2 ..kitorng get ready kemas semua .. nak berangkat ke air terjun langsir..
start warming up pagi tu.. dan gerak!
macam biasa..aku dan pijah kitorng 5 org trawal..
sbb xnak lambat2 nnti aku penat..

aku rasa second day ni makin berat beg.. semu xnak angkut makanan ..aku malas nk pas kat laki..aku letak jela lam beg.. 



first stop kitorng sebelum sampai ke seraya besar adelah kawasan bwh ni.. ada bnyak pokok periuk kera.. lawa gakla wehhh..




makan kurma dua tiga bijik.. then tnggu semua sampai..kitorng gerak lagi ke seraya besar..
rehat jap.. then gerak lagiiiii
mencanak naik atas..
one step at a time..

masani lah aku kena tnggal dalam hutan sengsorang..haha
gila kau aku dengar bunyi macam2..
unggas lah..
nak stop pon cam..xyahlah aku kena teruskan..walaupon sakit gila belakang..haha

jalan punya jalan.. dalam stengah jam gak aku sorang...
pastu jumpa pijah.. sbb dia depan aku..
so kitorng decide nak jalan sekali..

hike dan hike 
smpai ke sungai bangan..
bak kata org ganu "sungai bangang"





lepak jap.. tunggu semua sampai.. tpi x semua sampai.. half of the team lambat dalam sejam gak la...
kitorng lepak.. nak gerak dah baru semua smpai..

so kitorng gerak lu..

kali ni hike terus ke air terjun langsir
mncanak mcm hape lagi..
selama dua jam gak dari air terjun ni ke langsir..





subhanallah view lawa gila masa otw tu.. kitorng nmpak gunung dan pokok2 lawa!
hike dan hike.. maka smpai lah ke langsir dalam pkol 1 lebih... dan kitorng pacak khemah dan solat jamak zuhur asar..


kitorng pacak khemah..solat lam khemah...haha
so.. second day mmg lepak kt langsir jela..subhanallah the view
mmg cantik gila!
dah smpai sini dia mcm.. berbaloi aku sakit belakang bwk beg berat

lepas solat semua.. apa lagi.. aku ngan pijah ready nak gi mandi.. kitorng pilih port baik pnya kt batu view gunung.. Allahu



mana wehh nak dapat view ni dalam kehidupan seharian wehhhh
bersyukur gila.. subhanallah.. 
kagum aku dengan kebesaran Allah!
so..kitorng mandi dalam sejam gak.. 
syok main air..!

lepas berendam tu..kitong naik..tgk semua dah smpai..dan semua tengah makan..
depa pelik tgk kitorng.. tnya "xnak makan ke?"
omg mestilah nak..walaupon lauk sama.. aku bedal jela.. tukar baju then pi makan..
lepak tepi batu smbil ngap tgk view gunung.. mana nak dpttttt!

masa lepak tu .. kitorng siap sembang dengan abg sorang ni psl photography.. mmg ilmu baru bertambah2 kawan baru pon bertambah..

selesai lepak dan makan..kitorng pon tgk akak ni gi mandi kat jeram lesung.. aku ngn pijah nak gi tpi dah tukar baju..then kitorng decide nak gi usha je..
skali usha .. menarik la pulakk...ayaq jernih ..dalam.. subhanallah.. xmandi rugi..

apa lagi berlari kitorng balik campsite dan tukar baju tdi then patah balik.. terus terjun dalam sungai
i'm glad!




kitorng mandi ...slide air terjun.. semua dalam sejam gak smpai hujan turun renyai..
then kitorng balik ke campsite..
nasib baik ktorang mandi..klau x menyesal x sudah..pagi esok mmg xlah nak mandi..
sejuk mnggeletar

balik camp dan ready nak maghrib dan makan malam !
sbelum tu.. 
aku dan pijah pi lepak tengok sunset.. dan ad akak fadz skali..
aku tnya dia cmna nak turun then dia bawak aku turun..
sbb kt bawah tu ada kolam yg air hijau.. masa mandi awal2 tu aku usha je dari jauh..
nak turun mmg kasut kena grip lah.. sbb kau akan lalu batu..
pijh x brani turun sbb selipar dia x grip..




nmpak pijah kecik kt atas tu
usai tengok sunset.. kitorng balik khemah tukar baju ..relax..
dan malam tu sesi lawan sendawa.. sbb semua dok mngurut..haha
masak megi.. masak nestum..
kitorng lahap..

pastu tidur.. 

bersambung next day!

No comments: